Tutukluların hikâyelerinden oluşan ve 68 fotoğrafın yer aldığı ‘İçeriden dışarıya fotoğraf sergisi’ İzmir’de sergilenecek. Görülmüştür ekibinden Gamze Yentür, ‘Sergi ile tutukluların sesini duyrmak için yola çıktık’ dedi
Görülmüştür Ekibi ve Redfotoğraf Grubu’nun 2015’te 68 tutuklu ve fotoğraf sanatçısını bir araya getirdiği “Dışarıdan İçeriye-İçeriden Dışarıya Fotoğraf Köprüsü” sergisinin ikincisi Adana ve Urfa’nın ardındam şimdi de İzmir’de açılıyor. Cezaevindeki tutuklularla dayanışmak amacıyla gerçekleştirilen sergi İzmir Fuar Sanat Merkezi’nde 30 Haziran’da açılacak. Görülmüştür ekibinden Gamza Yentür, bu tarz sergiler ile özellikle de tutukluların mektup arkadaşı edinebilmesini sağlamayı amaçladıklarını ifade etti.
Eğer dışarıda olsaydı
Sergide 68 tutuklunun hayal ettiği ya da çekmek istediği 68 fotoğraf bulunuyor. Serginin hazırlık aşamasında Görülmüştür ekibi tarafından mektuplar aracılığı ile 68 tutukluya, “Eğer dışarıda olsaydınız nasıl bir fotoğraf çekmek isterdiniz” sorusu yöneltildi. Tutuklular da çekmeyi hayal ettikleri fotoğraf karelerinin özelliklerini mektup aracılığı ile ekibe bildirdikten sonra ekip içinde yer alan fotoğrafçılar, çektikleri 68 fotoğrafı tutuklulara gönderdi. Tutuklular kendilerine ulaşan fotoğraflara dair dizeler yazarak fotoğrafları yeniden ekibe gönderdi. Bu şekilde ortaya çıkan sergi ile hem tutukluların üretim yapmayı sürdürmesi hem de toplumda farkındalık yaratmayı amaçlayan ekip, aynı zamanda elde ettikleri gelir ile tutukluların ihtiyaç duydukları kitap ve diğer malzemeleri temin etmeyi amaçlıyor.
Kitaplarla, mektuplarla…
Sergi ile ilgili konuşan Görülmüştür ekibinden Gamze Yentür, “Amacımız tutukluların seslerini duyurabilmek, üretimlerini anlatabilmek. Bir boyutu ile de mesele bu sergilerle mektup arkadaşı edinebilmesini sağlamak. Tecrit koşullarının olduğu bir dönemde olabildiğince daha fazla tutuklu ile dışarıdaki insanların iletişime geçmesini, paylaşımda bulunmasını sağlamak önemli. Dolayısı ile biz biraz da mektubu katık olarak tanımlıyoruz. Tutsakların katığı diyoruz. Kitaplarla, mektuplarla onların dışarı ile bağlantısını sağlayabilmek” dedi.
Önemli sıkıntılar yaşanıyor
OHAL ile birlikte tutuklularla iletişim sağlamanın güçleştiğini ifade eden Yentür, kitap ve mektup ulaştırmada önemli sıkıntılar yaşadıklarını belirtti. Mektupların bazılarının 6 ay gibi uzun bir sürede ellerine ulaştığını dile getiren Yentür, şöyle dedi: “Bunun yanı sıra mektuplar ya verilmiyor ya da çok fazla sansür uygulanıyor. Ama yine de buralara da müdahale etmeye çalışıyoruz. Ancak çok fazla tutuklama var ve bunlar içinden çıkılmaz bir hal almış durumda.”
İZMİR