Kürt siyasetçi Hatip Dicle ve 5 gazetecinin yargılandığı iki ayrı dava İstanbul 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gündem gazetesinin genel yayın yönetmenleri Hüseyin Aykol ve Zana Kaya, gazetenin Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya ve Kürt siyasetçi Hatip Dicle’nin yargılandığı davanın duruşması, İstanbul 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya; Aykol, Kaya, Kızılkaya ve Dicle katılmazken avukatları Özcan Kılıç hazır bulundu. Davayı, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ve gazeteciler izledi. Hatip Dicle’nin ifadesinin alınması için Diyarbakır Asliye Ceza Mahkemesi’ne yazı yazılmasına ilişkin verilen cevapta, ifade alınması için duruşmanın 16 Ocak’a bırakıldığı belirtildi. Duruşma, 21 Şubat’a ertelendi.
Dava hakkında
Özgür Gündem gazetesindeki yazılar nedeniyle, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu tarafından farklı farklı soruşturmalar başlatıldı. Ayrı ayrı açılan davalarda 14 iddianame birleştirildi. Hatip Dicle için 1, Hüseyin Aykol için 10, İnan Kızılkaya için 14 ve Zana Kaya için 2 iddianame hazırlandı. İddianamelerde, gazetede çıkan yazı ve haberler suçlama konusu yapıldı. 4 kişiye “Hükümeti, yargı organlarını veya emniyet teşkilatını alenen aşağılama”, “Türk milletini, cumhuriyetini ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni alenen aşağılama” suçlamaları yöneltildi. İddianameler, İstanbul 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi tarafından birleştirildi. Hatip Dicle için çıkarılan yakalama kararının ardından aynı isimle bir kamyon şoförü gözaltına alınmış ve savcılık ifadesi sırasında hakkında yakalama kararı bulunan Kürt siyasetçi Hatip Dicle olmadığı anlaşılmıştı.
Uludağ ve Güvenç de yargılandı
Öte yandan, Cumhuriyet gazetesi muhabiri Alican Uludağ ile Duygu Güvenç’in yargılandığı davanın duruşması da İstanbul 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Rahip Brunson davasıyla ilgili yazdığı izlenimden dolayı yargılanan Uludağ ve avukatları duruşmada hazır bulundu. Güvenç ise yurt dışında olduğundan duruşmaya katılamadı. “Türk milletini, cumhuriyetini ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni alenen aşağılama” iddiasıyla yargılanan Uludağ, “Haber, Türkiye’de yargısal bir durumu konu alan bir haberdir” sözleriyle savunma yaptı. Haberin suçlama konusu olmayacağını belirten Uludağ, beraatını talep etti. Duruşma, 4 Nisan’a ertelendi.
Kaynak: MA