HDP Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ile Saruhan Oluç, KPSS sorularının çalınmasına ilişkin Meclis’e araştırma önergesi sundu.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ile Saruhan Oluç, Kamu Personeli Seçme Sınavı’nın (KPSS) 31 Temmuz günü yapılan Genel Yetenek-Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri oturumundaki soruların Yediiklim Yayınevi’ne ait deneme sınavlarında yayınlandığına dair iddiaların tüm boyutlarıyla araştırılması, önceki yıllarda da bu tür bir olayın yaşanıp yaşanmadığının tespit edilmesi ve KPSS’ye giren gençlerin uğradıkları hak kaybının önlenmesi amacıyla Meclis Başlanlığı’na sunduğu dilekçe ile Meclis Araştırması açılmasını istedi.
Önergenin detayları
Önergede, dijital medya kullanıcıları ve öğrenciler ve sendikacıların soruların daha önce bu özel kurumun YouTube sayfasından paylaşıldığını, hatta WhatsApp gruplarından dağıtıldığını iddia ettiklerine değinildi.
Öğrencilerin en az 20 sorunun aynı olduğunu tespit etmesi üzerine CİMER’e şikayette bulundukları bilgisinin de paylaşıldığı önergede, “İddialar üzerine sosyal medya üzerinden açıklama yapan ÖSYM ise ‘2022 KPSS güvenli bir biçimde gerçekleştirilmiştir. Bazı sınav sorularının bir yayınevinin deneme sınavı sorularıyla aynı olduğuna ilişkin iddialar asılsızdır’ ifadelerini kullanarak, iddiaları yalanlamıştır. Cumhurbaşkanı Erdoğan olayın araştırılması için Devlet Denetleme Kurulu’na talimat verdiğini belirterek; ‘Devlet Denetleme Kurulumuzun 2022 KPSS ile ilgili yapacağı inceleme sonucunda elde edilen veriler titizlikle değerlendirilecek, gerekli adımlar ivedilikle atılacaktır’ şeklinde açıklama yapmıştır. Bu açıklamadan hemen sonra, Resmi Gazete’de Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Halis Aygün’ün görevden alındığı duyurulmuştur” denildi.
Ali Demir akademisyen oldu
Daha önce FETÖ’nün de 2005 ve 2013 yılları arasında toplam 12 sınavda soru çaldığının tespit edildiği hatırlatılan önergede, “2011 yılında da üniversite sınav sorularının çalınması üzerine dönemin ÖSYM Başkanı Ali Demir 18 yıl hapis istemiyle yargılanmış, ifadesinde 15 yıl boyunca tüm sınav sorularının çalındığını itiraf etmişti. Ancak Demir, kısa bir tutukluluk sürecinden sonra salıverilmişti. Şu anda da İTÜ’de öğretim görevlisi olarak çalışmaya devam etmektedir. Bugün ‘kayyum rektöre hayır’ diyen akademisyenlerin üniversiteden atıldığı, öğrencilerin en temel hakları savunduğu için burslarının kesildiği bir akademik iklimde, sınav sorularını çaldığını itiraf eden bir ÖSYM Başkanının akademik faaliyetlere devam edebilmesi, kamuoyunda bugün yaşanan görevden almaların da aynı akıbetle sonuçlanacağı endişesini yaratmaktadır” ifadeleri kullanıldı.
Araştırılması gerekiyor
ÖSYM’ye yönelik eleştirilerin yer aldığı önergede, “Gençlerin emeklerini hiçe sayarak sınav sorularını çalanların, satanların veya göz yumanların silsileli olarak araştırılması, sorumluların yargılanması ve her yıl onlarca kamu personeli adayının umutlarının çalınmasına neden olanların cezalandırılması gerekmektedir. O nedenle bu ve benzeri tüm skandalların ardındaki gerçeklerin, geriye dönük olarak da tüm boyutlarıyla araştırılması ve KPSS’ye giren gençlerin uğradıkları hak kaybının önlenmesi amacıyla bir araştırma komisyonu kurulması gerekmektedir” diye belirtildi.
ANKARA