Yıldızdoğan’ın MHP için yaptığı ‘Hep Birlikte Türkiye’yiz’ adlı seçim şarkısının Koma Berxwedan’ın ‘Buheşta Cihanê’ müziğinden çalındığı ortaya çıktı. Yıldızdoğan’ın ‘Ölürüm Türkiyem’ şarkısı da Kürtçe’den çalınmıştı
Serhad Eyalet Lordu isimli twitter kullanıcısı, Mustafa Yıldızdoğan’ın MHP’nin yerel seçim kampanyası için hazırladığı “Hep Birlikte Türkiye’yiz” şarkısının müziğinin Koma Berxwedan grubunun “Buheşta Cihanê” parçasından çalındığını ortaya çıkardı. Daha önce Kıraç, Berdan Mardini, Nihat Doğan, Mahsun Kırmızıgül, Serdar Ortaç gibi isimlerin kimi Kürtçe müziklerden çaldıkları ezgileri kullandığını ortaya çıkaran Serhad Eyalet Lordu, Yıldızdoğan’ın “Ölürüm Türkiyem” müziğinden sonra, Yıldızdoğan’ın 31 Mart yerel seçimleri için MHP’ye hazırladığı seçim şarkısının müziğinin de çalıntı olduğunu yazdı. Serhad Eyalet Lordu, Twitter hesabından paylaştığı videoda ‘Hep Birlikte Türkiye’yiz’ seçim şarkısı ile 1991’de Koma Berxwedan’ın çıkardığı albümdeki ‘Buheşta Cihanê’ şarkısı arasındaki açık benzerliği takipçileriyle paylaştı. Yıldızdoğan’ın Twitter hesabının da eklediği paylaşımda, “Sayın Mustafa Yıldızdoğan, bir partiye seçim şarkısı için yaptığınız bu eserin müziğinin; Kürt müzik grubu Koma Berxwedan’ın 1991 yılında çıkardığı albümündeki bir şarkı ile aynı olması tesadüf mü? Ayrıca bu konuları sizinle daha önce konuşmuştuk yapmayınız lütfen!” ifadelerine yer verildi.
Çalıntı ‘Ölürüm Türkiyem’
Serhad Eyalet Lordu daha önce “Ölürüm Türkiyem” şarkısının müziğinin de çalıntı olduğunu paylaşmıştı. O dönem Serhad Eyalet Lordu’nun paylaşımına yanıt vermek zorunda kalan Yıldızdoğan “Ölürüm Türkiyem” şarkısının müziği için “Ben hiçbir zaman müziği bana ait demedim” savunmasını yapmıştı. Ancak Wikipedia’da Selçuklu Müzik’ten çıkan “Türkiyem” kasetinin, Mustafa Yıldızdoğan’ın 1993 yılında piyasaya sürdüğü üçüncü albümü olduğu ve bütün parçaların müziklerinin Mustafa Yıldızdoğan’a ait olduğu yazıyor. Yine “Ölürüm Türkiyem” parçası için ise “Söz: Dilaver Cebeci/Müzik: Mustafa Yıldızdoğan” deniliyordu.
Serhad Eyalet Lordu ifşa ediyor
Kürt müziğinin hiçbir telif ödenmeden kimi şarkıcılar tarafından çalınmasını deşifre etmesiyle bilinen Serhad Eyalet Lordu, kimliğini saklı tutmayı tercih ediyor. Sadece geçtiğimiz yıllarda dihaber’den Abdurrahman Gök’e demeç veren Serhad Eyalet Lordu, amacını şu sözlerle ifade etmişti:
Daha önceden sadece dengbêjleri ve kilamlarının hikayelerini paylaşıyordunuz. Ne oldu da çalınan eserleri ifşa etme noktasına geldiniz?
Aslında hiç bu noktaya gelme gibi bir niyetim yoktu. Çünkü ben sadece dengbêjleri paylaşmak istiyordum. Ancak mecbur kaldım. Kürtlerden çalınan eserleri biliyordum. Mesela ‘Ankara Marşı’ bir Mezopotamya eseridir. Asuri, Kürt ve Ermenilerin ortak müziğidir. Mesela Rakel Dink de hatta bu ağıdı bir etkinlikte ‘Ezê herim welatê xwe’ (Memleketime döneceğim) diye okumuştu. Çok acıklı bir hikaye. Yine Seid Axayê Cizîrî 1920’lerde ‘Milkê Kurdan’ diye bu müziği seslendirmiş. Hatta haklarında idam çıkarılan 152 kişilik listenin içinde sırf Kürt kültürüne katkısı nedeniyle bulunuyor. Tabi Google’de bazen yanlış bilgiler de yer alıyor. Bu stranın Hesen Zirek eseri olduğu şeklinde. Ancak Hesen Zirek 1946-47’de seslendirmiş. Yani Cizîrî’den 27 sene sonra. Bu tür yanlışlar da vardı, biliyordum ama paylaşmıyordum. Yine birçok kilam için Google’de tarama yaptığınızda Şivan’ın gibi görünüyor ancak öyle değil.
Niye çalınan eserleri ifşa etmeye başladınız?
Aslında sanatçı Kıraç, bir ara ‘Kerkük Kürtlerinse bu türkü kimin’ diye bir paylaşım yaptı. Bir gazeteci arkadaş da bana bu paylaşımı gönderdi ve ‘Gördün mü Kıraç ne demiş. Aslında buna bir ders vermek lazım’ dedi. Zamanında Kıraç’ın İzzet Altınmeşe, Celal Güzelses gibi Kürtçe şarkıları Türkçeleştirerek okuduğunu biliyordum. Ben de İzzet Altınmeşe’nin söylediği Kıraç’ın da okuduğu ‘Hanımeli’ ezgisini paylaştım. Hem stranın Kürtçesini hem de Kıraç’ın Türkçesini aynı videoda paylaştım ve üstüne de ‘Bu Türkü sizinse bu stran kimin?’ diye sordum. Tabi Kıraç gecikmedi ve ‘Türküler bizim stran kiminse kimin’ diye bir yanıt verdi ve çok tepki topladı bu yanıtı. Ben de ‘Çalıp okuduğunuz türkülere Kürtler stran diyor’ yanıtı verdim. Sonra güzel tepkiler gelince biraz daha araştırma içine girdim.
KÜLTÜR SERVİSİ