İstanbul’da ‘F Oturumu’ eyleminde ağır hasta tutuklu ve yüzde 98 engelli Serdal Yıldırım, Ankara’da ise Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde bulunan hasta tutuklu Pınar Tikit’in durumuna dikkat çekildi
İnsan Hakları Derneği (İHD) üyeleri İstanbul ve Ankara’da yaptıkları açıklamalarla hasta tutukluların durumuna dikkat çekti. Derneğin İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu’nun hasta tutukluların serbest bırakılması talebiyle Galatasaray Meydanı’nda yapmak istediği “F Oturumu”, 399’uncu haftasında polis tarafından engellendi. Eylem, engelleme üzerine İHD İstanbul Şubesi binası önünde gerçekleştirildi. Eylemin bu haftasında İstanbul Metris R Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan ağır hasta ve yüzde 98 engelli Serdal Yıldırım’ın durumuna dikkat çekildi.
‘Tedavi edilmesi gerekiyor’
İHD Hapishane Komisyonu üyesi Mehmet Acettin, Yıldırım’ın 2012’de geçirdiği trafik kazası sonucu felç olduğunu ve tekerlikli sandalyede yaşamak zorunda olduğunu belirterek, “Hapse girene kadar tüm bakımını evde annesi yapmıştır. Yıldırım’ın ailesinin aktarımına göre eve gelen Özel Hareket Polisleri dahi şaşkınlık yaşamış ve Yıldırım’a isnat edilen suç için bağ kurmakta zorlanmıştır. Yıldırım, 45 gün sonra serbest bırakılmış ve bu sürede tedavisi kaldığı yerden devam etmiştir” diye anlattı. Acettin, Yıldırım’ın 2018 yılının Kasım ayında aldığı hapis cezası nedeniyle önce Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’ne ardından da tedavi olmak için İstanbul’da bulunan Metris R Tipi Cezaevi’ne getirildiğini aktararak, “Yıldırım, haftada 2 gün fizik tedaviye götürüleceği belirtilerek Metris’e sevk edildiği halde; 8 ay geçmesine karşın sadece 2 defa götürülmüştür. Dışarıdayken kök hücre tedavisiyle yürüme ihtimali bulunurken, hapishanede fiziksel tedavinin yetersiz yapılması sebebiyle ayakları güçsüzleşmiş ve yürüme ihtimali azalmıştır” diye belirtti. Yıldırım’ın cezaevine girmesi ardından belinde bulunan platinin yerinden kaydığını ve hayati risk taşıdığını ifade eden Acettin, “Platin yerinden kaydığı için tekrar ameliyat olması gerekmektedir. Ancak götürüldüğü Balta Limanı Hastanesi’ndeki doktor, ‘Ameliyat çok riskli, daha önce tedavi eden hastane ve doktora götürülmesi gerekiyor’ dedi” diye aktardı.
‘Serbest bırakılmalı’
Yıldırım’ın sağlık sorunlarından dolayı hayati risk taşıdığından dolayı ameliyat olması için serbest bırakılması gerektiğini söyleyen Acettin, “Yüzde 98 engelli ve ATK’nun ‘Hapishane koşullarında kalamaz’ raporu verdiği Yıldırım insan haklarına aykırı, çok zor koşullarda tutulmaktadır. Tekerlekli sandalyeyle yaşamını sürdüren mahpusun ameliyatının gerçekleşmesi için serbest bırakılması gerekmektedir” çağrısında bulundu.
Ankara
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için eylemlerinin 271’inci haftasında İHD Ankara Şubesi önünde bir araya gelerek, Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde bulunan hasta tutuklu Pınar Tikit’in durumuna dikkat çekildi.
İnisiyatif adına açıklama yapan İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Nuray Çevirmen, Tikit’in beyninde anakroid kist bulunduğunu belirterek, 2017 yılının Mayıs ayında Bayburt M Tipi Cezaevi’nden Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’ne sevk edildiğini ve götürüldüğü hastanede “Tek başına yaşamını devam ettirebilir” raporu alındığını söyledi. Tikit’in beyninde bulunan kist büyüklüğünün 8 santimetre olduğunu aktaran Çevirmen, sağlık durumunun aciliyetine tedavisi için gerekli olan Manyetik Rezonans’ın (Emar-MR) aylar sonra çekildiğini ifade etti.
‘Hiçbir şekilde hücrelere konulamazlar’
Sincan Devlet Hastanesi’nde tetkik sonuçlarına göre doktor tarafından Numune Hastanesi’ne sevk edilmesi kararı verdiğini söyleyen Çevirmen, şunları söyledi: “Tikit tutuklanmadan önce gittiği Numune Hastanesi’nde doktorlar ‘Böyle bir ameliyatın riskini alamayacaklarını’ söylemişler. Ayrıca Bayburt Hastanesi’ndeki doktorlar da ‘Cezaevi koşullarında böyle bir ameliyatın çok riskli olduğunu, bu nedenle ameliyatı yapamayacağını’ belirtmiştir. Ancak doktorlar, kist 10 cm olduğunda tüm risklere rağmen ameliyatının yapılmasının zorunlu olduğunu, aksi takdirde büyüyen kistin sinir damarlarına baskı yaparak zarar vereceğini de aktarmışlardır.” Tikit’in ciddi sağlık sorununa rağmen “Tek başına kalabilir” raporu verilmesinin, yaşama önem duyulmadığı anlamına geldiğine dikkati çeken Çevirmen, “Tikrit, 2018 Ağustos ayında 3 günlük disiplin cezası gerekçesiyle hücreye dahi konulmuştur. Epilepsi hastaları, kalp hastaları, ani atak geliştirebilecek ve Pınar Tikit gibi acil müdahale gerektiren hastalar hiçbir şekilde hücrelere konulamazlar. Bu uygulamayı yapanlar suç işlemektedirler. Pınar Tikit’in hastalığıyla ilgili tüm tetkik ve tedaviler gerektiği şekilde yapılsın, hapishanede bu şekilde kalamayacağı göz önünde bulundurularak serbest bırakılsın” dedi.
Kaynak: MA