Salgına rağmen hükümet açıkladığı tedbirlerde risk altındaki işçileri görmezden geliyor
Koronavirüs salgınından hayatını kaybedenlerin sayısı her geçen gün artarken hükümet, açıkladığı önlem paketlerinde risk altında çalışmak zorunda kalan milyonlarca işçiyi görmezden gelmeye devam ediyor. Daha önce açıklanan “Ekonomi Kalkanı” ve tedbir önlemleri açıklamalarında olduğu gibi önceki akşam Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı tedbirler arasında işçiler için yine bir düzenleme yapıldı. 30 büyükşehir ve Zonguldak olmak üzere 31 kente giriş çıkış yasaklanırken, işçi servisleri bunun dışında tutuldu.
31 kente giriş yok
Erdoğan’ın açıkladığı tedbirlere göre 31 kente giriş çıkışların yasaklandığı, maskesiz toplu taşıma araçlarına binme, market, pazara gibi yerlere çıkmak yasaklandığı gibi 20 yaş altına da sokağa çıkma yasağı getirildi. Her gün risk altında çalışmak zorunda kalan ve servislerde yan yana yolculuk yapan, maske dahi verilmeyen işçiler için ise bir düzenlemeye gidilmedi. Yine 20 yaş altında çalıştırılan çocuk işçiler de alınan tedbirlerde görmezden gelindi.
İşçilere özel genelge
Yasağın ardından İçişleri Bakanlığı genelgesiyle işçilerin üretim için fabrikalara gitmesinin önü açıldı. Genelgede, fabrikaların üretiminin sürmesi amacıyla ticari faaliyetler için gerekli hammadde ve malzemeleri taşıyanlar ile üretim yapacak işçiler, yasak kapsamı dışında bırakıldı.
Virüs var ama üretim sürüyor
Kapsam dışı bırakılan ve toplum sağlığı için elzem olan sektörlerin dışında üretim devam ettiği gibi sendikaların peş peşe açıkladığı raporlarda da işçiler için henüz bir önlem alınmadığı gözler önüne seriliyor. AKP’nin ısrarla üretim uğruna çalıştırılmalarına göz yumduğu işçilerden ise her gün yeni virüs haberleri geliyor. Birçok sektörde işçilerin virüse yakalanmalarına rağmen çalıştırıldıkları ortaya çıktı.
Binlerce çocuk işçi ne olacak?
Yasak kapsamında 20 yaş altı ve 65 yaş üstü olarak sınırlandırılırken, üretimde ve ekonomide etkin rol alan 20-65 yaşa aralığı ise çalışmaya devam edecek. TÜİK’in resmi verilerine göre 2019’da Türkiye’de çalışan 720 bin çocuğun yüzde 29.6’sı evin gelirine katkı sağlamak için çalışmak zorunda. Yine DİSK’in raporlarına göre ise, işçilikte kayıt dışı çalışma oranı yüzde 80’e yakın. Şu haliyle, getirilen yasağın 20 yaş altı tüm bireyler için uygulanması halinde çalışmak zorunda olan çocuk işçilerin durumu ve gelir kaybına uğramamaları için ne yapılacağı ise görmezden gelindi.
EKONOMİ SERVİSİ