Hastanelerin hasta edecek duruma geldiğini belirten SES yöneticisi Karaaslan, bölgede yaşanan sorunun en büyük nedeninin anadilde sağlık hizmetinin verilmemesi olduğunu söyledi
Türkiye’de ve bölgede sağlık alanında yaşanan sorunlar giderek artarken, hükümetin sağlık politikaları da sorunun derinleşmesine neden oluyor. Yurttaşlar, mevcut sağlık sisteminde ya muayene olamıyor ya da yoğunluk nedeniyle randevu aldığı halde günü hastanede geçiriyor. Hastane ve sağlık personelinin yetersizliği bölgede kendini daha da belirgin bir şekilde gösterirken, yurttaşlar özel hastanelere mecbur bırakıyor. Sağlık alanında yaşanan sorunlara ilişkin Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuşan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi Eğitim ve Örgütleme Sekreteri Mahfuz Karaaslan, sorunun kaynağının hükümetin politikaları olduğunu belirtti. Hastanelerde yaşanan aksaklılara ve sonuçlarına ilişkin değerlendirme yapan Karaaslan, televizyon ve reklamlarda sağlık hizmetinin çok iyi yürüyormuş gibi gören yurttaşın, hastaneye gidip gerçek tabloyu gördüğü zaman agresifleştiğini, bu durumun da çoğu zaman şiddeti doğurduğuna dikkat çekti. Karaaslan, “Tedavi için hastaneye giden kişi bakıyor ki 100 kişilik bir sıra var. Bu da gerilimlere yol açıyor. Sağlıklı bir insan bile hasta bir şekilde hastaneden çıkıyor. Hastaneler artık çözümden çok bir sorun haline geldi” dedi.
Sağlığa ulaşılamıyor!
Son 20-30 yıldır sağlıkta dönüşüm adı altında yürütülen neoliberal politikalarla insanların sağlık hizmetine bağımlı hale getirildiğinin altını çizen Karaaslan, “Sağlık hizmeti daha çok hastalık temelli bir politikadır. Ödediğimiz kadar sağlık hizmeti alıyoruz. Kişiyi hasta olmaktan çıkarıp bir müşteri yerine koyuyor” dedi. Karaaslan, normalde ücretsiz bir şekilde verilmesi gereken ve kamu hizmeti olan sağlık hizmetinde oluşturulan sistemle çoğu zaman parayla bile sağlık hizmetine ulaşılamadığını söyledi.
Hizmet anadilde olmalı
Bölge kentlerinde yaşanan sorunun başlıca nedenlerinin arasında anadilde sağlık hizmetin verilmemesi olarak değerlendiren Karaaslan, sağlık hizmetlerinde özellikle eşit, parasız ve anadilde bir hizmet talep ettiklerini vurguladı. Karaaslan şöyle devam etti: “Sağlıkta anadil, sağlığa ulaşım ve erişimle ilgilidir. Mesela Kürt coğrafyasında kişi, hekimle, sağlık çalışanıyla iletişim kurarken kendini en iyi şekilde ifade etmesi gerekiyor. Ama genel olarak iletişim kuramadığı için sıkıntı yaşanıyor. Kişiler hastalıklarına bir çare bulamıyor. Çünkü derdini tam anlamıyla farklı bir dilde ifade edemiyorlar.”
DİYARBAKIR