Sirkeci Postanesi’nin restorasyonu sırasında iş cinayetine kurban giden Dilek Dayar’ın firmanın ihmali sonucu yaşamını yitirdiğini belirten Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut, günde üç inşaat işçisinin ihmal sonucu yaşamını yitirdiğini söyledi.
Devrimci Yapı İnaşat ve Yol İşçileri Sendikası (Dev Yapı-İş), İnşaat İşçileri Sendikası (İnşaat İş) ve Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (Haber-Sen), Sirkeci Postanesi’nin restorasyonu sırasında iş cinayetine kurban giden Restoratör Dilek Dayar için “Kaza değil cinayet” diyerek postane önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı yapan Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut, İşçi ve iş güvenliğinin patronların insafına bırakıldığını ve bu nedenle ortalama günde üç inşaat işçisinin yaşamını yitirdiğini belirterek “İskelesi yüklenici firma Karacan İnşaat tarafından kurulan ve restorasyon için Adım Restorasyon’a verilen tarihi Sirkeci PTT Merkez Binası’nda gerçekleşen iş cinayetinde, işçi arkadaşlarımız havanın rüzgârlı olduğunu belirtmesine rağmen firma tarafından çalışmaya devam edilme kararlı alınmıştır. Yağmurun bastırmasıyla içeri geçmeye çalışan işçi arkadaşımız Dilek Dayar, güvenlik halatının kısa olmasından dolayı halatı iskele üzerinden çıkarmak zorunda kalmıştır. İskeleden bina içine geçmeye çalışan Dilek Dayar, iskeleden yaklaşık 130-150 santimetre uzaklıkta bulunan bina kısmına geçmek isterken, 20 metre yükseklikteki bu boşluktan beton zemine düşerek ağır yaralanmış, kaldırıldığı hastanede tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetmiştir. İskele ile bina arasında güvenlik filesinin bulunmamasının yanı sıra kurulan iskelenin daha önce sorunlu olduğu anlaşılmış ve çözüm olarak iskelenin üzerine bir iskele daha kurulduğu tespit edilmiştir” sözleriyle yaşanan ihmali anlattı.
‘En fazla cinayet inşaatta’
Türkiye’de iş cinayetlerinin en fazla yaşandığı iş kolunun inşaat sektörü olduğunu söyleyen Karabulut, “İnşaat işçilerinin ellerinde yükselen gözü dönmüş mega projeler, devasa plazalar, AVM’ler bir canavar gibi biz inşaat işçilerinin hayatlarını çalmaya devam etmektedir. Şantiyeler ölümün kol gezdiği, insan canının hiçe sayıldığı, her bir gökdelenin altında yatan biz işçilerin anıt mezarları gibi gökyüzüne yükselmektedir. İşçi Sağlığı ve İş güvenliği (İSİG) Meclisi’nin aktardığı raporlarda 2018’in ilk 6 ayında Türkiye’de 907 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirmiştir” diye belirtti.
Kaynak: MA