Hasta tutuklu Ali Rıza Yurtdaş’ın oğlu Mehmet Yurtdaş, babasının hücrede tutulduğunu ve ‘pişmanlık’ dayatıldığını kendisinin ise eve döndüğü sırada önü kesilerek ajanlık dayatıldığını söyledi
Ali Rıza Yurtdaş, 1995 yılında Antalya’da gözaltına alındıktan sonra yargılandığı Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde (DGM) “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla 12 yıl 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Yurttaş, ilk olarak Buca Cezaevi’ne, daha sonra İzmir Kırıklar F Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edildi. Yurtdaş, 2000 yılında çıkarılan “Rahşan Ecevit Affı” kapsamında 2003 yılında tahliye edildi. Yurtdaş, 2010 yılında Tokat’ta Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) il başkanlığı görevini yaparken yeniden gözaltına alındı ve “örgüte yardım etmek” iddiasıyla tutuklandı.
Tokat T Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderilen Yurtdaş, 8 aylık tutukluluğun ardından tahliye edilirken, yargılandığı davadan 4 yıl 5 ay hapis cezasına çarptırıldı. Yurtdaş, tutuksuz yargılandığı Tokat davasında 2021 yılında İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda tekrardan gözaltına alındı ve tutuklanarak Maltepe 1 No’lu Kapalı Cezaevi’ne gönderildi. 79 yaşında olan Yurtdaş’ın 3 Ekim 2022 tarihinde tahliye edilmesi gerekiyordu.
‘Kütüphaneden kitap almadığı’ gerekçesi
Ancak İdare ve Gözlem Kurulu’nun (İGK) “Kütüphaneden kitap almadığı” gerekçesiyle tahliyesi 3 ay ertelendi. Bu süreçte, 2012-2019 tarihleri arasında katıldığı basın açıklamaları, sanal medya paylaşımları ile çeşitli tarihlerde ifadeleri alınan 4 “tanığın” beyanları gerekçeleriyle Yurttaş hakkında 2017 yılında Tunceli 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde “örgüte üye olmak” iddiasıyla açılan dava, tutuklu bulunduğu dosya ile birleştirildi. Yurtdaş, 26 Ekim 2022 tarihli Tunceli 1’inici Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasında, bazı “tanıkların” beyanlarını geri çekmesine rağmen 9 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Tek başına hücrede
Yurtdaş ile 15 Eylül’de cezaevinde görüşen oğlu Mehmet Yurtdaş Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Ferdi Bayram‘a konuşarak, sağlık sorunları bulunan babasının yaklaşık 5 aydır tekli hücrede tutulduğunu aktardı. Babasının tek başına ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çektiğini aktaran Yurtdaş, tekli hücreden çıkarılması için dilekçe verildiğini ancak talebin karşılanmadığını ifade etti.
Yurtdaş, “Babama aslında pişmanlık dayatması yapılıyor. Babam pişmanlığı kabul ederse onu hemen tarafsızlar ya da hükümlüler arasına alacaklar. Babamı tekli hücreye almalarının sebebi onu yalnızlaştırmak ve yıldırmaktır. Bir an önce babamı tekli hücreden çıkarsınlar. Cezaevinde arkadaşları yanında olunca ona yardım ediyor” dedi.
Babasının pandemi döneminde cezaevine girdiğine dikkati çeken Yurtdaş, 2021 Mayıs ayında cezaevinde Kovid-19’a yakalandığını ve tedavi edilmediği için nefes almakta zorlandığını dile getirdi. Yurtdaş, “Babama 5 ay sonra randevu veriliyor. Onu ring aracına bindirip hastane kapısına kadar götürmüşler. Ancak ring aracından indirmeden ‘güvenlik gerekçesi’ ile doktora gösterilmeden cezaevine geri getirilmiş. Tutuklulara yapılan bu muamelenin amacı sağlıklarını ve psikolojilerini bozmak” diye kaydetti.
Hasta tutuklunun oğluna ajanlık dayatması
Muğla’nın Datça ilçesinde yaşadığını ve 30 Nisan’da gece saatlerinde evine döndüğü sırada kendisini “MİT görevlisi” olarak tanıtan 3 kişinin önünü keserek babasına dair sorular sorduğunu kaydeden Yurtdaş, söz konusu kişilerin kendisine “ajanlık” da dayattığını ifade etti. “Bizimle çalışacaksın yoksa senin için iyi olmaz” şeklinde tehdit edildiğini söyleyen Yurtdaş, “Sen sürekli babanı cezaevinde ziyaret ediyorsun. Babanı ikna et bizimle görüşsün’ dediler. Israrla babamı onlarla görüşmesi için ikna etmemi istediler. Tepki gösterdim. Görmediğim bir cisimle kafama vurdular ve kafam kırıldı” diye kaydetti.
Yaşananların ardından Datça’da jandarmaya ifade vererek, şikayetçi olduğunu söyleyen Yurtaş, suç duyurusunda dair takipsizlik kararı verildiğini kaydetti. Yurtdaş, “Bu uygulamalar babama özgü bir durum değil. Bu süreç ‘Çöktürme Planı’nın ürünüdür.”
İSTANBUL