HDP Ekonomi Komisyonu, yeni yıla zam yağmuruyla girildiğini ve halkın açlığa mahkum edildiğini belirterek, zamların geri alınmasını istedi
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ekonomi Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, yeni yılda su, elektrik, doğalgaz ve gıdaya yapılan zamlara ilişkin partisinin İstanbul İl Örgütü’nde açıklama yaptı.
Paylan, 2020 yılında salgınla derinleşen ekonomik kriz şartlarında ekmeğini, işini, aşını, alım gücünü kaybeden yurttaşların, 2021’e zam yağmuruyla girdiğini söyledi. Yılın ilk gününde kamunun sağladığı çok sayıda hizmetin ücretine, vergilere ve harçlara yüksek oranlarda zam yapıldığına dikkat çeken Paylan, bu zamların AKP’nin kaşıkla verdiğini kepçeyle geri alacağının göstergesi olduğuna işaret etti.
Zamlar şöyle sıralandı
“* Elektrik ve Doğalgaz: 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren; elektrik yüzde 6, doğalgaz yüzde 1 zamlandı. EPDK’nin sunduğu hizmetlere yüzde 14 zam yapıldı.
* Köprü ve Otoyol Geçiş Ücretleri: 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren; 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprülerinde 10,50 TL olan geçiş ücreti, yüzde 27 zamla 13,35 TL’ye yükseldi.
* Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde 21,90 TL olan geçiş ücreti, yüzde 26 zamla 27,50 TL’ye yükseldi.
* Osman Gazi Köprüsü’nde 117,90 TL olan geçiş ücreti, yüzde 26 zamla 147,50 TL’ye yükseldi.
* İstanbul-İzmir Otoyolu’nda 292 TL olan geçiş ücreti yüzde 26 zamla 367 TL’ye yükseldi.
* Zamlarla, Ağır Vasıtalar İçin Geçiş Ücreti; Yavuz Sultan Selim Köprüsünde 213,50 TL’ye, Osmangazi Köprüsünde 468,50 TL’ye kadar yükselmiş oldu.”
Zamlar geri alınmalı
Bu zamlarla yandaş müteahhitlerin işlettiği köprü ve otoyollardan dar gelirli vatandaşların geçmesinin tamamıyla imkansız olduğunu dile getiren Paylan, mahkeme, icra ve iflas, ehliyet, işyeri açma ve ruhsat, tapu, noter; pasaport ve konsolosluk, ticaret sicili harçların yüzde 9,11 oranında zam yapıldığını söyledi. Paylan, yurttaşlar pandemi koşullarında işsiz, aşsız, güvencesiz ve açlık sınırında hayat mücadelesi verirken, yapılan zamların geri alınmasını istedi.
Yolsuzluğa karşı çıkılmalı
TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarına da değinen Paylan, 2020 yılında yüzde 14 oranında arttığına işaret ederek, “Bunu sokaktaki yurttaşlarımıza soralım, enflasyonun yüzde 14 oranında yükseldiğini soralım, gerçekten inan var mı? Yok. Alışverişi yurttaşlar yapıyor. Sarayda oturanlar gibi evden bir haber değiller. Son bir yılda yüzde yüz zam geldi. Her şey bu kadar artmışken TÜİK bizi inandırmaya çalışıyor. Enflasyonu bu şekilde göstererek, işçi emekçiye de az maaş vermek istiyorlar. Gelin hep birlikte bu oyunu bozalım. Burada büyük bir soygun var. İşçi ve emekçilerden çalıp saray, yandaş ve savaşa harcıyorlar. Bu hırsızlık ve yolsuzluğa hep birlikte itiraz etmeli, dur demeliyiz” dedi.
Kanal İstanbul inadı
Gazetecilerin Milli Piyango çekilişinde Türkiye Varlık Fonu’na kalan 75 milyon TL’nin Varlık Fonu’na aktarılmasıyla ilgili sorusunu yanıtlayan Paylan, “Varlık fonuna aktarılan 75 milyonun Kanal İstanbul’a harcanacağını ön görüyoruz. HDP olarak sosyal medya hesapların başlatılan kampanya ile bu paranın SMA hastalarına harcanmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.
HABER MERKEZİ