HDP, Cizre’de yaşanan katliama ilişkin Meclis Araştırma önergesi vererek, yaşanılanların aydınlatılmasını istedi
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekilleri Nuran İmir, Hasan Özgüneş ve Hüseyin Kaçmaz, Şırnak’ın Cizre ilçesinde sokağa çıkma yasaklarında 3 bodrumda yaşanan katliama ilişkin Meclis Araştırma önergesi verdi.
Önergenin gerekçesinde Şırnak’ın Cizre ilçesinde 14 Aralık 2015’te başlayıp 79 gün kesintisiz devam eden sokağa çıkma yasakları süresince kamuoyunda “vahşet bodrumları” olarak bilinen bodrumlara yapılan saldırılar sonucu 23’ü çocuk 177 yurttaşın yaşamını yitirdiği hatırlatıldı. Bodrumlarda yaşamını yitiren 74 kişinin kimliği tespit edilmeden kimsesizler mezarlığına defnedildiği vurgulanan önergede, “Üç binanın bodrum katlarında yaşamını yitirenlerin neredeyse hepsinin cenazesinin parçalandığı ve/veya yandığı tespit edilmiştir. Cizre’deki sokağa çıkma yasakları süresince meydana gelen başta yaşam hakkı ihlali olmak üzere ağır hak ihlalleri gerek ulusal gerekse de uluslararası kurum ve kuruluşların raporlarına yansımıştır” denildi.
Çağrılar görmezden gelindi
“Vahşet bodrumları”nda bulunan yaralıların günlerce bazı televizyon kanalları aracılığıyla hastaneye götürülme taleplerini dile getirdikleri de hatırlatılan önergede, “7 Şubat 2016 akşamı TRT Haber başta olmak üzere hükümete yakın medya kuruluşlarında söz konusu binaya yönelik düzenlenen operasyonda 60 kişinin öldürüldüğü iddia edilmiştir. Bu haberin hemen ardından sosyal medyada kimi ırkçı ve savaş yanlısı hesaplardan söz konusu saldırıya ait olduğu ileri sürülen yanmış cenazelerin fotoğrafları servis edilmiştir. 8 Şubat 2016 sabahı ise söz konusu haber TRT Haber’in yayınından kaldırılmıştır. Şırnak Valiliği de olay ile ilgili bu dönem yaptığı açıklamada Cizre’de 10 kişinin öldürüldüğünü kamuoyu ile paylaşmıştır” diye belirtildi.
Yaşam hakkı ihlali
Önergede, yaşam hakkı ihlalleri ve hukuksuzluklara karşın Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “meşru müdafaa sınırının aşıldığına dair herhangi bir delil tespit edilememiştir” hükmünde bulunarak şikâyetlerle ilgili kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildiğinin altı çizildi.
Önergede, şunlar kaydedildi: “Tüm bu yaşananlardan ötürü Cizre’de üç binaya dönük yapılan operasyon ve operasyon sırasında yaşanan ölümler, yaşam hakkı ihlalleri ve hukuksuzlukların ortaya çıkarılması, bu ihlallerde sorumluluğu olanlarla ilgili soruşturmaların yürütülmesi, delillerin ortaya çıkarılması ve tanıkların dinlenerek sorumluların yargı önüne çıkarılması amacıyla Anayasa’nın 98’inci İç Tüzüğün 104’üncü ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması Komisyonu kurulmasını talep ederiz.”
ANKARA