Hemşireler Günü’nde sağlık çalışanları birçok kentte açıklama yaparak, taleplerini sıraladı. “Ebeyiz, hemşireyiz haklarımızın peşindeyiz” diyen emekçiler, mobbing ve şiddetin son bulmasını istedi.
Sağlık emekçileri, birçok kentte Hemşireler Günü dolaysıyla açıklama yaptı. Açtıkları pankart ve dövizlerle taleplerini sıralayan sağlık emekçileri, üzerindeki baskılara dikkat çekerek, salgın sürecinde dünyada ve ülkede en ön saflarda yer alan hemşirelerin, bu süreçten fiziksel, sosyal ve ekonomik olarak en çok yıpranan kesim olduğunu söyledi. Sağlıkçılar, üzerlerindeki mobbing ve şiddetin son bulmasını istedi.
Ankara
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi, 12-18 Mayıs Hemşireler Günü dolayısıyla Ankara Üniversitesi Cebeci Hastanesi’nde açıklama yaptı. Açıklamaya, SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden ile sağlık emekçileri katıldı. “Ebeyiz hemşireyiz haklarımızın peşindeyiz” pankartının açıldığı açıklamada, “Eksikliği giderilsin nöbetler azalsın”, “Ekip işi hizmet işi ücrete gelince hekim dışı” ve “24 saat ücretsiz kreş istiyoruz” yazılı dövizler taşındı.
Şiddet ve mobbing
Hastane özel güvenliği tarafından “izin alınmadığı” gerekçesiyle engellenmek istenen açıklamada konuşan SES Hukuk Sekreteri Sabiha Akdeniz, hemşirelik ve ebeliğin insanlık tarihi kadar eski olduğunu, mesleğin özerk ve özgün yapısının yok edilmeye, değersizleştirilmeye çalışıldığını ifade etti. Akdeniz, salgın sürecinde dünyada ve ülkede en ön saflarda yer alan hemşirelerin, bu süreçten fiziksel, sosyal ve ekonomik olarak da en çok yıpranan kesim olduğunu söyledi. Akdeniz, “Kişisel koruyucu donanımların yetersizliği ve uygun nitelikte olmaması, çok yoğun çalışma koşulları, bulaş riskine karşı evlerinden, ailelerinden haftalarca ayrı yaşamak, sağlık yönetiminde şeffaflığın olmaması, yöneticilerin iş bilmezliği, mobbing ve binlerde arkadaşımız koronavirüs pozitif olması, 33 arkadaşımızı kaybetmek, var olan yıpranmışlık ve tükenmişlik problemlerimizi kat be kat arttırmıştır” dedi.
İstanbul
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul Şubeleri, 5 Mayıs Dünya Ebeler Günü ile 12 Mayıs Hemşireler Günü dolayısıyla İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü binası önünde açıklama yaptı. Öncesinde “Ebeyiz, hemşireyiz haklarımızın peşindeyiz” pankartı açan sağlık emekçileri, yine “Yaşamak, yaşatmak istiyoruz” sloganını attı.
Ebeler ile hemşirelerin gününü kutlayarak sözlerine başlayan SES Şişli Eşbaşkanı Fadime Kavak, ebe ve hemşirelerin toplum sağlığı ve koruyucu sağlık hizmeti kapsamında tarih boyunca önemli bir rol üstendiğini dile getirdi. Fakat her iki mesleğinde yıllardır izlenen sağlık politikaları ile tarihsel bağlamından kopartıldığını söyleyen Kaval, özerk ve özgün yapılarının yok edilmesi, değersizleştirilmeleri ve meslek olarak dahi görülmemelerinden yakındı.
Acı sonuçları oluyor
İzlenen neoliberal politikaların “Sağlıkta Dönüşüm Programı” ile sağlık hizmetlerini adım adım piyasalaştırdığını belirten Kavak, “Salgın süreciyle birlikte bu dönüşümün, piyasalaşmanın acı sonuçlarına hepimiz tanıklık ettik, ediyoruz. Küresel pandemi ile mücadelede en ön safta bizler olmamıza rağmen birçok sorunla karşı karşıya kaldık. Yıllardır yeteri kadar ebe ve hemşire istihdam edilmemiş, az kişi ile çok iş yürütülmesi tercih edilmiştir. Siyasi irade eksik sağlık emekçisi istihdamını tamamlamak, atama yapmak, ihraçları iade etmek yerine Kovid-19 bulaş risk grubu altında bulunan sağlık emekçilerine, diğer kamu çalışanlarına verilen izinleri dahi vermeyerek hayatlarını riske atmayı yeğlemiştir. Ebe ve hemşire açığı derhal güvenceli istihdamla giderilmelidir” dedi.
Meslek hastalıkları
Ebe ve hemşirelerin sağlık hizmetlerinin bütün süreçlerinde yer aldığına dikkat çeken Kavak, kişisel koruyucu donanımların yetersizliği ve uygun nitelikte olmaması başta olmak üzere birçok sorunla baş etmek zorunda kaldıklarını dile getirdi. Kavak, bu süreçte 10 bini aşkın sağlık emekçisinin Kovid-19 hastalığına yakalandığını, 33’ünün hayatını kaybettiğini vurgulayarak, “Hastalık riskiyle burun buruna yaşayan sağlık emekçileri ‘yaşatmak için yaşamalıyız’ şiarıyla toplumsal bir duyarlılık ve farkındalık yaratmaya, taleplerini görünür kılmaya çalışmışlardır. Bu taleplerden biri de Kovid’e yakalanan sağlık emekçilerinin bu durumunun iş kazası ve meslek hastalığı olarak kabul edilmesidir” diye belirtti.
Sorunlar daha da arttı
Ebe ve hemşirelerin salgın riskine karşı evlerinden ve ailelerinden haftalarca ayrı yaşamak zorunda kaldığını belirten Kavak, yoğun çalışma yükünün yanında bu durumun psikolojik etkileriyle de baş etmek durumunda kaldıklarını ifade etti. Kavak, “Bütün sağlık emekçileri gibi ebe ve hemşireler de yıpranma payından hak ettiği kadar faydalanamamaktadır. Taleplerimizi karşılamayan ‘kadük yıpranma payı’ yasası iptal edilmeli, bütün sağlık ve sosyal hizmet emekçilerini ve geçmiş çalışma yıllarını kapsayacak, fiili çalışma şartına dayanmayan 5 yıla 1 yıl yıpranma payı olacak şekilde yeniden düzenlenmelidir” dedi.
Salgınla birlikte toplumsal sağlığın, sağlık hizmeti sunumunun ve sağlık emekçilerinin öneminin bir kez daha gün yüzüne çıktığını söyleyen Kavak, toplumsal yaşamın ve sağlığın en önemli dinamiği olan ebelik ve hemşirelik mesleğinin ekonomik, özlük ve sosyal taleplerinin derhal karşılanması gerektiğini belirtti.
Adana
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Adana Şubesi, Hemşireler Günü dolasıyla şube binalarında basın açıklaması yaptı. SES Adana Şubesi Sekreteri Haşim Çağrı, insanca bir çalışma ve ücret için mücadele ettiklerini dile getirdi. Koronavirüsün (Kovid-19) sağlık emekçileri için iş kazası ve meslek hastalığı olarak kabul edilmesini isteyen Çağrı, “Toplumsal yaşamın ve sağlığın en önemli dinamiği olan ebelik ve hemşirelik mesleğinin ekonomik, özlük ve sosyal taleplerini bir kez daha yineliyoruz. Haklarımız için daha çok örgütlenmeye, dayanışmaya, birlik ve mücadele için SES’te örgütlenmeye çağırıyoruz” dedi.
Antalya
SES Antalya Şubesi de “Ebeyiz, Hemşireyiz, taleplerimizin peşindeyiz” şiarıyla Atatürk Devlet Hastanesi B Blok önünde basın açıklaması yaptı. Sık sık; “Yaşatmak için yaşamak istiyoruz”, “Sağlıkta dönüşüm yıkım demektir, yaşasın örgütlü mücadelemiz” sloganları atıldı. SES Antalya Şubesi Eşbaşkanı Şükran İçöz, salgınla birlikte toplumsal sağlığın, sağlık hizmeti sunumunun ve sağlık emekçilerinin önemi bir kez daha gün yüzüne çıktığını söyledi. İçöz, tüm hemşire ve ebelerin gününü kutlayarak, insanca çalışma ile ücret talep etti. Açıklama sonrası SES üyeleri sağlık emekçilerine karanfil dağıttı.
Hatay
SES Hatay Şubesi de Hemşireler Günü’nü yaptıkları basın açıklamasıyla kutladı. Şube binalarında yaptıkları açıklamada konuşan SES Hatay Şubesi Eğitim ve Örgütlenme Sekreteri Zeynep Bolat, “Halkın sağlığı ve geleceğimiz için sessiz kalmayacağız” dedi. Bolat, “İster kamuda ister özelde, nerede çalışırsak çalışalım hakkımız olanı istiyoruz. Her zaman olduğu gibi 2020 hemşirelik haftasında da taleplerimizde ısrarcıyız. Biz biliyoruz ki yaşadığımız bu zorlu süreçte sorunlarımızı çözmede ve taleplerimizin karşılanmasında ancak örgütlü mücadelemizle başa çıkabiliriz” dedi.
Mersin
SES Mersin Şubesi, de güne ilişkin Mersin Üniversitesi Hastanesi Poliklinikleri önünde basın açıklaması yaptı. “Emeğine ve onuruna sahip çıkan ebe ve hemşirelerimizin gününü kutlarız” pankartının açıldığı açıklamada, sağlık emekçilerinin talepleri ifade edildi.
Kaynak: MA