IŞİD 27 Temmuz 2016’da Qamişlo’da katliam yapmıştı. Qamişlo Katliamı’nın yıldönümünde konuşan Cizre Bölgesi Demokratik Özerk Yönetimi Yasama Meclisi Eş Başkanı Hikmet Hebîb, Kuzey ve Doğu Suriye halklarının o dönem zorlu bir süreçten geçtiğini vurguladı
Qamişlo Katliamı’nın 6’ncı yıldönümünde konuşan Cizre Bölgesi Demokratik Özerk Yönetimi Yasama Meclisi Eş Başkanı Hikmet Hebîb, “Katliamlarla halkı korkutmak ve onları demokratik projeden uzaklaştırmak istediler. Bütün bileşenlerin huzurlu ve eşit yaşadığı demokratik ve özgür bir toplumu kurma sözümüzü yeniliyoruz” dedi.
Demokratik Suriye Güçleri (DSG), IŞİD’i kontrol ettiği kentlerden çıkramdan önce IŞİD Qamişlo’da katliam gerçekleştirmişti. 27 Temmuz 2016’da gerçekleştirilen Qamişlo Katliamı, IŞİD’in en kanlı suçlarından biri oldu. Şehir siyah dumanla kaplandı. IŞİD’linin kullandığı bomba yüklü bir araçla gerçekleşen saldırı sonucunda 62 kişi hayatını kaybetti, 176 kişi yaralandı.
ANHA’nın haberine göre Cizre Bölgesi Demokratik Özerk Yönetimi Yasama Meclisi Eş Başkanı Hikmet Hebîb, patlamanın bölgedeki yurttaşlarda şok etkisi yarattığını kaydetti. O sürecin hassasiyetine dikkat çeken Hebîb, kimi yapıların o dönem patlamalar yoluyla bölgenin güvenliğini yok etmek istediğini belirtti. Hebîb “Çeteler zayıflayıp geniş alanların hakimiyetini kaybettikten ve QSD’nin o bölgeleri kurtarmasının sonra AKP’nin hükümetinin herkesin gözü önünde verdiği desteklerle patlamalara yöneldi” dedi. Hebîb, Kuzey ve Doğu Suriye halklarının o dönem zorlu bir süreçten geçtiğini vurgulayarak şöyle devam etti: “O terörist örgütler farklı bölgelere dağıldılar. Katliamlarla halkı korkutmak ve onları demokratik projeden uzaklaştırmak istediler.”
Bölge halkının o zorlu süreci iradeleriyle geçirdiğini belirten Hebîb, “Bölgeyi birlikte terörden kurtardılar. Bölgenin altyapısını yeniden inşa etmeye, irade ve güçleriyle özerk yönetimlerini genişletmeye başladılar. Bölgenin o dönemki durumunu değerlendirdiğimizde inşa ve kurtarma sürecinin ön planda olduğu görülecektir. AKP hükümetinin bu terörist örgütü verdiği büyük desteğe rağmen, bütün bölgeler DAİŞ çetelerinden temizlendi.”
Roj Kampı gibi yerlerdeki IŞİD’liler
Türkiye’nin Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik oeprasyon tehditlerine işaret eden Hebîb, Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik tehdit ve saldırılarıyla IŞİD’i yeniden canlandırmaya çalıştığını kaydetti. Hikmet Hebîb “Kuzey ve Doğu Suriye’de Roj Kampı ve DAİŞ çetelerinin bulunduğu cezaevleri var. Şimdi de işgalci Türk devleti saldırıları yoluyla onlara kendilerini yeniden örgütlemeleri fırsatını vermeye çalışıyor” diye konuştu.
Kuzey ve Doğu Suriye halkının iradesinin saldırılardan daha güçlü olduğunu vurgulayan Hebîb, birlikleriyle demokratik projeyi sürdüreceklerini, güvenliği sağlayacaklarını ve patlamaların önünü tutacaklarına inandıklarını kaydetti.
Qamişlo Katliamı’nda hayatını kaybedenlerin ailelerine ve Kuzey ve Doğu Suriye’deki tüm ailelere çağrıda bulunan Hebîb şunları söyledi: “Bütün bileşenlerin huzurlu ve eşit yaşadığı demokratik ve özgür bir toplumu kurma sözümüzü yeniliyoruz. QSD’nin demokratik projemizi, bütün Suriye için ulusal bir ordu kurmaya çalışması ve ülkedeki sorunu çözmek için verdiği mücadeleyi selamlıyoruz.”
Dêrazor ve Baxoz Savaşı sonrası IŞİD
IŞİD’in önünden Irak Ordusu ve Suriye ordusu kaçmıştı. IŞİD bölge ülkelerinin desteğiyle Musul’dan Rakka’ya, Şengal’den Palmira’ya, Minbic’ten Kobane’ye kadar birçok kenti işgal etmişti. IŞİD Avrupa ülkelerinin başkentlerinde kanlı saldırılar düzenliyor, kendileri gibi düşünmeyenleri yakıyordu.
IŞİD kent kent kovulduktan sonra en son Irak-Suriye sınırında toplandı. Sınırdaki Derazor’da savaş uzun sürdü. DSG ve koalisyon güçleri bir tarafta, Rusya-Suriye-İran güçleri bir tarafta Dêrazor’da IŞİD’e karşı ilerledi.
Dêrazor’un doğusundaki Baxoz beldesinin DSG tarafından 23 Mart 2019’da kurtarılmasından sonra IŞİD’in kontrol ettiği topraklar kalmadı. Kalan IŞİD’liler farklı kentlere dağıldı. IŞİD liderleri TSK-Suriye milli Ordusu’nun ortka üsler kurduğu kentlerde ortaya çıktı. Türkiye kontrolündeki Serekaniye’de de IŞİD’liler silahlı olarak Fransa’yı protestolara katıldı.
Ebu Bekir Bağdadi, İbrahim el-Haşimi el-Kureyşi
Türkiye, Suriye Milli Ordusu’na (SMO) bağlı gruplarla İdlib, Efrin (Afrin), Serekaniye, Gire spi, Cerablus, Azez, El Bab gibi kentlerde çok sayıda ortak üs kurmuştu.
* IŞİD’in halifelik ilan eden Başkanı Ebubekir El-Bağdadi, 27 Ekim 2019’da Uluslararası Koalisyon tarafından TSK-SMO kontrolündeki İdlib’in kuzeyindeki Hatay sınırındaki bir bölgede DSG ile koordinasyon sonucu öldürüldü.
* IŞİD’in yeni lideri olduğu kaydedilen, Musul ve çevresini işgalinde, Rojava’daki bası saldırılarda rol Ebu İbrahim el-Haşimi el-Kureyşi de 3 Şubat 2022’de Hatay-İdlip sınırındaki Atme bölgesinde öldürüldü.
* ABD, 27 Haziran 2022’de TSK-SMO kontrolündeki Suriye’nin İdlib kentinde El Kaide bağlantılı Hurras al-Din’in üst düzey lideri dediği Ebu Hamza el Yemeni’yi SİHA saldırısı ile öldürdüğünü açıkladı.
* ABD Merkez Kuvvetleri Komutanlığı (CENTCOM), 12 Temmuz 2022 günü Efrîn’e bağlı Cinderes yakınlarında düzenledikleri hava saldırısında IŞİD’in üst düzey isimlerinden Maher al-Agal’ı öldürdüklerini açıkladı.
QAMİŞLO