Özgür ve interaktif Wiktionary’de yer alan Wikiferheng, yüklü kelimelerde 9’uncu sırada yer alıyor. Şimdiye kadar 811 bin 307 Kürtçe kelimenin yüklendiği Wikiferheng’in hedefi, bir milyon Kürtçe kelime
İçerisinde birçok dilde sözlük barındıran özgür ve interaktif sözlük Wiktionary, Kürtçe sözlük olan Wikiferheng ile yüklü kelimelerle 9’uncu sırada. Şimdiye kadar 811 bin 307 kelimenin yüklü olduğu Türkçe, Arapça ve Farsça’nın önünde yer alıyor. Wikiferheng’in hedefi ise bir milyon Kürtçe kelime. Wikiferheng’in hedefine ulaşması durumunda dünyada bulunan en aktif 5 dil arasında yerini alacak.
Federe Kürdistan Bölgesi’nin Zaho kentinden Husein Muhammed tarafından 2 Mayıs 2004’te kurulan Wikiferheng, günümüzde birçok kişi tarafından imece usulü yönetiliyor.
Wikiferheng, bir milyon Kürtçe kelime hedefine ulaşmak için tecrübeli ve hevesli kesimlere dayanışma çağrısında bulundu. Çalışmaları ve hedeflerine dair görüştüğümüz yöneticiler, çalışmaların kolektif olmasından dolayı Wikiferheng adıyla sorularımızı yanıtladı.
Kürtçe İngilizce ve Çince ile rekabet içinde
“Bir milyon Kürtçe kelime” hedeflerine ilişkin Wikiferheng, temel amaçlarının Kürtçe sözlüğün iyi bir noktaya taşımak olduğunu söyledi. Ortadoğu’da Kürtçe’nin en aktif dil olduğunu belirten Wikiferheng, “Kürtçe, İngilizce ve Çince ile rekabet içerisinde. Amacımız dünya dilleri arasında en aktif 5 dil arasına girmek. Günümüzde en aktif dil İngilizce, 6 milyon kelimeye sahip” dedi.
Kürtçe Wikipedia hedefi
Hedefin tamamlanması ardından Kürtçe Wikipedia hedefini önüne koyacaklarını dile getiren Wikiferheng, “Amacımız Kürtçeyi kanalize ederek, Kürtçe Wikipedia hedefine yürümek. Şimdiye kadar Wikipedia’da birçok makale yarattık. Bu çalışmalar tamamen Kürtçe yorumlar ve akademik disipline dayalı” diye belirtti.
Kürtçe baskılardan kurtulabilirse…
Kürtleri Wikiferheng’e ve Kürtçe çalışmalara çekmeyi amaçladıklarını ifade eden Wikiferheng, Wîkîferheng, “Kürtçe’nin diğer dillerden bir eksiği yok. Kürtçe dünyada ve sanal platformlarda daha özgür bir şekilde diğer diller gibi ilk sıralarda yerini alabilir. Kürtçe’yi baskı ve sınırlamalardan kurtulabilirse, etrafını saran zincirlerden de kurtulur. Bir milyon Kürtçe kelime hedefine ulaşırsak, Kürtlere de güven verecektir. Ayrıca Wikiferheng’i birinci kaynak yapmayı amaçlıyoruz” şeklinde aktardı.
MA / Bilal Güldem