Salgının yayılmasıyla birlikte risk altındaki en önemli kesimlerden biri de mevsimlik tarım işçileri oldu. Kalkınma Atölyesi’nin hazırladığı rapor, tarım işçilerinin salgında yaşadıkları riskleri gözler önüne serdi
Kalkınma Atölyesi, mevsimlik gezici tarım işçileri ve çocuklarının koronavirüs salgını karşısında maruz kaldıkları ve kalabilecekleri risklerle ilgili raporunu kamuoyuna açıkladı. BBC Türkçe’de yer alan habere göre, raporda, işçilerin konaklama alanlarının salgın riskini arttırdığı gözler önüne serildi. “Virüs mü, Yoksulluk mu?” başlıklı raporda, 25 Mart-15 Nisan 2020 tarihleri arasında Türkiye’de salgına karşı alınan tedbir kararlarının mevsimlik gezici tarım işçilerinin istihdamına nasıl yansıdığı incelendi.
Masraflar arttı
Raporda verilen örnekler ile salgı dolayısıyla işçilerin iş başı yapmalarının geciktiği belirtilerek, seyahat kapsamında alınan tedbirlerin işçilerin ulaşım maliyetlerini artırdığı, beklenmeyen bu maliyetin karşılanması için kamu kurumlarının ve özel sektör firmalarının gerekli tedbirleri alması gerektiği ve ayrıca işçilerin sağlıklı ulaşım olanaklarını artırıcı finansal desteğin sağlanması gerektiğine de dikkat çekildi.
Gidilen yerlerde tehlike
Araştırma kapsamında görüşülen 70 tarım aracısının bu yılki çalışma planlarına bakıldığında, temsil ettikleri yaklaşık 10 bin tarım işçisinin Nisan 2020 itibarıyla 5 ay boyunca 20 ili kapsayacak bir hareketlilik içinde olacağı, üretime katılan yüzbinlerce işçi düşünüldüğünde, üretimin devamı için gerekli olan bu kitlesel hareketliliğin hem işçiler ve çocukları hem de gidecekleri il/ilçelerdeki nüfusun sağlığı açısından bir tehdit oluşturacağının göz önünde bulundurulması gerektiği belirtildi.
Çocuk işçilik artacak
“Halihazırda uygulanacağı söylenen özellikle seyahatlerde kişisel mesafenin korunmasına ilişkin tedbirlerin ulaşım maliyetlerini artıracağı ve bunun kim tarafından karşılanacağının belli olmaması çocukların işgücü olarak kullanılması yönünde ek bir baskı oluşturacaktır” denilen raporda, “20 yaş altı ve 65 yaş üstü kişilerin seyahatine ilişkin getirilen kısıtlamalara mevsimlik gezici tarım işçileri konusunda belirli muafiyetler getirilmiş olmasına karşın, seyahat ve konaklama alanlarında bu tedbirlerin nasıl uygulanacağı konusunda halen büyük bir belirsizlik var” denildi. Alınacak önlemler ve hâlihazırda uygulanan yöntemler konusunda bir belirsizliğin olduğu belirtilen raporda, bunların takibi için bir kurumsal yapı oluşturulması gerektiği belirtilerek farklı alanlarda çalışanların da bu yapıda yer alması gerektiği vurgulandı.
EKONOMİ SERVİSİ