Bağlar’da yapılacak kentsel dönüşüm projesine tepki gösteren yurttaşlar, yıkım başladıktan sonra ne yapacaklarını bilemediklerini söyledi. Bu durumu HDP Diyarbakır vekilleri Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum’a sordu
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır milletvekilleri Remziye Tosun, Semra Güzel, Dersim Dağ, Hişyar Özsoy, İmam Taşçıer ve Garo Paylan, Bağlar ilçesi Kaynartepe Mahallesi’nde yapılmak istenen kentsel dönüşüm projesiyle yurttaşların mağduriyet yaşayıp yaşamayacağı ve sürecin şeffaf yürütülmesine ilişkin Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması istenen 6 ayrı önergede, kentsel dönüşüm projesinin yapılacağı mahallenin bin 354 haneden oluştuğu ve yedi bine yakın yurttaşın bulunduğu belirtilerek, hayata geçirilmesi planlanan projeden halkın bilgisi olmadığı ifade edildi.
Halk projeye tepkili
Önergede, mahallede yaşayanların büyük bir bölümünün zorunlu göçe maruz kalan insanlar ve Suriye iç savaşından dolayı kaçmak zorunda kalan insanlar olduğu belirtilerek, şunlar kaydedildi: Burada yaşayan halkın ekonomik durumu maalesef ki oldukça düşüktür ve birçoğu 200-300 lira gibi cüzi sayılacak kira bedelleri ödeyerek burada kalmaktadır. Bağlar’da uygulanmak istenen bu kentsel dönüşüm projesine dair yurttaşların herhangi bir bilgisi bulunmamaktadır. Mahalle muhtarı ile yaptığımız görüşmede halkın yüzde yetmişinin bu projeye dair tepkili olduğunu, yıkım başladıktan sonra ne yapacaklarını bilemediklerini iletmiştir.
Barınma ihtiyaçları karşılanmalı
Mahalle muhtarı İlhami Altun Bağlar Belediyesinin henüz proje açığa çıkmadan ve rayiç bedelleri belirlenmeden halkı imzaya çağırdığı ve imza topladığını belirtmiştir. Kendisinin ise imza toplanmaya dair bilgisi olmadığını, imza vermeye giden yurttaşlar tarafından bunu öğrendiğini belirtmektedir. Yurttaşların aktarımına göre, belediye henüz proje açığa çıkmadan 24 bin lira rayiç bedeli karşılığında hukuksuzca imza toplamaktadır. Önümüzdeki günlerde Bakanlık tarafından bir heyetin Belediye imar müdürlüğü ile bir ortak komisyon oluşturmak üzere Diyarbakır’a geleceği bilinmektedir. Muhtar ve yurttaşların talepleri bu komisyonun halkı mağdur etmeden, yıkım sürecinde barınma ihtiyaçlarını karşılayabilecek şekilde ve Belediye binasında değil mahalle içinde kurulacak bir irtibat ofisi ile süreci yönetmelerini talep etmektedir.
Kamuoyu ile paylaşılmalı
Binaların oldukça eski olduğu bu mahallede bir dönüşümün gerekli olduğu fakat burada çoğunlukla yoksul yurttaşların yaşadığı göz önüne alınarak insanların mağdur edilmeden, kentin ve bölgenin kültürel mimari yapısına ters düşmeden, halkın ve ilgili STK ve meslek örgütlerinin görüş ve önerilerinin alındığı, rant değil kamu ve yurttaş yararının gözetildiği bir dönüşüm yapılması talep edilmekte ve Mart 2021 yılında başlanacağı projenin içeriğinin ne olduğu bir an önce kamuoyu ile paylaşılması gerektiği dile getirilmektedir.
Bakan Kurum’a sorular
HDP’li vekiller, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a şu soruları yöneltti:
* Bağlar’ın Kaynartepe Mahallesinde yapılması planlanan kentsel dönüşüm projesinin ortaya çıkabilmesi için önceden yapılan fizibilite çalışmaları mevcut mudur? Mevcutsa kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?
* Yapılması planlanan ve açıklanan kentsel dönüşüm projesi öncesi muhtar dahil burada yaşayan yurttaşların görüş ve önerileri neden alınmamıştır?
* Proje tasarım aşamasında Diyarbakır’da bulunan TMMOB ve STK’ların fikrinin alınmaması ve bu sürece dahil edilmemesinin gerekçesi nedir?
* Henüz proje askıya çıkmamışken Bağlar Belediyesinin imza toplamaya başladığı iddiaları doğru mudur? 24 bin lira rayiç bedeli verileceği iddiaları gerçeği yansıtmakta mıdır?
* Projenin yürürlüğe gireceği tarihten itibaren burada yaşayan yurttaşların mağdur edilmemesi için yapılması gereken adımlara dair bir çalışma yürütülmekte midir? Yürütülmekte ise bunlar nelerdir?
* Projenin içeriğinin bilinmemesi hem yurttaşları hem de meslek örgütlerini tedirgin etmektedir. Bakanlık projeyi ne zaman askıya çıkaracaktır?
DİYARBAKIR