6 Şubat depremlerinde 5 hastanenin yıkıldığı Hatay’da depremzede hastalar tedavi olmak için farklı illere gitmek zorunda kalıyor
Türkiye ve Kürdistan kentlerinde büyük yıkıma yol açan 6 Şubat depremlerinin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen yaşanan sorunlar hala çözülmedi. Resmi verilere göre 23 bin 65 kişinin yaşamını yitirdiği Hatay’da, 13 bin 517 bina yıkıldı. Sağlam binanın kalmadığı kentte, çözülmeyen sorunların başında sağlık geliyor. Salgın hastalıkların hala görüldüğü kentte, barınma, temiz su, eğitim ve ulaşım gibi sorunlar da çözülebilmiş değil.
Depremlerde, İskenderun Devlet Hastanesi ve Eski Antakya Devlet Hastanesi tamamen çöktü, Özel Akademi Devlet Hastanesi ile Özel Doğu Akdeniz Devlet Hastanesi ağır hasar aldı, Antakya Şehir Hastanesi’nin bir bölümü çöktü.
Depremin ardından kurulan konteyner hastanelerde ise tomografi cihazı gibi eksik ekipmanlardan dolayı hastalar tedavi olmak için sağlam kalan 2 hastaneden birine sevk ediliyor.
Türk Tabipleri Birliği’ne (TTB) bağlı Hatay Tabip Odası (HTO) Yönetim Kurulu Üyesi Sami Reyhan ve hekimler, depremin üzerinden geçen bir yıla rağmen hala çözülmeyen sağlık sorunlarına dair Mezopotamya Ajansı’na konuştu.
Hastalar sevk edildi
Defne Hastanesi, Sahra Hastanesi ve Kocaeli Hastanesi’nin hizmet verdiğini söyleyen Reyhan, Depremde hastanelerin hemen hepsinin yıkıldığını vurgulayarak, Reyhan, “Sağlık alanında da aksamalar yaşandı. İlkin tüm hastalar, çevre ilçe veya illere sevk edilmek zorunda kalındı” dedi.
Salgın hastalıklar
Depremin ardından uzun bir süre asbest riskinin gündeme geldiğini ve devam den yıkımlardan dolayı riskin hala devam ettiğini ifade eden Reyhan, asbestin akciğere verdiği zararların sonuçlarının 15 yıl ortaya çıkacağını kaydetti.
Bulaşıcı hastalıklara dair bilgi veren Reyhan, konteynerlerde dar alanda yaşanmasının salgın ve bulaşıcı hastalıkların hızlı yayılmasında etkili olduğunu vurguladı
Yetersiz sağlık sistemi
Kentte, barınma, ısınma ve beslenme gibi yaşam koşullarının zorluğuna dikkat çeken Reyhan, yoğun olarak yaşanan elektrik kesintileri ve ulaşım sorununun sağlık hakkına erişimde sorun yarattığını belirtti.
Sağlıklı gıdaya erişilmemesinin hastalık süreçlerine direk etki ettiğini söyleyen Reyhan, İl Sağlık Müdürlüğü’nün verdiği sözleri hatırlatarak, verilen sözlerin yerine getirilmesi gerektiğini söyledi.
HABER MERKEZİ