Eş Genel Başkan Sezai Temelli başkanlığında toplanan HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK), kayyum politikasına karşı 3 aşamalı “Yol Haritası” çıkardı.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine 16 Ağustos’ta kayyum atanmasının bu yana dün ikinci kez toplandı. Mezopotamya Ajansı’ndan Diren Yurtsever’in haberine göre, HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli başkanlığında toplanan MYK’nin ana gündemini edinilen bilgiye göre, kayyum atamaları ve kayyum politikasına karşı mücadele hattı oluşturdu.
3 aşamalı yol haritası
Yürütülen tartışmalarda iktidarın kayyum atamaları ile HDP’yi demokratik siyaset alanının dışına itmeyi amaçladığı görüşü öne çıktı. Bu nedenle kayyumlara karşı önceki toplantıda “kesintisiz eylem” kararı alan HDP MYK’si, son toplantıda bu karara dair eylem planlaması çıkardı. Buna göre, sivil itaatsizlik eylemleri ile kayyumlara karşı mücadeleye devam edecek olan HDP, kısa, orta ve uzun vadeli olmak üzere 3 aşamalı “Yol Haritası” çıkardı.
İstanbul ve İzmir’de kitlesel miting
Kayyum atanan Mardin, Diyarbakır ve Van kentleri, protesto eylemlerinin merkezi olacak. Yerlerine kayyum atanan belediye eşbaşkanları görevlerine iade edilene kadar kesintisiz oturma eylemleri başlatılacak. Yine bu eylemlere batı illerinden destek ziyaretlerinin sürmesi sağlanacak. MYK’de kayyum protestolarının batı metropollerine taşınması kararı da alındı. Bu kapsamda 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde, Diyarbakır ve Van’ın yanı sıra İstanbul ve İzmir’de kitlesel miting yapılması planlandı.
Diğer bir gündem de tecrit
HDP MYK’sinin bir diğer önemli gündemi ise, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit oldu. Öcalan’a dönük tecridin tam anlamıyla kaldırılmadığı konusunda uzlaşılan toplantıda, tecridin mutlak anlamda kırılmadığı sürece kayyum uygulamalarının da önüne geçilemeyeceği konusunda görüş birliğine varıldı. Bu nedenle ileriki günlerde, tecrit ile kayyum pratiği arasındaki diyalektiği halka anlatmayı öngören bir planlama ihtiyacı partinin önüne konuldu.
Kayyumların pratikleri batı kamuoyuna anlatılacak
Yürütülen tartışmalarda kayyum atamalarının sadece HDP’yi değil, Türkiye’deki tüm demokrasi çevrelerini hedef aldığı, “Diyarbakır, Van ve Mardin’e sessiz kalınması halinde ise, Türkiye’de korunabilecek hiçbir demokratik mevzinin kalmayacağı” gerçekliğinden hareketle dayanışmanın büyütülmesi ihtiyacı üzerinde de duruldu. Bu kapsamda görevden alınan üç belediye eşbaşkanları ve belediye meclis üyelerinin katılımları ile, batı kentlerinde düzenlenecek konferans, panel ve söyleşiler aracılığıyla kayyum atamaları ve kayyumların pratikleri batı kamuoyuna anlatılacak.
Diplomatik temaslara ağırlık
MYK’da alınan diğer bir karar ise, 1 Ekim’de açılacak olan Meclis’in “acil gündem” ile daha önce açılması çağrısı oldu. Çağrı, parlamentonun acilen toplanıp, kayyumları gündeme alması yönünde olacak. HDP, kayyumlara karşı ülke içerisinde atılacak bu adımların yanı sıra diplomatik temaslarını da arttıracak. Bu kapsamda Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Konseyi (AK) ile AK Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi yetkilileri ile görüşmeler gerçekleştirilip, hükümet üzerinde kayyum atamalarından geri adım atması konusunda baskı kurulmasını isteyecek.