Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde ve Vestel’de korona vakalarının artması ve ölümlerin yaşanmasının ardından, TTB bir heyet oluşturarak bölgede inceleme gerçekleştirdi.
TTB Merkez Konseyi, Manisa Tabip Odası, TTB İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Kolu ve TTB Halk Sağlığı Kolu’ndan temsilcilerin olduğu heyet bir rapor hazırladı. Raporunu açıklayan TBB işçierin hayatlarının ne kadar ucuz görüldüğünü ortaya koydu.
Raporda, şikayeti olan işçilerin hastaneye başvurmasının bir hafta engellendiği, daha sonra ise bu işçilerin Kovid-19 testlerinin pozitif çıktığı belirtildi. Raporda önlemlerin yetersizliğine dikkat çekilerek, Vestel’de 12 saatlik 2 vardiya çalıştığı, diğer fabrikalarda ise 3’lü vardiya sistemi bulunduğu açıklandı. Raporda, “Bir vardiyada bazı fabrikalarda 100-200 işçi çalışırken, Vestel’de bir vardiyada bin 500 işçi olabilmektedir. Servislerin yüzde 60’ı ise İzmir’den gelmektedir” denilerek, soyunma odasında bir dolapta iki işçinin soyunup giyindiği, fiziksel mesafenin ortadan kalktığı, işçilerin, iyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanlarına ulaşmasında sıkıntılar yaşandığı ve bazı yerlerde haftada 5 maske verildiği ifade edildi.
Bir ayda iki maske
Vestel’de testi pozitif çıkan işçilerin temas ettiği diğer kişilerin tespit edilemediği belirtilen raporda, “1 Haziran öncesi servislere binişlerde gruplar arasında, 15’er dakika zaman varken, daha sonra bu uygulamanın kaldırılırken, servislere binişlerde yığılmalar olmaya başladığı tespit edildi. İşçilere ayda iki adet bez maske verildiği, bez maskelerin de üst tarafında tel çubuk olmadığı için, burnun sürekli açıkta kaldığı bildirildi” denildi. Temel üretim dışındaki alanların durdurulması gerektiği vurgulanan raporda, “Kritik olan alanların dışındaki alanlar bir süreliğine durdurulmadığı sürece salgının kontrol altına alınması mümkün olmayacaktır. Ayrıca, pandeminin kontrol altına alındığı yönünde yapılan propaganda, tüm toplumu olduğu gibi işçileri de etkileyerek; maske takılması, fiziksel mesafe-fiziksel temasın engellenmesi ve hijyen konusundaki duyarlılıklarını azaltmaktadır” denildi. Raporun sonunda çözüm önerileri sıralanarak korona duyarlılığının arttırılması çağrısı yapıldı.
HABER MERKEZİ