HDP Deprem Kriz Koordinasyon Merkezi’nin yürüttüğü çalışmalara dair bilgi veren avukat Serhat Eren, ilk 3 günde 219 TIR, 140 kamyon erzakla depremzedelere ulaştırdıklarını ve kayyum atanmayan 6 belediyenin de sahada çalışmalarda aktif olduğunu söyledi
Mereş Bazarcix (Pazarcık) ve Elbistan merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kurduğu Deprem Kriz Koordinasyon Merkezi, ilk andan itibaren Mereş (Maraş), Dîlok (Antep), Meletî (Malatya), Semsûr (Adıyaman), Riha (Urfa), Amed, Kilis, Osmaniye, Adana ve Hatay’a, ihtiyaç duyulan barınma ve gıda dayanışması için seferber oldu. HDP Kriz Koordinasyon Merkezi, 70’e yakın sağlık ekibiyle sahada aktif durumda.
HDP Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı avukat Serhat Eren, Kriz koordinasyon Merkezi’nde yürütülen çalışmalara ilişkin şu bilgileri paylaştı:
İl ve ilçe yöneticileri de sahada
“Sadece kriz koordinasyon merkezlerini kurmakla kalmadık aynı zamanda İç Anadolu ve Ege bölgesinin bütün il ve ilçe teşkilatlarımızın yönetici ve üyeleri Hatay’a, Serhat bölgesindeki bütün il ve ilçe yöneticilerimiz Malatya’ya sahada çalışmak üzere gönderildi. Botan-Diyarbakır il ve ilçe teşkilatlarımızın yönetici ve üyeleri daha çok Antep ve Maraş’ta çalışmak üzere enkaz alanlarında görevlendirildiler. Yine farklı pek çok il örgütlerimizdeki yönetici ve üyelerimiz depremin yaşandığı illerde görevlendirildi.
Çok sayıda gönüllü başvurdu
Partimiz ve bileşenlerinin, demokratik kitle örgütlerinin yönetici ve üyelerinden oluşan arkadaşlarımız depremin yaşandığı bölgelerde enkaz altında kalan vatandaşlarımızı çıkarmak ve gelen yardımları koordine etme konusunda da çalışmalar yürütüyor. Bu kapsamda gerek bileşenlerimizin gerekse partimizin üyeleri kurmuş olduğumuz il kriz koordinasyon merkezleri üzerinden deprem bölgelerinde yaşanan sorunlarla ilgilenmek, enkaz altında kalan vatandaşlarımızı kurtarmak aynı zamanda oradaki ihtiyaçları ve tahribatları raporlamak açısından çok sayıda gönüllü koordinasyon merkezlerimize başvuruda bulundu.
Depremden etkilenen Diyarbakır ve Urfa’dan da gönüllüler sahada
Malatya’da şu an 150 gönüllü bugün (Perşembe) itibariyle çalışma yürütüyor. Maraş ve ilçelerinde ilk günden itibaren 146 gönüllü, Adıyaman ve ilçelerinde 160, Antep’te 70, Hatay’da ise 70 gönüllümüz sahada aktif. Koordinasyon merkezi tarafından görevlendirilen gönüllüler dışında bireysel olarak sahada çalışmak isteyen çok sayıda kişi bizimle çalışmalarda yer alıyor. Özellikle Diyarbakır ve Urfa illerimiz depremden etkilenen iki il olmasına rağmen diğer deprem bölgelerindeki çalışmalara destek veriyorlar.
Kayyum atanmayan 6 belediye de sahada aktif
İlk 3 günde 219 TIR ve 140 kamyon erzakla depremden etkilenen bölgelere ulaştık. İnsani yardım malzemesi taşıyan 70 TIR şu anda deprem bölgelerine götürülmek üzere hazır. Kayyum atanmamış 6 belediyelerimizin envanterlerinde kayıtlı iş makinaları depremden etkilenen bölgelerde çalışıyor. Belediyelerimiz aynı zamanda Malatya, Adıyaman, Elbistan ve Pazarcık’ta sıcak yemek dağıtımı yapıyor.
Sağlık personeli çalışmalara eşlik ediyor
70’e yakın sağlık personeli de çalışmalara eşlik ediyor. 4 kente 160 sanayi tipi tüp ile benzin ve motorin ihtiyaçlarını karşıladık. Depremden zarar görmüş olan ailelerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere yurtdışından ve yurtiçinden koordinasyon merkezimize nakdi yardımda bulunmak isteyen birçok kişiyi depremden zarar gören ailelerle buluşturuyoruz ve buluşturmaya da devam ediyoruz. Enkaz altında kalan insanların çıkarılması konusunda AFAD’ı harekete geçirmesi konusunda, insani yardım malzemelerinin ulaştırılması konusunda tamamen eksik kalan değil, sahada hiç olmayan bir iktidar ve devlet gerçeğiyle karşı karşıya olduğumuzu ifade etmek gerekir.”
Kaynak: MA