Ormanlar yok olurken, 2000’de 10 metreküp olan izinli ağaç kesimi bugün 37 milyon metreküpe ulaştı
Türkiye’de AKP iktidarıyla birlikte ormanlar, ranta, inşaata, sanayiye, enerjiye, turizme, madenlere kurban edilirken, diğer yanda orman yangınlarına yönelik basiretsizlik ve yangınların bir çoğunun kundaklama ile çıkıyor olması orman katliamlarının başlıca nedeni. Türkiye Ormancılar Derneği Başkanı Hüsrev Özkara yaptığı açıklamada, her yıl 40 bin hektarlık (1Hektar ormanda ortalama 10 bin ağaç yaşıyor) alanın orman niteliğini kaybettiğini söyledi. Bu kaybı ‘felaket’ olarak nitelendiren Özkaya, “2000’li yılların başında 10 metreküp olan üretim (ağaç kesimi) bugün 37 milyon metreküpe çıkmıştır” dedi. Özkara’nın ifadesinde kesilen ağaçlara dikkat çekilirken, ranta kurban edilen ormanlarla bu sayı korkunç düzeylere ulaşıyor.
Yangına hazırlık yok
ANKA’ya konuşan Hüsrev Özkara, “Eski alışkanlıklarıyla sürdürdüğü çalışma düzeni. İster istemez çok ciddi sonuçlar doğuruyor. Bunun en somut örneği 2021 yılında Antalya ve Muğla’da yaşanan yaklaşık 140 bin hektar orman alanının yanması sonucunu doğurdu. Antalya’da yangın çıkınca telaşla Muğla’daki ekibi yardım amacıyla Antalya’ya yönlendirdiler hemen akabinde Muğla’da yangın çıktı. Bu bile olayı değerlendirme senaryolarının nasıl hazırlıksız olduğunu gösteriyor” diye belirtti. Türkiye’de hep yangın anına odaklanıldığını ancak bunun büyük bir yanlış olduğunu belirten Özkara, “Yangın öncesi çok önemli. Eğer yangın öncesinde orman yollarını hazırlayabilmişsek, yangın emniyet şeritlerini elden geçirebilmişsek, yol kenarlarındaki ara ve alt tabakalarının bir an önce ortamdan çıkarılmasını yangın olmayan dönemlerde başarabilmiş olsaydık, doğal olarak yangın çıksa da baş edilemez hale gelmezdi. Bunların hiçbiri yapılmadı” derken, “Orman yangın işçilerini Maliye Bakanı’ndan alınacak olan kadro düzeniyle çözemezsiniz” dedi.
Eğitim merkezi kapatıldı
Hava araçlarının farklı görevleri yangına ilk müdahalede çok önemli olduğunu söyleyen Özkara, “Eğer biz kara gücünü yangına hazır hale getiremezsek, eğitemezsek başarılı olma şansımız yok. Bu somut durum ortada dururken Buca Eğitim Merkezi’nin kapatıldığını görüyoruz. Aynı zamanda eğitimin sadece kurumlarla sınırlı kalmaması lazım. Yangına hassas bölgeler turizmin ağırlıklı olduğu bölgeler. Turizm alanındaki bu işin sahipleri elini taşın altına koymalı. Orman bitişiğinde yaşayan köylüler devreye sokulmalı” diye belirtti.
Diğer taraftan Kürt coğrafyasında ve özelde Şirnex’te milyonlarca orman ağacı asker koruması altında korucular eliyle katledilip satılıyor olması muhtemelen Özkara’nın ifade ettiği rakamlar içinde yer tutmamakta.
EKOLOJİ SERVİSİ