HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, 3’üncü Havalimanı işçilerin çalışma koşullarına ilişkin Aile, Sosyal Hizmetler ve Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a sorular yönelterek, şimdiye kadar ilgili inşaatta kaç ölümlü iş kazasının meydana geldiğini sordu.
İstanbul’da yapımı süren 3’üncü Havalimanı’nda çalışma koşullarının düzeltilmesi için iş bırakan işçilerin taleplerini Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, Meclis’e taşıdı.
İstanbul 3’üncü Havalimanı inşaatında kötü çalışma koşullarına tepki gösteren işçiler, çalışma koşullarının iyileştirilmesi için eylem düzenlediğini hatırlatan HDP’li Turan, üç gün önce yaşanan ve 17 işçinin yaralanmasıyla sonuçlanan iş kazasının havalimanı işçileri tarafından tepkiyle karşılandığını aktardı. Eylemin işçiler arasında kitleleşmesiyle birlikte şirket yetkilileri ve işçiler arasında yapılan görüşmeler sonucunda işçilerin 15 maddelik talepleri, önce şirket yetkilileri tarafından kabul edildiğini fakat kısa bir süre sonra taleplerin reddedilerek olayların büyümesine neden olduğunu belirten Turan, “Aile, Sosyal Hizmetler ve Çalışma Bakanlığı’nın 3. Havalimanı yapımı süresince iş kazaları başta olmak üzere, çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik ve işçilerin makul taleplerinin yerine getirilmesi konusunda, etkin olmaması nedeniyle işçi hak ve talepleriyle ilgili kolluk kuvvetlerinin müdahalesi sonucu 600’e yakın işçinin gözaltına alındığı yazılı ve görsel basına yansımıştır” ifadelerini kullandı.
Turan’ın Aile, Sosyal Hizmetler ve Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un cevaplaması istemiyle yönelttiği sorular şöyle:
* 3.Havalimanı inşaatında çalışma koşulları ve yaşanan işçi cinayetleri ortadayken Bakanlığınız tarafından kaç iş kazası ve meslek hastalığı tespit edilmiştir? Ve bu iş kazalarını kaç tanesi ölümle ve malul olarak sonuçlanmıştır?
* İşverenler, işyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği önlemlerine uyulup uyulmadığını denetlemek, işçileri karşı karşıya bulundukları mesleki riskler, alınması gerekli tedbirler, yasal hak ve sorumlulukları konusunda bilgilendirmek ve gerekli iş sağlığı ve güvenliği eğitimini vermek zorundadırlar. Buna göre 3. Havalimanı İşverenlerinin, İş sağlığı ve güvenliği uygulamaları bakanlığınızın yönetmeliğine uygun mudur?
* 3. Havalimanı inşaatı başlamasından bu yana pek çok iş kazası olduğu bilinmektedir. Meydana gelen iş kazalarından sonra 3. Havalimanı kaç defa teftiş edilmiştir? Yapılan teftişler sonucu alınan iş güvenliği önlemleri nelerdir?
* Anayasa’nın 49. maddesine göre “Devlet, çalışanların hayat seviyesini yükseltmek, çalışma hayatını geliştirmek için çalışanları korumak, çalışmayı desteklemek ve işsizliği önlemeye elverişli ekonomik bir ortam yaratmak için gerekli tedbirleri alır”. 3 Havalimanı çalışma koşullarını denetlenmesi ve hukuka aykırı, anayasaya aykırı uygulamaların düzeltilmesi noktasında bakanlığınızın herhangi bir çalışması bulunmakta mıdır?
* İstanbul 3. Havalimanı yapım çalışmaları tüm hızıyla devam ederekyeni havaalanının 29 Ekim 2018 tarihine yetiştirilmeye çalışıldığı kaydedilmektedir. Genellikle iş yerlerinde daha kısa zamanda, daha az işçiyle daha fazla iş istenmesinin işçiler üzerinde işçi ölümlerine varacak şekilde ağır sonuçları olduğu bilinmektedir. Bakanlığınızın işçiler üzerinde ağır sonuçları önleyici tedbirleri var mıdır? Eğer böyle tedbirler var ise bu konuda 3. Havalimanında çalışan işçilere bilgilendirme yapılacak mıdır?
* Sosyal devlet, bireylere çalışma hakkını sosyal bir hak olarak tanımıştır. Çalışanların temel hakları, işçilerin korunmasına bağlı olarak gelişmiş, sosyal güvenlik hakkı, örgütlenme hakkı, toplu iş sözleşmesi ve grev hakkı, iş güvencesi hakkı, dinlenme hakkı, işçi sağlığı ve güvenliği hakkı temel sosyal haklar olarak kabul edilmiştir. 3. Havalimanı inşaatında çalışan işçilerinin Sosyal Devlet ilkesinden hareketle taleplerini karşılamaya yönelik Hükümetiniz tarafından çalışma koşullarını düzenleyecek bir çalışmanız var mıdır?
HABER MERKEZİ