Rusya ve Ukrayna savaşının masada çözülmesi gerektiğini söyleyen HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, ‘Sadece Kürdistan’da, Türkiye’de değil dünyanın her yerinde politikalarda barış temelli siyaset yürüten bir partiyiz’ dedi
Rusya’nın 2014 yılında Kırım’ı ilhak etme kararı almasıyla beraber Ukrayna ile Rusya arasında başlayan gerginlik, Rusya’nın 24 Şubat’ta Donbas’a saldırısıyla savaşa dönüştü. Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nden (OHCHR) yapılan açıklamaya göre Rusya’nın saldırı başlattığı 24 Şubat gününden 7 Mart gece yarısına kadar 474 sivil yaşamını yitirdi, 861 sivil yaralandı. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bacheletise, Rusya’da yaklaşık 12 bin 700 kişinin keyfi olarak gözaltına alındığını ve bunun kamuoyundan saklandığını ifade etti. Avrupa Birliği verilerine göre de 1 buçuk milyon kişi Ukrayna’dan göç etti. 5 milyon kişinin ise Ukrayna’dan çıkması bekleniyor.
Savaş 21. gününe girerken, dün savaşa ilişkin konuşan Volodimir Zelenski’nin başdanışmanı müzakereci Oleksiy Arestoviç, “Rusya ile barış en erken 1 ya da 2 haftada en geç mayıs ayında sağlanabilir” dedi.
NATO’nun planı
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, başta Ukrayna-Rusya savaşı olmak üzere devletlerin savaş politikalarına ilişkin Jinnews’ten Medya Üren’e değerlendirmelerde bulundu. Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşın önemli bir dönemeçte baş gösterdiğini aktaran Beştaş, dünyanın temel gündeminin bu savaş olduğunu söyledi. Savaşın boyutlarına değinen Beştaş, “NATO’nun egemenlik anlayışı, hegemonyal yayılma bu boyutlar arasında yer alırken, Rusya’nın asla kabul edilemez bir şekilde bir ülkeye savaş açmış olması, bir işgale kalkışması dünyadaki bütün barışseverleri, demokrasi yanlılarını ayağa kaldırmış durumda. Bu konuda en büyük tepkinin Rusya’dan gelmiş olmasını memnuniyetle izliyoruz. Bu savaşa karşı olan yüz binlerce kişinin meydanlarda, sokaklarda nasıl tepki gösterdiğini görüyoruz” dedi.
Ciddi pazarlıklar döndü
Ukrayna’dan çok büyük bir göç dalgası olduğunu belirten Beştaş, milyonlarca kişinin Kiev’i ve çevresini terk ettiğini hatırlattı. Beştaş, mültecilik meselesine dikkat çekerken, “Avrupa’nın tamamı Ukrayna’dan gidecek olan mültecilere kucak açmış durumda. Ancak Suriye’de devam eden savaştan kaynaklı göç etmek zorunda kalan insanlara aynı kucağın açılmadığını görmekteyiz. Tam tersine Türkiye ile çok kirli pazarlıklar yapıldı. Türkiye’nin bu sığınmacıları alması için, Avrupa’ya gitmemesi için çok ciddi pazarlıklar döndü ve bütün bunlar kamera önünde yapıldı. Bu da dünyada yurttaşlara aynı düzeyde bakılmadığını bir kez daha göstermiştir” diye konuştu.
Sorunlar müzakere ile çözülmeli
Beştaş, “barış” gündemine de işaret etti. Türkiye’nin Efrîn’i işgaline ve buna karşı “barış yanlısı” olan, buna ilişkin konuşan herkesin hedef alındığına atıfta bulunan Beştaş, “Başta Barış Akademisyenleri’ne, Kürt halkına ve demokrasiden yana olanlara barışı savunmak suç olarak dayatıldı. Kendilerine dönük birçok yargılama yapıldı. Ama bugün orada barışı savunmak suçtur diyenler şimdi barış havarisi kesildiler. Önemli olan insanın yanı başındaki savaşa da ‘hayır’ diyebilmesidir. Biz HDP olarak Kürdistan’daki savaşın her zaman karşısında olduk. Sadece Kürdistan’da, Türkiye’de değil dünyanın her yerinde politikalarda barış temelli siyaset yürüten bir partiyiz ve bugün Ukrayna’da yine tarafların diyalog içinde olmasını, müzakere etmelerini ve sorunların bu şekilde çözülmesini savunuyoruz” ifadelerini kullandı.
Masada çözmeleri gerektiğini savunuyoruz
“Savaşın ekonomik etkileri çok yüksek, başta Türkiye olmak üzere bütün dünyayı etkileyecek” diyen Beştaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Rusya tarım ürünlerinde neredeyse birinci sırada, oradan ürün ithal edenler zorlanacak. Yine doğalgazla ilgili Türkiye en çok etkilenen ülkedir. Şu an neredeyse ruble ile doların değeri aynı oranda düştü. Hem Ortadoğu’yu hem Türkiye’yi hem de dünyayı etkileyecek bir savaştan söz ediyoruz. Tabi diğer yandan soğuk savaşın bittiğini herkes kabul ediyordu. NATO ile Varşova Paktı arasındaki eski gerilimlerin tekrar canlanacağına dair güçlü tartışmalar var ama biz HDP olarak ilk günden beri şunu söyledik: Askeri operasyonu, saldırı ve savaşı kabul etmeyiz ve yayılmacı politikaların karşısında dururuz. Rusya ve Ukrayna’nın bu konuda mutlaka görüşmesi diyalog içinde olmasını ve sorunu masada çözmeleri gerektiğini savunuyoruz. Ama biz diğer partiler gibi sadece Ukrayna-Rusya savaşını değil, Türkiye’nin yayılmacı politikasını, sınır ötesi operasyonlarını, savaş politikalarının masaya yatırılması gerektiğini ve buna karşı da çok güçlü bir muhalefetin olduğunu görülmesi gerektiğini düşünüyoruz.”
HABER MERKEZİ