Cizre Belediyesi’nin HDP’li meclis üyeleri hakkında yoksul ailelere yaptıkları yardım ve kayyumun, kurumun taşınmazlarını bedelsiz devretmesini engellemeleri nedeniyle açıldı
Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetiminde olan Şırnak’ın Cizre Belediyesi’ne 2 ayrı soruşturma açıldı. HDP’li belediye meclis üyelerine ilçedeki yoksul ve dar gelirli ailelere Ramazan ayında dağıtılan bin 100 yardım kolisi kararına ilişkin yazılı ifade vermeleri istendi. Bu soruşturmanın gerekçesi olarak ise Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvurulmamış olunması gösterildi.
Meclis üyeleri hakkında aynı zamanda kayyumun, kurumun taşınmazlarını bedelsiz bir şekilde diğer kamu kurumlarına devretmelerini iptal ettikleri için de soruşturma açıldı. 11 Eylül 2016 tarihinde yapılan ilk kayyum ataması sürecince kasasında 36 Milyon TL olan belediye, 220 milyon 793 bin TL borç altına sokulmuş, yine belediye hizmet binasının yanı sıra emniyete giden iki yol ve Cumhuriyet Meydanı’nın da aralarında bulunduğu 12 taşınmazın çoğunluğu İlçe Emniyet Müdürlüğü olmak üzere farklı devlet kurumlarına devredilmişti.
Özel teftiş emri
31 Mart 2019 yerel seçimlerinde HDP’nin belediyeyi yeniden kazanması üzerine çoğunluğu oluşturan HDP’li meclis üyeleri 10 Haziran 2019 tarihinde oy çokluğuyla aldıkları meclis kararıyla 12 taşınmazın satış ve devirlerinin iptaline karar vermişti. Alınan bu karar nedeniyle HDP’li meclis üyeleri hakkında İçişleri Bakanlığı tarafından soruşturma başlatılıp, yazılı ifadeleri istendi.
Meclis üyelerine gönderilen yazıda, İçişleri Bakanlığı makamının 13 Kasım 2019 tarihli onay emri, Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın 14 Kasım 2019 sayılı ‘Özel Teftiş Görev Emri’ gereğince belediyenin HDP tarafından kazanıldığı 1 Nisan tarihi ile kayyım atanan 29 Ekim 2019 tarihine kadar Cizre Belediyesi’nin mali ve idari işlemlerinin özel teftişi yapıldığı belirtildi.
Mevcut teftiş kapsamında belediye meclis üyelerinin Cizre Belediyesi’ne 2016-2019 yılları arasında atanan kayyum dönemince devredilen 12 taşınmazın iptaline ilişkin verilen oy çokluğu kararı hakkında ifadeleri istendi
Soruşturmaya gerekçe yapılan taşınmazlar şöyle:
“* Nur Mahallesi’nde bulunan Kültür Merkezi, 11,917,667.97 TL karşılığında Emniyet Müdürlüğü’ne satıldı.
* Şah Mahallesi’nde bulunan Belediye Hizmet Binası, İlçe Kaymakamlığı’na devredildi.
* Yafes Mahallesi’nde bulunan Mezbaha, 1 Ekim 2018 tarihinde Milli Eğitim Müdürlüğü’ne devredildi.
* Nur Mahallesi’nde bulunan ve tamamen betonlaştırılan Cumhuriyet Meydanı, 1 Ekim 2018 tarihinde Emniyet Müdürlüğü’ne devredildi.
* Kale Mahallesi’nde bulunan ve belediye araçlarının park edildiği İtfaiye alanı, 4 Şubat 2019 tarihinde Cumhuriyet Savcılığı’na devredildi.
* Dicle Mahallesi’nde bulunan Millet Kıraathanesi, 11 Ocak 2019 tarihinde Milli Eğitim Müdürlüğü’ne devredildi.
* Konak Mahallesi’nde bulunan ve mülkiyeti hazineye ait olan Bilim Merkezi, 8 Ocak 2019 tarihinde Milli Eğitim Müdürlüğü’ne devredildi.
* Dicle Mahallesi’nde bulunan Sitiya Zîn Kadın Merkezi, 8 Ocak 2019 tarihinde Milli Eğitim Müdürlüğü’ne devredildi.
* Nur Mahallesi’nde bulunan Nur Kadın Merkezi ve Taziye Evi, 8 Ocak 2019 tarihinde Milli Eğitim Müdürlüğü’ne devredildi.
* Dağkapı Mahallesi’nde bulunan İbnül Cezeri Kuran Kursu, 8 Ocak 2019 tarihinde İlçe Müftülüğü’ne devredildi.
* Konak Mahallesi’nde bulunan emniyete giden yol (235 ada, 47 parsel), 8 Mart 2019 tarihinde Emniyet Müdürlüğü’nde devredildi.
* Konak Mahallesi’nde bulunan emniyete giden yol (238 ada, 9 parsel) 8 Mart 2019 tarihinde Emniyet Müdürlüğü’ne devredildi.”
Kaynak: MA