HDP’nin 2016 yılında partili siyasetçilerin gözaltına alındığı operasyonlara ilişkin verdiği önerge, AKP ve MHP oylarıyla reddedildi
Halkların Demokratik Partisi (HDP), siyaset tarihine “4 Kasım Siyasi Darbesi” olarak geçen 2016 tarihinde yapılan eşzamanlı operasyonla HDP eş genel başkanları, grup başkanvekilleri ve milletvekillerinin tutuklanmalarıyla ilgili Meclis’e araştırma önergesi sundu.
Verilen önergede “4 Kasım Siyasi Darbesi”nin toplumda, ülke demokrasisinde, yasama ve yargı alanında yarattığı tahribatın araştırılması ile milletvekillerine dönük hukuk dışı uygulamaların tespit edilmesi istendi.
Önergenin gerekçesinde milletvekillerinin yasama faaliyetine katılmasına yönelik bir müdahalenin sadece seçilme hakkına değil, aynı zamanda seçmenlerinin serbest iradelerini açıklama hakkına yönelik bir müdahale olduğu kaydedildi.
Anayasa’ya aykırı
Önergenin devamında şu ifadelere yer verildi: “Seçme ve seçilme haklarına dönük açık müdahalelerin olduğu bir süreç içerisinde olduğumuz açıktır. Nitekim kayyım atamaları ve belediye başkanlarına yönelik yargı baskısı da bunun başka bir yansımasıdır. Seçilmişlere yönelik müdahale sürecinin ilk başlangıç noktası 7 Haziran seçimlerinden beklediği sonucu alamayan iktidarın, bu kez muhalefeti yargı baskısıyla sindirme politikalarına dair icraatlarıdır. Anayasa’ya aykırı olduğu halde muhalefetin de onaylamasıyla tarihi bir evre başlamış; Anayasa’da bir defaya mahsus yapılan değişiklikle 20 Mayıs 2016’da dokunulmazlıklar kaldırılmıştır. Ardından 15 Temmuz Darbe Girişimi yaşanmış olup, iktidarın OHAL sürecinde tüm yetkilerini sınırsız bir şekilde kullandığı dönemde; 3 Kasım’ı 4 Kasım’a bağlayan gece yarısı 4 ayrı ilin savcılığı eşzamanlı bir şekilde 15 HDP milletvekili hakkında işlem tesis etmiştir.”
Ortak geleceğe tahribat
4 Kasım sürecinin pek çok gündemin turnusolü olduğu belirtilen önergede, “4 Kasım siyasi darbesinin hukuk dışılığı izahtan vareste olup, bununla beraber ülke halklarının ortak geleceği açısından yaratmış olduğu tahribatlar ile birlikte değerlendirildiğinde, son derece vahim bir tablo ile karşı karşıya olunduğu açıktır. Bu nedenle milletvekillerinin tutuklandığı gün olan 4 Kasım siyasi müdahalesinin etki ve sonuçlarının araştırılması; hukukun üstünlüğüne ve kuvvetler ayrılığına dayanan etkili ve anlamlı bir demokrasinin temellerinin atılması ve devamlılığı açısından hayati önemdedir” denildi.
Oylamaya sunulan önerge, AKP ve MHP’li vekillerin oyları ile reddedildi.
ANKARA