Hatay’da 18’i resmi 22 sahaya moloz dökülüyor. Kentte bu duruma karşı yurttaşlar asbest tehlikesine karşı mücadele ediyor
Hatay’da kamyonların üstü açık bir vaziyette toz bulutu oluşturarak taşıdığı molozlar, yaşam alanları, tarım alanları ve Miheyla Kuş Alanı gibi bölgelere dökülmeye devam ediliyor. İskenderun, Belen, Samandağ, Defne, Antakya, Yayladağı ilçelerindeki arazilere dökülen molozlar, ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) gerekçe edilerek Asbest Yönetmeliği askıya alınarak gerçekleştiriliyor.
Asbest karşıtı mücadele
Depremin ilk zamanlarından beri mücadele yürüten Hatay Ekoloji Platformu üyesi Fernur Bahçeci, depremlerden etkilenen 4 büyük il olduğunu, çöken binaların büyük çoğunluğunun 2010 yılı öncesi yapılan binalar olduğunu belirtti. MA’dan Müjdat Can’a kjonuşan Bahçeci Bu tarihe kadar yapılan binalarda asbest kullanıldığını belirten Bahçeci, asbestin 2011 yılında kullanımının yasaklandığını ifade etti.
85 binden fazla kimyasal
Asbestin yapı malzemesi olarak kullanılmasının nedeninin ısıya, kimyasal maddelere karşı oldukça dirençli olması olduğunu, “mucizevi bir madde” olarak nitelendirildiğini ve yalıtım malzemesi olarak binalarda kullanıldığını ifade eden Bahçeci, yıkılan binalarda sorunun sadece asbest olmadığını, 85 binden fazla kimyasal toksinden bahsedildiğini kaydetti.
18’i resmi 22 saha var
Depremden sonra 4 döküm sahası olduğunu ve bunların yaşam alanlarına yakın olduğunu belirten Bahçeci, Hatay genelinde şu anda 18’i resmi, 4’ü kural dışı toplam 22 döküm sahası bulunduğunu söyledi.
Halka uyarı
Çalışmalarının devam ettiğini belirten Bahçeci, şöyle konuştu: “İnsanların gelecekte yaşayacağı riskleri bilip, buna karşı bir an önce enkazın bahçemden, bağımdan kaldırılıp ‘ben evimi yapayım’ derdinden çok, bunun gelecekteki nesilleri nasıl etkileyeceğini düşünmesi gerekiyor. İnsanları çok iyi anlıyoruz. Bu yıkımlara daha fazla maruz kalmak istemiyorlar. Ancak olması gereken şey, bu işlemlerin bir an önce olması yerine kurallarına uygun bir şekilde yapılması olacak.”
HATAY