Yerel yönetim seçimleri için çalışmalara başladıklarını söyleyen HDP Eşbaşkan Yardımcısı Yurdusev Özsökmenler, kayyum izleme raporu yayınlayacaklarını belirtti
HDP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Yurdusev Özsökmenler, seçim çalışmalarını ve partisinin belediyecilik modeline dair değerlendirmelerde bulundu. Özsökmenler, daha önceki yerel seçim programlarında olan “ Özgür belediyecilik” şeklinde özetledikleri ekolojik, toplumsal cinsiyete duyarlı, şeffaf, katılımcı, çok dilli bir belediyeciliği esas aldıklarını belirtti. Bu uygulamaların Türkiye’de ilk olması merkeziyetçi, rantçı belediyecilik anlayışını rahatsız ettiğini ifade eden Özsökmenler, bu rahatsızlığın kayyumların atanmasının nedenlerinden biri olduğunu vurguladı. Özsökmenler, şöyle devam etti: “Kayyumların belediyeleri zapt etmesi ile sadece belediyelere değil halkın katılımcılığına, çok dilliliğe, kültürel değerlere de bir saldırı oldu. Kayyum öncesi belediyeler halkın belediyeleriydi. Kayyum sonrası belediyelerin durumu ise hepsinin önünde barikatlar vardır ve halk belediyeye ancak kimlik göstererek, gerekçe göstererek girebilir. Hatta bazı belediyelerde o belediyeye giremeyecek vatandaşların isimleri asılıdır. Bütün bu uygulamalar kayyumları bir sömürge valisi haline getirmiştir.”
Rapor yayınlanacak
Özsökmenler, yerel seçimlerde kayyumların “gasp” ettiği belediyeleri almak ve bu belediyelerin sayısını arttırmayı hedeflediklerini belirterek, seçim çalışmalarına dair şunları söyledi: “Birkaç açıdan seçimlere hazırlanıyoruz. Birincisi 24 Haziran sonuçlarını iyice bir analiz ettik ve yerel yönetimlerde durumumuz ne bunu gözden geçirdik.
Bütün yerellerde çalışmalarımızı derinleştirecek komisyonları kurmaya başladık. İkinci çalışmamız elbette ki kayyumların gasp ettiği belediyelerde kayyumların ortaya koydukları faaliyetleri yakından izlemek. Yerel seçimlerden önce bir kayyum izleme raporunu yeniden yayınlayacağız. Türkiye’nin bazı maddelerine muhalefet şerhi koymasına rağmen Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’nın yeniden uygulanabilmesi için çalışmalar yapıyoruz. Yine Avrupa Yerel Yönetimler Kadın Erkek Şartını bütün belediyelerimiz imzalamıştı bunların hayata geçirilmesini nasıl sağlayacağızımzı kadın meclislerimizle tartışıyoruz.”
Çalışmalar kapsamında eksikliklerin de tespit edildiğini ve bu eksikliklerin giderilmesi konusunda da çalışmalar yürüttüğünü dile getiren Özsökmenler, bu eksikliklerin katılımda, ekolojik belediyecilikte ve mali özerklik de eksiklikler olduğunu ifade etti. Yeni süreçte toplumsal örgütlenmeye ağırlık vereceklerini sözlerine ekleyen Özsökmenler, şunları dile getirdi: “Aslında bizim programımız ve tüzüğümüzde temel aldığımız olgu yerel demokrasi, yerinden yönetim ve yerel özerkliktir. Şimdi pek çok yerde bu nedenle yerel demokrasi, yerel siyaset, yerinden yönetim gibi konuları temel alan hem il ve ilçe örgütlerimize bu eğitimleri veren hem de toplumla bunu tartışan toplantılar düzenlemeye başladık.”
Pilot bölgelere odaklanılıyor
24 Haziran seçimlerini baz alarak HDP’nin batıda çeşitli toplumsal ittifaklarla kazanabileceği yerler olduğunu belirten Özsökmenler, pilot bölge üzerine odaklandıklarını söyledi. Özsökmenler konuşmasını şöyle sürdürdü: “Her yerelin özgünlüğüne göre değişen bir ittifak politikası var. Çünkü biz merkezi ittifaklar yerine toplumsal güçlerle ittifaktan yana bir partiyiz. 24 Haziran seçimlerinde de kendi bileşenlerimiz dışında bir ittifaklar politikası izleyip pek çok toplumsal kesimi de siyasi partiyi de soldaki siyasi partiyi de kendi listelerimizden Meclis’e taşıdık. Aynı politikayı yerel seçimlerde de sürdürmek düşüncesindeyiz” diye konuştu. Yerel seçimlerde olası AKP-MHP ittifakına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Özsökmenler, bu ittifakın Kürt seçmenden oy almasının mümkün olmayacağı söyledi. Özsökmenler, yerel seçimlerde kendilerinin gasp edilen belediyelerini geri almanın yanında yeni belediyeler de alacaklarını, bu karşı AKP’nin ise pek çok belediyesini kaybedeceğini söyledi.
ANKARA