Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2023 Eğitim Vizyon Belgesi’ne dair açıklama yayınlayan HDP’nin eğitimden sorumlu Eşbaşkan yardımcısı Karahalı, belgeyi ”çöken sisteme vitrin düzenlemesi” olarak değerlendirdi.
Milli Eğitim Bakanı (MEB) Ziya Selçuk tarafından açıklanan 2023 Eğitim Vizyonu Belgesi’ni eleştiren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eğitim Politikaları, Kültür ve Sanattan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Sevtap Akdağ Karahalı yazılı açıklama yaptı.
‘Süslü sözler’
16 yıldır tek başına iktidar olan AKP’nin eğitim sisteminin kronikleşmiş köklü sorunlarına, kalıcı çözümler üretmeye hiçbir zaman yönelmediğinin hatırlatıldığı açıklamada, “Her bakan değişiminde, kimi zaman süslü sözlerin, kimi zaman ‘kindar dindar nesil yetiştirme’ söyleminde olduğu gibi açıkça ifade edilen ideolojik söylemlerin arkasından yapılan değişiklikler, eğitim sistemini çökme noktasına kadar getirdi” denildi.
Piyasacı, milliyetçi, mezhepçi…
Bakan Selçuk’un ”eğitim sistemi yoğun bakım seviyesinde hastadır” sözünün hatırlatıldığı açıklmada ”Temel nitelikleri değişmeyen piyasacı, milliyetçi, mezhepçi, cinsiyetçi, anti demokratik ve bilim dışı yaklaşımla bu hasta yataktan kalkamaz. Olan çocuklarımıza, gençlerimize, geleceğimize olmaktadır” ifadeleri kullanıldı.
‘Vaatlerden öteye gitmeyen…’
Bakan Selçuk’un açıkladığı 3 yıllık vizyon belgesinin süslü vaatlerden öteye gitmediğine dikkat çekilen açıklama da şu ifadelere yer verildi: “ Örneğin herkesin ortaklaşacağı başlıklardan ‘5 yaş erken çocukluk eğitiminin zorunlu olması’ hedefi neredeyse 10 yıldır tekrarlanan ama gereği bir türlü yerine getirilmeyen bir hedef. Sormak isteriz, Okul öncesi eğitim hangi hazırlık planı ile ve hangi tarihte zorunlu olacaktır?
Eğitimin bütçedeki payı
MEB’in 2019 bütçesinde eğitim yatırımlarına ayrılan pay, 2018’de yüzde 8,36 iken, 2019 için yüzde 4,88’e çekilirken ve yatırımlarda aslan payı imam hatiplere ayrılırken bu hedefin gerçekçi olmayan bir vaat olduğunu anlamak hiç kimse için zor olmasa gerek. Yine belgede yer alan ‘Öğretmenlik meslek kanunu çıkarılması’ hedefi, içeriği hakkında hiçbir bilgi olmayan bir savsöz olmaktan öte anlama sahip değil. Ancak, iyi kurgulanmış, iddialı cümlelerin altını kazıdığımızda 16 yıldır derinleşen, eğitim sistemini kötürümleştiren bir anlayış gözler önüne seriliyor.”