Koronavirüs salgını nedeniyle işten çıkarmaların yasaklanması ve işten çıkarılan işçilerin hak gaspına uğramaması için HDP’li Serpil Kemalbay Meclis’e, iş kanununda değişiklik yapılması yönünde kanun maddesi önerdi
Koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle birçok işyerinin geçici süre ile kapanmasına neden oldu. Bu süre zarfında işverenlerin büyük bir kısmı ya işçileri ücretsiz izne çıkmasına zorladı ya da işçileri işten çıkarmakla çözüm buldu. İşçi sendikaların ve siyasilerin bu durumun önüne geçilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması konusunda iktidara sürekli çağrıda bulunuyor. Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, salgın nedeniyle işten çıkarmaların yasaklanması ve işten çıkarılan işçilerin uğradıkları zararların bütçeden karşılanması amacıyla Meclis Başkanlığı’na kanun teklifi verdi.
‘Bedel emekçilere ödetiliyor’
Kemalbay teklifin gerekçesinde, salgın günlerinde çok sayıda işverenin işçi çıkardığını, ücretsiz izin dayatarak, yıllık izinlerin gasp edildiğini belirterek, “Ekonomik, sosyal çok yönlü krize dönüşen virüs salgınında bedel yine emekçilere ödetilmektedir. İşverenler ekonomik kaybı gerekçe göstererek işçileri işten çıkarmakta, zorunlu ücretsiz izin ve zorunlu yıllık izin kullandırtmakta ya da bazı sektörlerde üretim baskısı ve fazla mesai uygulamaları ile karşı karşıya kalmaktadırlar” denildi. Kemalbay, Cumhurbaşkanı tarafından koronavirüsle mücadele eşgüdüm toplantısında açıklanan 19 maddeli 100 milyar liralık pakette, işverenlere teşvik bağlamında getirilen önlemler için bireysel ya da toplu işçi çıkarmama şartı bulunmadığına dikkat çekti. Kemalbay, bugüne kadar açıklanan salgınla mücadele programlarında çalışanlar ve halkın kaderine terk edildiğini söyledi.
Kemalbay, bu aksaklıkları gidermek amacıyla 4857 sayılı iş kanununa bir madde eklenmesi hakkında hazırladığı kanun teklifi şöyle:
“-Geçici Madde: * Bu Kanun kapsamında sürekli işçi statüsünde çalışanların, işveren tarafından bu Kanunun 17’nci ve 29’uncu maddeleri uyarınca iş sözleşmelerinin feshi ve toplu işten çıkarılma talepleri Covid -19 salgının yarattığı ciddi ve yakın tehlike sebebiyle altı ay süreyle askıya alınmıştır. Bu süreyi bir katına kadar arttırmaya Cumhurbaşkanı yetkilidir. Ekonomik kriz, salgın, sel, deprem, savaş gibi ulusal çalışma güvenliği ve barışını tehdit eden hallerde bu Kanunun 17’nci ve 29’uncu maddeleri uyarınca iş sözleşmelerinin feshi ve toplu işten çıkarılma talepleri süresiz olarak askıya alınır.
-1 Mart tarihinden bu maddenin yayımına kadarki süre içinde iş sözleşmeleri bu Kanunun 17 ve 29’uncu maddeleri uyarınca sonlandıranlar talepleri halinde eski statülerinde bu mümkün değilse en yakın statüde işe alınmış sayılırlar. Bu konuda yapılmış diğer başvurular da askıya alınır.
-Bu maddenin yayımına kadar işten çıkarılmış olanların uğradıkları zararlar belgeleriyle başvurmaları halinde Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesinden karşılanır.
-Bu madde ve bu madde ile ilgili uygulamalar 11 Ocak 2011 tarihli ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun E. Genel İşlem Koşulları başlıklı 20 ila 25’inci maddelerine aykırılık olarak yorumlanamaz.
-Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Maliye Bakanlığınca müştereken bir ay içerisinde belirlenir.
-Madde-2 Bu Kanun 1.3.2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
-Madde-3 Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.”
ANKARA