Halkların Demokratik Partisi (HDP), 31 Mart’ta gerçekleştirilecek yerel seçimlerde bazı il ve ilçelerde göstereceği eşbaşkan adaylarını açıkladı. İçişleri Bakanlığı tarafından Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın görevlerinden alınmasıyla 1 Kasım 2016’dan bu yana kayyum tarafından yönetilen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne eşbaşkan adayları HDP Milletvekili Adnan Selçuk Mızraklı ve Hülya Alökmen Uyanık gösterildi. Adayların açıklanması ardından Uyanık ve Mızraklı, Mezopotamya Ajansı’dan (MA) Özgür Paksoy-Mehmet Şah Oruç’a konuştu. Parti olarak “Kendimizi de kentimizi de biz yöneteceğiz” şiarıyla hareket ettiklerini vurgulayan Hülya Alökmen Uyanık, Diyarbakır’a dair hedeflerini şu sözlerle dile getirdi: “Amacımız belediyemizi ve kapatılan kurumlarımızı asıl sahiplerine tekrar teslim etmek. Hem uluslararası hem hukuksal hem de sosyal alanda kurumların gasp edildiği ortadadır. Bir gasp sorunu yaşanmakta ve bizim hedefimiz kurumları gerçek sahiplerine teslim etmek.” Uyanık, eşbaşkanlık sistemi ile cinsiyet eşitlikçi belediyecilik hedefiyle yok sayılan kadın iradesini ve kimliğini açığa çıkaracaklarını da kaydetti. Uyanık, bu konudaki hedeflerini şöyle ifade etti: “İlk hedefimiz; kadın bakış açısının kentin yönetilmesine, siyasete, ekolojiye, sosyal hayata yansıtılması. Temelleri atılmış ama bunların üzerine taşlar ekleyeceğiz. Belediyenin Kadın Politikaları Daire Başkanlığı birimi ortadan kaldırıldı. Kadın kurumları ve kadın sığınmaevleri işlevsizleştirildi. Onları yeniden hayata geçirip, o dönemde eksik kaldığımız, kentin dinamikleri olan bütün kadınları kent yaşamına dahil etme politikamız var” diye belirtti.
1999’dan bu yana
Selçuk Mızraklı ise, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atanmış olması ile seçmen iradesinin merkezi irade marifetiyle gasp edilmiş olması üzerinde durdu. Gasp edilen bu iradeyi yine seçmen iradesiyle yeniden geri alma durumu ile karşı karşıya olduklarını söyleyen Mızraklı, “Geçmişte de söyledik. Belediyeler sadece kurumsal bir yapı değildir, bir toplumun kendini var etme ve geleceğini kurma açısından önemli yerinden yönetim organlarıdır. Giderek toplumsallaşan ve halklaşan belediyecilik tarzımız olacak. Duvarları, kapıları kaldırmakla kalmayacağız, orayı kurumsal olmaktan çıkartıp, yönetimin unsurları haline getireceğiz” diye belirtti. 1999 yılından bu yana yerinden yönetim anlayışıyla Diyarbakır’da zor imkanlar ile önemli hizmetler ortaya konulduğunu belirten Mızraklı, şunları söyledi: “Kent, partimiz döneminde hafızası olan, canlı olan, doğasına, insanına, toprağına, toplumsallığına sahip çıkan bir kente dönüştü. Kültür sanat, toplumsal kimlikler ve korunması çerçevesinde, gerek parti çizgimizin ana kaidesi olan cinsiyet eşitlikçi yerinden yönetim, öz yönetim çerçevesinde önemli çabalar gösterildi. Ama özellikle yalan ve talan üzerinden gelenler, bütün biriktirilen değerleri ortadan kaldırdılar. Ama bu kente dair yapabilecekleri başka bir şey yoktu.”
Güçlü bir belediyecilik anlayışıyla yola koyulduklarını vurgulayan Mızraklı, kayyumun yarattığı bu tahribatlar nedeniyle “yapılacak çok iş var” dedi. Mızraklı, bu yolda nasıl yürüyeceklerini ise şu sözlerle dile getirdi: “Kararlı, inançlı, ne yapacağını bilen bir yürüyüş tarzımız olacak. Bir boyutu kendimize derman olmak, yaralarımızı sarmak, bir diğer boyutu da bugünden yarına bakmak. Bizim belediyelerimizin üç ana kostümü olacak; biri bürokrasi giysisi, ertesi gün üzerimizde şantiye elbiseleri, bir sonraki gün üzerimizde ulusal kıyafetleri görebilirsiniz. Dokumuzun yapı taşlarını oluşturan bir yürüyüş tarzıdır.” Mızraklı 16 yıllık belediyecilik deneyimlerini yeni dönemde en azami düzeyde kullanacaklarını söyledi. Atacakları adımlar konusunda “Kendimize, halkımıza, siyasetimize inanıyoruz” diyen Mızraklı, son olarak “Geçmişte çok ağır süreçlerden geçip, tekrardan kendine yol açıp yürümeyi bilen, kendi küllerinden doğmuş bir halkın evlatları olarak, bugünden yarına kararlı bir şekilde bu sürecin üstesinden geleceğiz” dedi.
Hülya Alökmen Uyanık kimdir?
1975 yılında Batman’da dünyaya geldi. Dicle Üniversitesi’nden mezun olan Uyanık, 1995 yılından beri hemşire olarak kamu kurumlarında çalıştı. SES ve Diyarbakır Kadın Platformu içerisinde mücadele yürüten Uyanık, 2001 yılında Kütahya’ya sürgün edildi. 2006 yılında Diyarbakır’a geri dönen Uyanık, 2011 ile 2014 yılları arasında SES Diyarbakır Şube Başkanlığı görevini üstlendi. 2014 ile 2017 yılları arasında SES Genel Merkezi Denetleme Kurulu üyeliği ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Sağlık Komisyonu içerisinde çalışmalar yürüten Uyanık, Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevinden ihraç edildi. Uyanık, evli ve iki çocuk annesi.
Adnan Selçuk Mızraklı kimdir?
1963 yılında Urfa’nın Siverek ilçesinde dünyaya geldi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olan Mızraklı, Ankara, Yozgat ve Diyarbakır’da uzman cerrah olarak görev aldı. Mesleki hayatından dolayı kent halkı tarafından yakından tanınan Mızraklı, başta Diyarbakır Tabip Odası olmak üzere kentin birçok sivil toplum örgütünde çalışma yürüttü. 90’lı yıllardan bu yana demokratik platformlarda mücadele eden Mızraklı, 2000’li yıllardan itibaren ise DTK komisyon çalışmalarında yer aldı. Sarmaşık Derneği’nde 6 yıl boyunca Genel Başkanlık ve yönetici pozisyonlarında görev üstlenen Mızraklı, yine Mezopotamya Vakfı bünyesinde Kürtçe eğitim verecek olan üniversite kurulmasına dönük önemli çalışmalar yürüttü. Mızraklı, 24 Haziran seçimlerinde milletvekili seçildi.
DİYARBAKIR