Boş evlerde yüzlerce kişinin kaydının çıkmasına ‘kira sözleşmeleri var’ diyerek oy kullanmasında bir mahsur görmeyen seçim kurulları, HDP’nin başvurularını reddediyor. İnşaatı süren binalar için de sözleşme yapılmış
Yerel seçimler için partilerin çalışmaları sürerken, seçmen kaydırma ve hayali seçmenlere dair tartışmalar sürüyor. Hem Kürt illerinde hem de batıda binlerce hayali ve kaydırma seçmen tespit edilmesine rağmen yapılan itirazlara ret gelmeye devam ediyor. Siirt’te tek bir evde 727 seçmen ortaya çıkarken boş binalarda seçmen kayıtları görünüyor.
HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, genelde bölgede özelde ise Siirt’te ortaya çıkan hayali seçmenlere ilişkin yaptıkları itirazları ve kendilerine verilen yanıtları Jinnews’ten Dilan Babat’a değerlendirdi. Siirt genelinde yapılan usulsüzlüklere dikkat çeken HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, 31 Mart seçimleri öncesi hilelerin ve oyunların erken başladığını söyledi. Hileli seçmen oylarını erkenden fark ettiklerini ve bunu kamuoyuyla paylaştıklarını ifade eden Beştaş, “Geçen seçimlerde ne kadar büyük yolsuzlukların ve hilelerin yapıldığını sadece biz değil, bütün Türkiye kamuoyu biliyor.
Şimdi seçmen listeleri üzerinde bunları birkaç başlığa ayırmak lazım. Bunlardan bir tanesi sahte seçmen dediğimiz aslında ikamet etmediği halde seçmen kaydırmaları. Bu durum çok ciddi. Tabi bunların altında boş binalar, ahırlar ikametin olmadığı bölgelerde çok sayıda seçmen olduğu sabit zaten. Listelerde bunlar maddi olarak bazı yerlerde gösterildi. Bunların önemli bir bölümünü kolluk gücü oluşturuyor. Uzman çavuşlardan polis ve askerlere kadar birçok farklı bölgelerden kaydırmalar var” dedi. Birçok yerde seçmenler kayıtlarının silindiğini aktaran Beştaş, ikameti sabit olup seçimlerde bulunduğu adresten ayrılmayan binlerce insanın bu şekilde kayıtlar üzerinden silindiğini belirtti. Beştaş, yapılan itirazlara ilişkin şu bilgiyi paylaştı: “Bunları da tespit edip ilgili itirazlarımızı yaptık. Kayıtlarını yeniden yapmak için çağrılarda bulunmuştuk.
Bunun özellikle YSK’nin ve İçişleri Bakanlığı’nın eliyle aslında bir iş birliğinin olduğunu görüyoruz. Siirt’e dair yaptığımız itirazların önemli boyutları ret edildi. Bir evde 700 seçmen olmasını reddetmiyorlar. Gerekçelerinde diyorlar ki; ‘YSK genelgesine göre bunlar o tarihte buraya görevlendirilmiş, bunlar kolluk güçleridir, bunların kayıtları yapılmış.’ Doğru YSK böyle bir genelge yayınlamış ama aynı YSK cezaevinde tutuklu bulunan insanlar için orada ikamet etmediği sebebiyle oy kullanılmasını önlemiş. Bir yandan tutuklu ve hükümleri engelleyen YSK diğer yandan özellikle Kürt illerinde 10 binlerce seçmen kaydırılmasını kendince yasa dışı ve hukuk dışı olan meseleyi yasallaştırmış.”
‘YSK durdurmuş’
En fazla yaptıkları itirazların başında bölge il ve ilçelerine seçmen olarak kaydırılan kolluk güçleri olduğunu vurgulayan Beştaş, “Kolluk gücü bütün illere yığılmış. Seçmenlerin silindiğini ve bunların tahkik edilmesini söyledik buna İl Seçim Kurulu tahkiki başlamış ama YSK müdahale edip ‘durdurun’ demiş. Boş bir evde 230 seçmen var. Diyorlar ki; ‘Şu anda boş olabilir ama kira sözleşmeleri var ara ara gelip oturuyorlar.’ Karşımızda ciddi bir mesele var. YSK, bakanlık ve iktidarın bu seçimde hayali seçmenlere oy kullandırtmak ya da kullanılmış gibi göstermek gibi bir amaçları var. Biz yeniden il seçim kurullarına itirazlarımızı yapacağız” ifadelerini kullandı. Beştaş, son olarak yapılan usulsüzlüklerin peşini bırakmayacaklarını belirtti.
Usulsüzlüğe kılıf
HDP’nin Siirt merkez ve Konacık köyünde ortaya çıkan 40 hayali seçmene ilişkin yaptığı itiraza İlçe Seçim Kurulu tarafından verilen cevapta, bir kısım seçmenin mevsimlik işçi olarak köye geçici geldikleri, harabe olduğu halde sadece belirli dönemlerde evlerin kullanıldığı belirtildi. Cevapta, ayrıca bu durumun seçime yönelik usulsüzlük teşkil etmediği de kaydedildi. HDP’nin tespit ettiği usulsüzlüklere göre, bir evde 446, başka bir evde 672, devamında diğer evlerde 727, 134 ve 112 kişinin kaldığı ortaya çıktı. Bunlara ilişkin yapılan itirazlara ise İlçe Seçim Kurulu; evlerin jandarma, komando kışlaları, Özel Harekat Müdürlüğü’ne bağlı binalar ve erkek öğrenci yurdu olarak kullanıldığını tespit edildiğini aktardı. Tespit edilen usulsüzlüklerden biri de inşaat halindeki binalarda yaşandı. Bu binalarda çok fazla seçmen kaydının yapılmasına karşı HDP’nin yaptığı itiraza, “İnşaat halindeki binaların 15 gün içinde hazır olacağı ve seçmen kaydı yapılan kişilerin kira sözleşmelerinin mevcut olduğu” şeklinde bir cevap verildi. HDP, seçmen kaydı yapılan kişilerin kira sözleşmelerinin mevcut olduğu gibi ciddiyetsiz gerekçelerin ve Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) tutumunun seçimlerde yaşanacak hileler açısından önemli ipuçları verdiğini vurguladı.
ANKARA