HDP Grup Başkanvekilleri Beştaş ve Oluç, “siyasi suikastlerin” son dönemlerde yeniden konuşulduğunu belirterek, devlet içinde uzantıları olan ‘çetelere’ karşı Meclis’in devreye girmesini istedi
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, Türkiye’yi siyasal, toplumsal ve ekonomik olarak çürüme ve çöküşe götüren devlet içindeki illegal yapılanmalarla ilgili iddiaların araştırılması ve bu soruna çözüm üreten ortak bir aklın açığa çıkarılması amacıyla Meclis Başkanlığı’na araştırma önergesi sundu.
Türkiye siyasi tarihinin, askeri/sivil bürokratlar, iş çevreleri ve siyasetçilerin dahil olduğu devlet içi hukuk dışı odaklara ve yapılara çokça tanıklık ettiği belirtilen önergede, devlet içindeki siyasi odaklardan güç alarak hukukun dışında konumlanan söz konusu yapıların özellikle 1970’li ve 1990’lı yıllarda kamuoyunun gündemini oldukça sık meşgul ettiği hatırlatıldı.
HDP İzmir İl binasında katledilen Deniz Poyraz’ın da hatırlatıldığı önergede “siyasi suikastlerin” son dönemlerde yeniden konuşulduğu ve yargısal süreçlerin işletilmediği çeşitli olayların yaşandığı ifade edildi.
Önergede, şu ifadeler yer aldı:
“Son dönemde yaşanan olaylarda azmettirici, planlayıcı ve siyasi çıkar hesabı yapan yapılar ve kişiler saklanmakta, tetikçilerin bağlantıları araştırılmamakta, büyük resmin halklar tarafından görülmesi engellenmektedir. Fakat toplumun hafızasında ve deneyiminde yer alan benzer olaylar üzerinden değerlendirdiğimizde, bu olayların kimi siyasetçiler, bürokratlar ve sermaye çevreleri tarafından desteklendiği anlaşılmaktadır. Söz konusu çete faaliyetlerinin devlet içerisindeki bazı siyasi ve bürokratik odaklardan aldığı destekle, devlet içerisinde uzantıları olan çetelere dönüştüğü, bu çetelerin uluslararası uyuşturucu ticareti, Suriye ve Libya’daki sıcak çatışmalar, gazetecilere ve siyasi partilerle siyasetçilere saldırılarda yer aldıkları görülmektedir. Siyasi destekle ortaya çıkan dokunulmazlık ve hukuksuzluk, çetelerin kamuoyunun gözleri önünde boy vermesine ve 90’lardaki örneklerine benzer şekilde medyatikleştirilerek toplum üzerinde kontrol sağlama aracı haline getirilmesine neden olmaktadır. Bu bağlamda devlet içinde uzantıları olan çetelerin, Türkiye’de gündemi belirlediği bu karanlık dönemde, TBMM’nin devreye girmesi gerekmektedir.”
ANKARA