Van Cezaevi’nden tahliye olan hasta tutuklu Çetin Çiftçi cezaevinde yaşadıklarını anlattı: Hasta tutuklular sağlığa erişemiyor. Revire gitmek için bir ay öncesinden dilekçe yazmak gerekiyor
Van Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Mezarlıklar Müdürü görevinde iken İçişleri Bakanlığı tarafından 17 Kasım 2016’da atanan kayyım sonrası gözaltına alınarak hakkında “örgüte yardım etmek” iddiasıyla dava açılan Çetin Çiftçi’ye, Van 5’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nce 2 yıl 1 ay hapis cezası verildi. Çiftçi, hapis cezasının üst mahkemece onanmasıyla 2 Temmuz 2020 yılında tutuklanarak Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne konuldu. Birçok hastalığı olan Çiftçi, 19 Ocak’ta bulunduğu cezaevinden tahliye oldu. Çiftçi, cezaevinde tutukluların sağlığa erişim konusunda ciddi sorunların yaşadığını belirterek, hasta tutukluların ölüme terk edildiğini söyledi.
Sürekli bayılıyor
Hipertansiyon ve Damla hastalığı olduğunu aktaran Çiftçi, cezaevinde düzenli hastaneye gidemediğinden dolayı ciddi sağlık sorunları yaşadığını söyledi. Cezaevine ilk girdiğinde acil alması gereken ilaçların iki ay sonra kendisine verildiği belirten Çiftçi, “Damla hastalığı nedeniyle ilaç kullanamadığımdan dolayı sürekli ayak tabanlarım şişiyordu ve yürüyemiyordum. Baston istedim ama vermediler. Duvarlara tutunarak, bazen de arkadaşların yardımıyla ayakta yürüyebiliyordum. Ayrıca hipertansiyon hastalığım olduğu için düzenli doktora gitmem ve ilaç kullanmam gerekiyordu. İlaç kullanmadığım için sürekli bayılıyordum. Bir defasında bayıldım ve 4 saat kendime gelemedim. Arkadaşlarımın ısrarı sonucu hastaneye götürüldüm. Doktora gittiğimde bütün şikayetlerimi dile getirmeme rağmen doktor sadece tansiyonumu ölçtü ve cezaevine geri getirildim. Bir daha da hastaneye götürülmedim” diye konuştu.
Revire bile gidemiyorlar
Revire gitmek için tutukluların cezaevi yönetimine dilekçe verdiğini fakat dilekçelere 1 ay sonra cevap verildiğini ifade eden Çiftçi, “Revire giden arkadaşlarımızın çoğunu, doktor sürekli ‘Senin bir rahatsızlığın yok, neden her gün geliyorsun’ diyerek rencide ediyordu. Oysaki ciddi sağlık sorunlarımız vardı. Tutukluların genellikle kalp, şeker, tansiyon ve migren hastalıkları vardı. Sağlığa erişim konusunda ciddi anlamada sorun yaşıyorduk. Kesinlikle keyfiyete dayalı bir uygulama söz konusuydu. Erken teşhis konulsaydı birçok arkadaş iyileşecekti ama arkadaşlarımız sağlığa erişemediği için birçok hastalığı kronikleşti” dedi.
Tutuklular ölüme terk ediliyor
Cezaevinde siyasi hasta tutukluların bilinçli bir şekilde ölüme terk edildiğini belirten Çiftçi, iktidarın tutuklular üzerinde Kürtlerin mücadelesini yıldırmaya çalıştığını söyleyerek, “Cezaevlerinde siyasi tutuklular ölüme terk ediliyor. Bunun en somut örneği geçtiğimiz günlerde Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tek kişilik hücrede tutulan 70 yaşındaki hasta tutuklu Ramazan Turan’dır. Bugün AKP ve MHP faşist iktidarı bunu bilinçli bir şekilde yapıyor. İçerde ve dışarda her alanda insanlık suçu işliyor” diye konuştu.
Adalet nöbeti
Diyarbakır ve Van’da hasta ve infaz sürelerini tamamlayan tutukluların serbest bırakılması için tutuklu ailelerin başlattığı Adalet Nöbeti’ne dair Çiftçi, şunları söyledi: “Kesinlikle herkesin bu konuda duyarlı olması gerekiyor. Yarın her şey çok geç olabilir. Binlerce hasta ve infazını tamamlamış tutuklu hukuksuz bir şekilde cezaevinde tutuluyor. Devlet kendi yazdığı yasaları çiğniyor. Adalet nöbetinin yalnız bırakılmaması ve sahip çıkılması gerekiyor. Bulunduğumuz her alanda yapılan bu hukuksuzlukları dile getirmemiz lazım. Tutukluların sahipsiz olmadığını göstermek ve iktidarın bu politikasını teşhir etmek gerekiyor.”
VAN