HDP, bir çoğu ölüm riski taşıyan hasta tutuklular için, Meclis’te araştırma komisyonu kurularak acil çözüm yollarının üretilmesi için araştırma önergesi verdi.
HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, aralarında her an ölüm riski olan hasta tutukluları Meclis gündemine taşıdı. Beştaş, hasta tutukluların mağduriyetlerine sebep olan koşulların araştırılması ve bir an evvel insani koşullarda tedavi olmalarının sağlanması için gerekli önlemlerin tespiti amacıyla Meclis Başkanlığı’na araştırma önergesi verdi.
Önergenin gerekçesinde, hükümetin sorunu çözmekten uzak olduğunu belirten Beştaş, “Bu duruma cezaevlerinin gayrı insani koşulları da eklenince hastalıklar geri dönülmez bir biçimde ilerlemekte ve ne yazık ki cezaevlerinden ölüm haberleri gelmektedir” ifadesini kullandı.
‘Bin 154 hasta tutuklu bulunuyor’
Beştaş, Adalet Bakanlığı’nın geçtiğimiz yıl 2009 yılı itibariyle 8 yıl içerisinde hayatını kaybeden tutuklu ve hükümlü sayısının toplam 2 bin 300 olduğu yönündeki verilerine dikkat çekti.
Beştaş, cezaevinde durumu çok ağır bin 154 hasta tutuklu bulunduğunu belirterek, “Hasta mahpuslar için ceza ertelemesi Adli Tıp Kurumu raporu yahut Bakanlıkça belirlenen en az 3 hekimin imzasını taşıyan sağlık kurulu raporu ve bu raporun da devlet ya da üniversite hastanesinden alınması ile mümkün kılınmıştır. Az evvel ifade ettiğim 1154 hasta mahpus bahse konu raporu almış olmalarına rağmen hala cezaevindedir. Adalet Bakanlığı’nın tahliye için aradığı koşulu yerine getirmiş olan mahpusların hala tahliye edilmemiş olması izaha muhtaçtır” ifadelerine yer verdi.
Beştaş, bunun yanında cezaevinde bir çok hasta tutuklunun yanlış tedavi edildiği ya da hiç tedavi edilmediğine, hastaneye sevk edilen tutukluların gün boyu ring aracında bekletildiğine işaret ederek, bu durumu “bir çeşit işkence” olarak tanımladı.
‘Araştırma komisyonu kurulmalı’
Yaşam hakkı ihlallerine meydan vermemek adına tahliyelerin gerçekleşmesi ve tedavi olanakları sağlanması talebinde bulunan Beştaş, şunları ifade etti: “Bir diğer mesele de bu konuda gerekli yasal düzenlemelerin yeniden gözden geçirilmesi ve hasta mahpusların rapor alması için en ivedi yöntemlerin hayata geçirilmesidir. Çünkü Adli Tıp Kurumu’nun onay mekanizması olarak kabul edilmesi birçok hastalığın geri dönülemez evreye girmesine neden olmaktadır. Bu itibarla yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi başta olmak üzere hasta mahpusların yaşam hakkının sağlanması adına Meclis çatısı altında bir çalışma yürütülmesi ve insani bir çözüme imza atılması tarihi bir öneme sahiptir. Açıklamış olduğum hususlar doğrultusunda araştırma komisyonu kurularak hasta mahpuslar için acil çözüm yollarının üretilmesi elzemdir.”
HABER MERKEZİ