İflas kervanına hükümetin flaş projeleri arasında yer alan Çamlıca Camii ve Bakü- Tiflis Petrol Boru hattını yapan Hedef Yapı da eklendi
Ekonomik sıkıntılardan iflas eden inşaat firmaları arasına biri daha eklendi. Çamlıca Camii, Dünya Ticaret Merkezi ve Bakü-Tiflis Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı başta olmak üzere birçok önemli projede yer alan Hedef Yapı’nın iflası resmiyet kazandı. İstanbul merkezli inşaat firması Hedef Yapı’nın, 3 ay kadar önce konkordato için başvuru yaptığı mahkemeden iflas kararı çıktı. Mahkeme tarafından üç aylık mühlet tanınan Hedef Yapı Sanayi Ticaret Limited Şirketi hakkında iflas kararı verildi.
Üç ay süre doldu
Emlakpencerem.com’da yayımlanan habere göre, İstanbul Anadolu 1. Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından 2018/1179 sayılı kararı kapsamında üç ay süre verilen Hedef Yapı için süre sona erdi. Mühlet sonrasında Mahkemece Hedef Yapı Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin iflasına karar verildi. Hedef Yapı, 23 Eylül 1997 tarihinde 500 bin TL sermaye ile Fatih Kalpakçı, Tunis Kalpakçı ve Erkan Özdemir ortaklığında kurulmuştu.
Borca karşı camiler satıldı
Hükümet peş peşe yeni cami projeleri yapımına hız verirken, AKP’li Üsküdar Belediyesi, vergi borcuna karşılık mülkiyeti kendisine ait olan 2012’de açılan Çengelköy’deki Güzeltepe Birlik Camii’ni 29.7 milyon TL bedel üzerinden Hazine’ye devretmişti. Söz konusu satış, CHP’li Milletvekili Hasan Özkes’in hükümete yönelttiği yazılı soru önergesine verilen yanıt ile ortaya çıkmıştı. Borca karşılık Hazine’ye satılan camiler arasında Bulgurlu Mahallesi’deki Amine Hatun ve Alvarlızade Camisi, Selamiali Mahallesi’ndeki Bağlarbaşı Huzur Camisi, Çengelköy’deki Bahçelievler Camisi ile Validebağ Korusu’na yapılan Validebağ Koru Camii de var.
İflas ertelendi, bu kez alıcı vazgeçti
Şato tipi mimarisiyle Türkiye’nin gündemine oturan Bolu’nun Mudurnu ilçesindeki Burj Al Babas projesi, ekonomik nedenlerden dolayı durdu. İstanbul 3. Asliye Ticaret Mahkemesi iflas kararı verdi. Piyasaya 27 milyon dolar borçları olduğunu belirten Sarot Group mahkemeye erteleme için başvurdu. Talep kabul edildi. Tam sorun çözüldü derken bu kez Arap müşteriler almaktan caydı. Eunonews’in haberine göre, zengin Araplar için yapılan projenin kreditörleri inşaatın tamamlanması yönünde karar aldı ancak projeden 70 villa alan Kuveytli Araplar, evleri satın almaktan vazgeçti. Kamuoyunda ‘şato evler’ olarak anılan Bolu’nun Mudurnu ilçesindeki satılamayan Burj Al Babas villaları için inşaat ruhsatının geç alınması ve Türk Lirası’nın değer kaybetmesiyle maliyetlerin artması sonucu konutların yapımı yarım kalmıştı.
Görev zararı ikiye katlandı
Hazine ve Maliye bakanlıklarının verilerine göre, Ziraat Bankası’nın 2018’deki toplam görev zararı 2.3 milyar TL olurken, bu rakam Halkbank için 1.3 milyar TL oldu. Cumhuriyet’ten Emre Devecinin haberine göre, iki bankanın merkezi yönetim bütçesinden karşılanan toplam görev zararı 2018’de 3.6 milyar olarak gerçekleşti. İki bankanın Hazine’ye aktardığı kâr payına (temettü) bakıldığında ise; 2017’de Hazine’ye 250 milyon TL temettü aktaran Ziraat Bankası için 2018’de bu rakamın sıfır olduğu görüldü. Habere göre, Halkbank da 2018’de Hazine’ye temettü aktarmadı. 2014 yılında Ziraat Bankası ile Halkbank toplam görev zararı 1.6 milyar TL olurken, bu rakam 2015’te 2 milyar TL, 2016’da 2.6 milyar TL, 2017’de 3.2 milyar TL oldu. Aynı dönemde Ziraat Bankası’nın Hazine’ye aktardığı temettü 2014’te 106 milyon TL, 2015’te 106 milyon TL, 2016’da 230 milyon TL, 2017’de 250 milyon TL olarak gerçekleşti.
Görev zararı nedir?
“Görev zararı”, kamu bankalarına devlet tarafından verilen ve tarım kesimi ile küçük ve orta çaplı işletmeleri düşük faizli kredilerle destekleme anlamına geliyor. Temettü ise pay sahiplerinin yıllık falliyet sonucunda elde edilen kârdan aldıkları getiridir.
İSTANBUL