HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, Êzidî katliamının 4’üncü yılında, yaşanan katliamın “Soykırım” olarak tanınması için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne kanun teklifi verdi.
HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, Êzidîlere yönelik 3 Ağustos 2014 tarihinde DAİŞ tarafından gerçekleştirilen katliamın “Soykırım” olarak tanınması için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne kanun teklifi verdi.
Êzidîlerin tarih boyunca birçok katliama uğradıkları belirtilen kanun teklifinde şu ifadeler yer aldı: “Kürt toplumunun bir parçası olan Êzidîler, maruz kaldıkları katliamlar silsilesi nedeniyle Avrupa’nın birçok ülkesine sığınmak zorunda kaldılar. Çünkü dünden bugüne Êzidîlere yönelik toplu katliam, zorla yerinden göçertme, tecavüz, köle pazarları vb. birçok insanlık dışı saldırı gerçekleştirildi. Yakın zaman diliminde de Êzidîler, Irak’ta Saddam Hüseyin tarafından katledilirken yine 2011 yılında Şengal’de Êzidî halkının hedef alındığı bombalı saldırıda yüzlerce kişi yaşamını yitirmiştir. Tarih boyunca ardı arkası kesilmeyen katliamlar, ‘Ferman’ olarak tanımlanırken toplamda Êzidîler 77 büyük katliama maruz kaldılar. Bu katliamların sonuncusu, 3 Ağustos 2014 tarihinde Şengal’de yaşanmıştır. IŞİD çeteleri Şengal’de kadın erkek, çoluk çocuk ve genç yaşlı demeden 5 binden fazla Êzidî Kürdü katletti. Bunun yanında on binlerce insan yerinden olurken binlerce insan esir alındı. Kaçırılan Êzidî kadınlar pazarlarda satılarak köleleştirilmeye çalışıldı. Bu saldırı sonucunda yerlerinden olan yüz binlerce Êzidî dünyanın birçok ülkesine dağılarak statüsüz ve korumasız şartlarda yaşamak zorunda bırakıldı.”
‘Ezidi soykırımı olarak tanınsın’
Êzidîlerin kültürel mirasları ve inanç özgünlükleriyle Ortadoğu’nun kadim bir halkı olduğu ifade edilen kanun teklifinde Êzidîlerin toplu öldürme yöntemleriyle soyca yok edilmeye çalışıldığı vurgusu yapıldı. Özellikle DAİŞ’in 3 Ağustos 2014’te Êzidî Kürtlere yönelik gerçekleştirdiği katliamın Avrupa Parlamentosu tarafından “Êzidî Soykırımı” olarak tanındığının hatırlatıldığı kanun teklifinde şunlara değinildi: “Êzidîlerin maruz kaldığı uygulamalar, uluslararası kurumların hazırladıkları raporlarda da ‘insanlığa karşı işlenen suçlar’ kategorisine alınmasına rağmen Türkiye tarafından ciddi bir adım atılmamıştır. Bu bağlamda Êzidî Kürtlerin maruz kaldığı katliamın dördüncü yılında, katliamın yarattığı etkileri azaltıp acıları hafifletmek, benzer soykırımların önüne geçmek ve devam edegelen mağduriyetleri gidermek için bölge devletleri ve uluslar arası toplumun adım atması elzemdir. Özellikle Türkiye’de yaşayan 20 milyon Kürt’ün öz kardeşleri olan Êzidîlerin maruz kaldığı katliamın Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından ‘Êzidî Soykırımı’ olarak kabul edilmesi halklar arasındaki bağı güçlendirecektir. Bununla birlikte Êzidîlere yönelik insanlık dışı uygulamaların ‘Soykırım’ olarak nitelendirilip kabul edilmesi, insani ve vicdani bir vazifedir.”
Kaynak: MA