Şengal’de Êzidî halkına dayatılan son fermanın 8. yılına dair açıklama yapan HDP, DBP ve ÖHD, ‘Türkiye, Êzidî katliamını soykırım olarak tanımalı, Saldırgan politikalardan vazgeçmeli’ dedi. 3 Ağustos’un ‘Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü’ olarak ilan edilmesi çağrısı yapıldı
IŞİD’in Şengal’e yönelik 3 Ağustos 2014’de gerçekleştirdiği soykırımın üzerinden 8 yıl geçti. Şengal’de Êzidîlere uygulanan 73/74. Ferman’a ilişkin siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri yazılı açıklama yaptı.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), yaptığı yazılı açıklamada, soykırımın üzerinden 8 yıl geçtiği hatırlatılarak, “DAİŞ’e bağlı çeteler, Şengal’de 5 binden fazla Êzidî Kürdü katletti, binlercesini rehin aldı, binlerce çocuk ve kadın kaçırıldı, yüzbinlerce Êzidî göç etmek zorunda bırakıldı” denildi.
İnsanlığa karşı işlenen suçlar
HDP MYK tarafından yapılan açıklama şöyle: “Êzidîlerin katliamlar ve fermanlarla yazılmış acılar dolu tarihinde; IŞİD tarafından gerçekleştirilen bu canice saldırı 74’üncü ferman olarak yer aldı. Tarihleri boyunca baskı, zulüm ve soykırım uygulamalarına maruz kalan Êzidî Kürtlerin bu son saldırı ve katliam, 15 Haziran 2016 tarihinde Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi tarafından ‘soykırım’ olarak tanındı. Katliam, uluslararası kurumların hazırladıkları raporlarda ‘insanlığa karşı işlenen suçlar’ kategorisine alındı.
Êzidî halkının yanındayız
Yaşadıkları tüm katliamlara rağmen dirençle, kararlılıkla kendi inançlarını, kültürlerini, varlıklarını koruyan ve bu topraklarım kadim halklarından olan Êzidîler bugün de birçok kesim ve çevre tarafından benzer saldırılara maruz kalıyor, iradeleri ve öz örgütlenmeleri tanınmıyor. Êzidîlere yönelik IŞİD zihniyetiyle gerçekleşen ve süreklileştirilen saldırıları kınıyor, Êzidî halkının varlık mücadelesini destekliyoruz. Türkiye, Êzidî katliamını soykırım olarak tanımalı, Şengal’e dönük tehditkâr ve saldırgan politikalardan vazgeçmelidir. Katliamın ardından Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan Êzidîlerin güven içerisinde yaşamlarını sürdürmeleri sağlamalıdır. Halen IŞİD’in elinde esir tutulan Êzidî kadın ve çocukların özgürleşmesi için uluslararası düzeyde çabalar ortaya konulmalıdır. Şengal Katliamı’nın 8. yıl dönümünde Êzidî halkının yanında olduğumuzu ifade ediyor, soykırım sonucu katledilen bütün Êzidîleri saygı ile anıyoruz.”
DBP: Kadınlar özgürlük mücadelesinde yerini aldı
DBP MYK, IŞİD saldırılarını 21. yüzyılın en vahşi katliamı olarak tanımladı. DBP MYK, katliamın aynı zamanda bir kadın soykırımı olduğunu belirterek, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Barbar DAİŞ karanlığına karşı, demokratik güçlerin öncülüğünde Êzidî kadınlarının saç örgülerini mezar taşlarına bağlayarak halkının özgürlük mücadelesinde yerini alarak özsavunmasını oluşturdu. Özsavunmayı hazmedemeyen güçler yeni saldırılarla Êzidî halkını katliam tehlikesiyle karşı karşıya bırakarak, yaşadıkları kadim topraklarından sürmeye çalışmaktadır.”
‘KDP suça ortak olmaya devam etmekte’
Şengal’e yönelik saldırıların sürdüğüne dikkat çekilen açıklamada, “Başta Türkiye olmak üzere Irak hükümeti ve KDP’nin ortaklığıyla Şengal ve civarı insansızlaştırılarak Şengal halkının kazanımları yok edilmek istenmektedir. Şengal’i statüsüz bırakmaya yönelik bu saldırılar karşısında KDP sessizliğini koruyarak, bu suça ortak olmaya devam etmektedir. Êzidî halkının varlığına yönelik bu tehditlere karşı uluslararası toplumların üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi gerekir. Demokratik Bölgeler partisi olarak; 74. Fermanı lanetliyor, tarih boyunca katliamlara maruz kalan Êzidî halkının yanında olduğumuzu belirtiyor, DAİŞ tarafından katledilenleri saygıyla anıyoruz. İnsanlık dışı uygulamalara, soykırım ve katliamlara karşı bütün insanlığı mücadele etmeye ve Êzidî Soykırımı’nı tanımaya çağırıyoruz” ifadelerine yer verildi.
ÖHD: Yaraları sarılmadı
ÖHD de, Êzidîlerin tarihsel süreç içerisinde 73 kez soykırıma uğradığını belirterek, “Bu katliam, ‘Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ ve ‘Roma Statüsü’nün’ soykırım tanımıyla uyuşmaktadır. Bu katliamın, uluslararası kurumlar tarafından hazırlanan raporlarda ‘soykırım’olarak tanımlanması ve ‘insanlığa karşı işlenen suçlar’ kategorisinde ele alınması önemli gelişmeler olmasına rağmen; bugüne kadar başta Türkiye hükümeti olmak üzere diğer dünya ülkeleri ve uluslararası mekanizmalarca hala Êzidî toplumuna yönelik gerçekleştirilen soykırıma karşı uygulanması gereken hukuki süreçler işletilmemiştir. Soykırımın üzerinden 8 yıl geçmesine rağmen Êzidî toplumunun yaraları sarılmamış ve uluslararası düzeyde etkili bir mücadele hayata geçirilmemiştir” dedi.
3 Ağustos ‘Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü’ olmalı
ÖHD, katliam motivasyonunu ve ideolojik referansını kadın düşmanlığından alan IŞİD’in Êzidîlere yönelik saldırısının, uluslararası düzeyde “soykırım” olarak tanınması ve 3 Ağustos’un “Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü” olarak ilan edilmesi çağrısı yaptı.
HABER MERKEZİ