HDP Gurup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, avukatlara verilen adli yardımın arttırılmasını Meclis gündemine taşıdı
HDP Milletvekilleri Meral Danış Beşteş ve Saruhan Oluç, avukatlara ödenen adli yardım ücretlerinin arttırılması talebi ile Meclis’e kanun teklifi verdi. Beştaş ve Oluç, adli yardım bürolarının gelirlerinin ve avukatlara ödenen adli yardım ücretlerinin artırılması, KDV’nin kaldırılması ve yapılmayan ödemelerin 30 gün içinde yapılması için talep etti.
Mali gücü yetmeyen davacı ya da davalılar, adli yardım kapsamında barolardan ücretsiz olarak avukatlık desteği aldığı hatırlatılan kanun teklifinde, “Adli yardım bürolarına aktarılan gelirlerden en büyük payı, Maliye Bakanlığı’ndan TBB’ye, TBB’den puanlama sistemi ile barolara aktarılan para oluşturmaktadır. Üye sayısı fazla olan barolarda kriz haline gelen, atanan avukatların ücret ödemeleri, il nüfusu ve üye sayısı az olan barolarda sorun yaratmamaktadır. Ancak yapılan son değişiklikle birden fazla baro olan illerde üye sayısı az olan 2 No’lu barolar lehine orantısız bir aktarım sağlanmıştır” denildi.
Gelirlerin artması elzem
Teklifin devamında şunlar denildi: “TBB verilerine göre; 2021 adli yardım ücreti 137 milyon civarında olup, 85 milyon nüfuslu ve 160 bin avukat olan Türkiye’de bir puan yaklaşık 6 bin 800 liraya tekabül etmektedir. Örneğin; İstanbul 2 No’lu Barosu’nun geliri 1,3 milyon lira olması gerekirken çoklu barolara yüzde 40’ının eşit paylaşılmasına dair hüküm ile 5 milyon liraya, Ankara’da ise 1 milyon liradan 2,3 milyon liraya yükselmektedir. Barolara aktarılan bütçenin azlığı nazara alındığında, Türkiye Barolar Birliği tarafından adli yardımda görevli avukata ödenmek üzere il barolarına gönderilen ödenek, çoğu zaman iki yıla yayılan bir zaman diliminde avukata ulaşmaktadır. Aradan geçen zaman zarfında enflasyon karşısında eriyen adli yardım ücretleri avukata ulaştığında bir anlam ifade etmemektedir. Avukatların bu bağlamda barolardan talep ettikleri gecikme faizi ödemelerinin reddedilmesi de sorunu büyütmektedir. Oysa adli yardım ücretine ilişkin ödemelerin yapılmamasından dolayı kusurlu olduğu görülen baronun; söz konusu tutardan mahrum kalınan süre için yasal faiz ödemesi gerekmektedir. Ancak mesele barolara aktarılan gelirlerin azlığı noktasında düğümlenmektedir. Bu bahisle de TTB’ye aktarılan gelirlerin artırılması elzemdir. Yine bugüne değin adli yardım gelirlerinden mahrum kalan avukatların zararlarının tazmini için bekleyen alacaklarının gecikme faizini de kapsayacak biçimde ödenmesi gerekmektedir.”
ANKARA