HDP’li 22 milletvekili, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı nedeniyle, ‘Kürtçe üzerindeki baskıları, yasakları ve bu baskı ve yasakların soru önergesi, araştırma önergesi ve kanun teklifleri verdi. Önerge ve kanun teklifi ‘Kürtçe’ olduğu gerekçesiyle işleme alınmadı
Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir, Mardin Milletvekili Ebru Günay, Iğdır Milletvekili Habip Eksik, Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş, Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, Muş Milletvekili Mensur Işık, Van Milletvekili Muazzez Orhan, İzmir Milletvekili Murat Çepni, Van Milletvekili Murat Sarısaç, Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları, Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, Şanlıurfa Milletvekili Nusrettin Maçin, İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, Mardin Milletvekili Pero Dundar, Hakkâri Milletvekili Sait Dede, Muş Milletvekili Şevin Coşkun, Mardin Milletvekili Tuma Çelik ve Adana Milletvekili Tulay Hatımoğulları Oruç tarafından TBMM Başkanlığı’na verilen teklifler ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile bakanlara yöneltilen sorularda, “dünya genelinde 40 milyonu aşkın insanın konuştuğu ve dünyanın eski dillerinden biri olan Kürtçe ve lehçeleri üzerindeki baskı, yasak ve asimilasyon politikaları geçmişten bugüne devam etmektedir” denildi.
HDP’li vekiller, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı vesilesiyle “Kürtçe üzerindeki tüm baskı, yasak, asimilasyon ve dili kriminalize etme politikalarına son verilmesini” ve “imzalanan uluslararası sözleşmelere bağlı kalınarak anadilinde eğitim ve sağlık hakkı başta olmak üzere Kürtçenin kullanımı ve yaygınlaşmasının anayasal güvence altına alınmasını” istedi. Ancak önerge ‘Kürtçe’ olduğu gerekçesiyle işleme alınmadı.
Milletvekillerinin yönelttiği soruların bazıları şöyleydi:
“* Milyonlarca kişinin anadili olan Kürtçeyi yasaklamak, yok saymak bir halkın varlığını inkâr etmek değil midir?
* Kürtçe eğitim veren kurumların kapatılması, yayınların yasaklanması tekçi politikaların bir sonucu mudur?
* Kürtçenin yasal statüye kavuşması için bir çalışma yapılacak mıdır?
* Anadilde eğitim hakkının yasak olmasını nasıl açıklıyorsunuz?
* Kürtçe dersi için gerekli materyaller ne için yetersiz sayıda hazırlanmaktadır?
* 2019 yılında yapılmayan Kürtçe öğretmen ataması, 2020 yılı atamalarında yapılacak mıdır?
* Kürtçe anadilde eğitim hakkının tanınması için hazırlık çalışmanız var mıdır?
* 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı, okullarda kutlanması ve anılması gereken belirli gün ve haftalar çizelgesine eklenecek midir?
* Dünyada 40 milyon aşkın insanın konuştuğu ve Kürtçenin en fazla konuşulduğu Türkiye’de Kürtçenin yasaklı durumda olmasının gerekçesi nedir?
* Meclis tutanaklarında Kürt dilinin tanımlanması noktasında bir çalışmanız olacak mıdır?
* Özellikle sağlık alanında Kürt dili önündeki engeller kaldırılacak mıdır? Hastaların kendilerini ifade etmelerini sağlayacak şekilde sağlık kurumlarında bir çalışmanız olacak mıdır?
* Kürtçe Türkiye’de en çok konuşulan diller arasında olmasına rağmen; uçaklarda, havalimanlarında ve otobüs garlarında Kürtçe anons yapılmaması, Kürtçe çeviri hizmetinin verilmemesi ve Kürtçe gazete bulundurulmamasının nedeni nedir?
* Kürt dil kurumları ve Kürtçe yayın yapan gazete ve dergilerin kapatılması, Kürtçe kurum, park, sokak ve cadde isimlerinin değiştirilmesinin gerekçesi nedir?”
HABER MERKEZİ