HDP’nin başlatacağı Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü’ne ilişkin konuşan HDP’li vekiller, “Bütün partililerimizin ve dostlarımızın da buna destek vermesini umuyoruz” dedi
Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven ile Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları’nın vekilliklerinin düşürülüp tutuklanmaları üzerine HDP Merkez Yürütme Kurulu’nun (MYK) kararlaştırdığı “Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü”ne 15 Haziran’da start verilecek. HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuklu olduğu Edirne ve Leyla Güven’in milletvekili seçildiği Hakkari’den yola çıkacak olan HDP’lilerin yürüyüşü 20 Haziran’da Ankara’da son bulacak. HDP milletvekilleri, yürüyüş kararı ve amaçlarını Mezopotamya Ajansı’ndan Ferhat Çelik’e anlattı.
Taksim Meydanı’nda basın açıklaması
Yürüyüş kararının tek başına milletvekillerinin vekilliklerinin düşürülmesiyle alınmış bir karar olmadığını ifade eden HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu, bir aydan fazladır bunun üzerinde çalıştıklarını dile getirdi. HDP’nin Türkiye’nin üçüncü büyük siyaseti ve partisi olduğunun altını çizen Katırcıoğlu, “Bir anlamda baskının giderek arttığı Türkiye’de buna itiraz eden ses olmamız gerektiğini düşünerek bu planlama yapıldı” dedi. Planladıkları yürüyüş doğrultusunda Edirne’den konvoylar halinde önce İstanbul’a, buradan dan Ankara’ya gelineceğini belirten Katırcıoğlu, fakat kimi yerlerde yürüyüşler olacağını, örneğin Taksim Meydanı’na yürüyerek gidip basın açıklaması yapacaklarını söyledi.
‘Destek bekliyoruz’
Katırcıoğlu, bu süreçte bütün demokrasi güçlerinin kendilerine destek vermeleri ve yürüyüşe katılmalarını beklediklerini de ifade etti. Katırcıoğlu, “İnsanlara bir suç örgütüymüş gibi yansıtılan tavra cevaben bizim sivil siyaset yaptığımızı anlatmak ve hatırlatmak gerekiyor. Bütün partililerimizin ve dostlarımızın da buna destek vermesini umuyoruz” dedi.
3 aylık bir eylem planı
Partinin bir diğer İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu ise, düzenleyecekleri yürüyüşün “demokrasi mücadelesi ve ortaklaşma çağrısı üzerine kurulmuş” 3 aylık bir eylem planı olduğunu ifade etti. Bu süreç boyunca darbelere karşı demokrasinin ön plana çıkacağını söyleyen Kenanoğlu, “Bu yürüyüş Türkiye’nin içerisinde bulunduğu, toplumun, siyasi partilerin, demokratik kurum ve kuruluşların baskı altına alındığı, özellikle pandemi sürecine mal edilerek her türlü demokratik mücadelenin geriletildiği, insanların kapının önüne dahi çıkmasının önüne geçildiği, çıkanların da polis ve bekçi şiddetine maruz kaldığı bir ortamda hak arama mücadelesi olarak yapılacak” diye konuştu.
20 Haziran’da sonlandırılacak
Kenanoğlu, çıkardıkları eylem planının 20 Haziran’da sonlandırılacak yürüyüşle sınırlı olmadığını özellikle vurguladı. 1 Eylül Dünya Barış Günü’ne kadar çeşitli eylem ve etkinlikler yapacaklarını dile getirdi. Toplumun yeniden sokakta olması ve hak mücadelesine buradan devam etmesi gerektiğini belirten Kenanoğlu, pandemi süreci ve ondan önceki OHAL süreci boyunca buna izin verilmediğini kaydetti. Bu anlamıyla Türkiye’nin normale dönmesini istediklerini söyleyen Kenanoğlu, “Sadece alışveriş merkezlerinin, marketlerin ve bakkalların açılmasıyla Türkiye normale dönmez. Türkiye’nin normale dönmesi insanların hak ve özgürlüklerini kullanmaya başlamasıyla olacaktır. Bu anlamıyla sadece bizlere değil, Türkiye’deki tüm vicdan sahibi insanlara, haktan hukuktan yana olan herkese bulunduğu alanlarda darbeye karşı durmak ve ses yükseltmek konusunda görev düşüyor. Niyetimiz budur” dedi.
‘Sokağa çıkma olasılığından bile ürküyor’
İktidarın yürüyüşlerinden koktuğunu da dile getiren Kenanoğlu, bu duruma ilişkin “Bu iktidar sokağa üç kişinin çıkmasından korkuyor. Üç kişi yan yana geldiğinde sokakta bir sosyal patlama olacağından korkuyorlar. Buradan kaynaklı AKP-MHP faşizan bloku sokağa çıkma olasılığından bile ürküyor. Bu yüzden ellerinden geldiğince de tehditlerini savuruyorlar. Artık Türkiye’de demokratik söz söyleme açısından da normalleşme ihtiyacı var. Bunun adımını atıyoruz” ifadelerini kullandı.
İSTANBUL