Koronavirüs vakalarının ciddi şekilde artmasıyla beraber getirilen saat kısıtlamaları İzmir ve Ankara’da sanat emekçileri tarafından günlerdir protesto ediliyor. Sanatçılar, ‘Virüs, saat 22.00’dan sonra bulaşmıyor mu?’ diye soruyor
Koronavirüs salgını dünyada ve Türkiye’de her geçen gün ciddiyetini koruyor. Özellikle 1 Haziran’da ekonomik kaygılar nedeniyle Türkiye’de başlayan normalleşme sürecinin ardından vakalar önce bölge kentlerinde daha sonra da Türkiye’nin her yerinde artmaya ve can almaya başladı. Gelinen son süreçte can kayıpları neredeyse 90 kişiyi bulurken getirilen kısıtlama sadece kafe, bar, restorant vb. mekânların 22.00’den sonra kapatılması yönünde oldu. Koronavirüs salgını başında beri iktidarın destek vermediği sanat emekçileri ise ciddi bir krizin eşiğinde. Bu nedenle İzmir Alsancak’ta 4 Kasım’dan beri, Ankara Kızılay’da ise günlerdir sanat ve eğlence sektöründe çalışanlar kısıtlamaların bilimsel olmayışına tepki gösteriyor.
Virüsün saati mi var?
Protestolarda, pandemi döneminin en başından beri getirilen kısıtlamalarla işsiz kalan emekçiler, hayatlarını idame ettirmekte zorlandıklarını söylüyorlar. Alınan kısıtlama kararlarının ilk olarak eğlence sektörüne saat kısıtlaması olarak yansıtılmasının yaşamsal bir tercih olduğunu ifade eden sanatçılar, “Saat 21.00’de bulaşan virüs, saat 22.00’den sonra bulaşmıyor mu?” diye soruyor.
Gerçek bir çözüm
Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde her akşam yasağın başladığı 22.00’de enstrümanlarıyla bir araya gelerek sessiz protesto yapan sanatçılardan gerçek bir çözüm bekliyor. Hayatı değil, Covid-19’u bitirin başlığıyla duyurulan talepler ise şöyle:
* İşletmelerin 22.00 itibarıyla kapanmasına ilişkin düzenlemenin geri çekilmesi.
* Yaşamını kültür-sanat ve eğlence üretiminden idame ettiren işletme çalışanları, işletmeciler, esnaf, taksici, gece işçileri için maddi destek sağlanması (işten çıkarma yasağının fiilen ugulanması, kısa çalışma ödeneğinden koşulsuz olarak tüm çalışanların yararlanması, esnafa kira yardımı yapılması, vergiler ve SGK prim borçlarının silinmesi, sanatçılara bütçe ayrılması…)
* Her kriz durumunda bedelin kültür-sanat ve eğlence sektörünü etkileyecek şekilde ödetilmesinin son bulması.
Ankara’da polis engeli
Ankara Konur Sokak’ta 8 Kasım akşam 22.00’de sanatçıların gerçekleştirmek istediği ‘Sessizlik Nöbeti’ kolluk kuvvetlerince engellenmişti. Engellenen eylemden bir video Seyri Sokak isimli Facebook sayfasında da paylaşıldı. Videoda engellenen eylemin katılımcıları üç aydan beri Ankara’da kısıtlamalar yüzünden müzisyenlerin para kazanmakta zorlandıklarını anlatıyor ve ekliyor: “Bizim devletten bir beklentimiz yok, biz bu işi hobi olarak yapmıyoruz, tek isteğimiz sesimize kulak vermeleri” Ertesi gün tekrar gerçekleştirilmek üzere dağılan eylemciler Konur Sokak’taki aynı noktaya geldiklerinde çevik kuvvet ekipleriyle karşılaşmıştı.
KÜLTÜR SERVİS