Türkiye’de nüfusun yüzde 98’nin deprem bölgelerinde yaşadığını belirten HDP Grup Başkanvekilleri Beştaş ve Oluç, önlemlerin alınması için Meclis Araştırması istedi
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, başta İstanbul olmak üzere, fay hattında bulunan illerdeki deprem önlemleri ve eksikliklerin tespit edebilmesi ve çözüm üretilmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.
Türkiye’nin aktif bir deprem ülkesi olarak sıklıkla yıkıcı depremler ile karşı karşıya kaldığı ve meydana gelen hasar- can kayıpları nedeniyle ise toplumsal hayatın her yönüyle büyük ölçüde olumsuz etkilendiği belirtilen önergede, Türkiye’nin Erzincan depreminden sonra, son yüz yıldaki en büyük depremlerden birinin yaşadığı hatırlatıldı.
Nüfusun yüzde 98’i deprem bölgelerinde
6 Şubat’ta 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde meydana gelen, onbinlerce insanın yaşamını yitirdiği ve 13 milyon insanın etkilendiği 2 büyük depreme vurgu yapılan önergede, “Türkiye aktif bir deprem ülkesi olarak sıklıkla yıkıcı depremler ile karşı karşıya kalmakta, meydana gelen hasar ve can kayıpları nedeniyle toplumsal hayat her yönüyle büyük ölçüde olumsuz etkilenmektedir. Türkiye topraklarının % 96’sı farklı oranlarda deprem tehlikesine sahip bölgelerden oluşmaktadır. Bu bölgelerin yüzde 66’sı 1. ve 2. derece deprem bölgeleridir. Ayrıca ülke nüfusunun yaklaşık % 98’i bu bölgelerde yaşamaktadır. MTA’nın yaptığı çalışmalara göre de 18 kent merkezi, 80’i aşkın ilçe ve 500’ü aşkın köy doğrudan aktif fay zonlarının üzerindedir” denildi.
İstanbulda 400 bin kişi ölebilir
Var olan deprem tehlikesinin derinlemesine analiz edilmesi ve deprem risklerinin kapsamlı çalışmalarla azaltılması ölçüsünde depremlerin afete dönüşmesinin engellenebileceğine dikkat çekilen önergede, olası bir Marmara depreminde yıkılacağı tahmin edilen bina sayısının İBB verilerine göre en az 194 bin olduğu ifade edilirken, 400 bine yakın kişinin hayatını kaybetmesinin öngörüldüğü aktarıldı.
Önergenin devamında şu ifadelere yer verildi: “Yapılan hesaplar, İstanbul’da bir deprem sonrası 25 milyon ton ağırlığında bir enkazın ortaya çıkabileceğini de göstermektedir. Olası bir İstanbul depremi sonrası, yaklaşık 640 bin hanelik acil barınma ihtiyacının ortaya çıkacağı tahmin edilmektedir. Hane başına ortalama 3 kişilik nüfus kabulüyle, yaklaşık 2.000.000 kişinin acil barınma ihtiyacı içinde olması beklenmektedir.
Uzmanlar uyarıyor
Uzmanlar sadece İstanbul için değil İstanbul için değil Tekirdağ, Bursa, Balıkesir, İzmir, Çanakkale, Hakkâri, Erzincan, Elazığ, Diyarbakır Lice, Muş Varto, Dersim Ovacık, Bingöl, Adana, ve Hatay’ın da depremler açısından çok riskli olduğunu ve buralarda her an deprem olacakmış gibi çok acil önlemler alınması gerektiği konusunda uyarılar yapmaktadır. Depremler tüm yıkıcı etkilerine rağmen belirli aralıklarla meydana gelen afetler olduğundan, maalesef zamanla unutularak gündemden çıkmaktadır. Bu açıdan gündem sürekliliği, depremselliği yüksek olan ülkemizde deprem risklerinin azaltılması açısından önem arz etmektedir.”
ANKARA