HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, Afrin’e yönelik operasyon sırasında kullanılan bombaların sınır hattındaki tarımsal verimi düşürdüğü iddialarını Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sordu.
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK), denetimindeki ÖSO gruplarıyla birlikte 20 Ocak ile 20 Mart 2018 tarihleri arasında Afrîn’e yönelik düzenlediği operasyonlarda kullanılan bombaların Kilis, İslahiye ve Hassa bölgesindeki tarımsal verimi düşürdüğü yönündeki iddiaları HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, Meclis gündemine taşıdı.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından cevaplandırılması talebiyle Meclis Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde Toğrul, “Türkiye’nin başta Afrin’e yönelik gerçekleştirmiş olduğu operasyon olmak üzere genel olarak Türkiye-Suriye sınırında uzun süredir yaşanan savaştan kaynaklı sınırdaki Kilis, İslahiye ve Hassa bölgesindeki tarımsal ürünlerin bu durumdan olumsuz etkilendiği belirtilmektedir. Kullanılan bomba ve silahların bıraktığı kimyasalların yağmur ve rüzgârın etkisiyle tarımsal arazideki verimi düşürdüğü söylenmektedir. Antep-Kilis-Hatay sınır hattında ekim yapan çiftçiler, Afrin’e yönelik operasyon döneminde kullanılan silahların havaya bıraktığı kimyasallardan dolayı bu yıl verimin düştüğünü belirttirmekteler. Sınır hattındaki çiftçiler, ektikleri hiçbir üründen doğru dürüst mahsul alamadıklarını dile getirmekteler” ifadelerini kullandı.
Toğrul, bu doğrultuda Bakan Pakdemirli’ye “Antep-Kilis-Hatay sınırında tarımsal ürünlerin kimyasal silah ile etkileşimden kaynaklı zarar görüldüğü iddiası doğru mudur?” diye sordu.
Önergesinde sınır hattındaki verim düşüklüğünün nedeninin araştırılması ve çiftçilerin zararlarının karşılanması amacıyla Meclis Araştırması yapılmasını da talep eden Toğrul, Bakan Bekir Pakdemirli’ye şu soruları yöneltti:
“* Antep-Kilis-Hatay sınırında yetiştirilen tarımsal ürünler nelerdir?
* Antep-Kilis-Hatay sınırında yetiştirilen tarımsal ürünlerin son 5 yıllık verimliliğinin oranı nasıl değişmiştir?
* Sınır kentlerinde geçimini tarımdan sağlayan çiftçilerin zararlarının giderilmesi konusunda bakanlığınızın ne gibi bir çalışması olacaktır?
* Uzmanlar kimyasalların etkisinin uzun yıllar sürebileceğini kaydetmekte ve kullanılan silah ve bombaların bıraktığı kimyasalların toprağa düştüğünde verimin önümüzdeki yıllarda da düşmesinin mümkün olacağını söylemekteler. Bakanlığınız gelecek yıllarda sınır kentlerinde yaşayan çiftçilerin mağduriyetlerinin giderilmesi konusunda nasıl bir çalışma yapacaktır?
* Antep-Kilis-Hatay sınırında tarımsal ürünlerin kimyasal silah ile etkileşimden kaynaklı zarar görüldüğü iddiası doğru mudur?
* TSK envanterinde kimyasal silah var mıdır? Varsa Afrin operasyonunda bu silahlardan kullanılmış mıdır?
* Antep-Kilis-Hatay sınırında 2017 ve 2018 yıllarında hangi ürün ne kadar üretilmiştir?”
HABER MERKEZİ