Hasta tutuklu Sıddık Güler’in eşi Hasine Güler, Adalet Bakanlığı’nın genelgesine rağmen tutuklular arasında ayrım yapıldığını söyledi
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın imzasıyla 3 Ocak’ta “Sürekli Hastalık, Sakatlık ve Kocama Sebebiyle Kişilerin Cezalarının Hafifletilmesi veya Kaldırılması Hakkında İşlemler” başlıklı genelge yayımlandı. Genelge sonrası gözler, İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) listesinde bulunan 651’i ağır toplam bin 517 hasta tutuklunun durumuna çevrildi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ilk olarak 28 Şubat davasında müebbet hapis cezasına çarptırılan 87 yaşındaki İlhan Kılıç ve 75 yaşındaki Kenan Deniz’in af yetkisini kullandı. Erdoğan, adli hükümlü Mustafa Kartal’ın 9 yıl 46 ay 24’lük cezasını da “sürekli hastalık” sebebiyle kaldırdı. Karar Resmi Gazete’de yayımlanırken, sağlık durumları daha ağır olan politik tutukluların tahliye edilmemesi tepkiyle karşılandı.
MA’dan Zerrin Sargut ve Mehmet Güleş’in haberine göre Menemen R Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki 27 yıllık tutuklu 81 yaşındaki Sıddık Güler’in eşi Hasine Güler, tutuklular arasında ayrım yapılmamasını istiyor.
Hipertansiyon, kalp ve iltihaplı eklem romatizması…
Eşinin Amed’in Bismil ilçesine bağlı Kerha (Göksu) kırsal mahallesinde 1994’te gözaltına alınarak tutuklandığını aktaran Güler, eşinin cezaevinde 2 defa anjiyo olduğunu, hipertansiyon, kalp ve iltihaplı eklem romatizması başta olmak üzere birçok hastalığının bulunduğunu ifade etti.
Eşinin tedavi edilmek üzere 9 ay önce İskenderun Cezaevi’nden Menemen Cezaevi’ne sevk edildiğini söyleyen Güler, “Tedavi için hastaneye götürülüyor ancak tam anlamıyla tedavi edilmiyor. 1 ay önce doktorlar safra kesesinden ameliyat edilmesi gerektiğini söyledi, fakat hala ameliyat edilmedi. Sıddık’ın hastalığı ilerliyor, unutkanlığı baş gösterdi. Su içmeyi bile unutuyor” diye kaydetti.
Tutuklular arasında ayrım
Adalet Bakanlığı’nın genelgesine rağmen eşinin tahliye edilmemesine tepki gösteren Güler, “3 Ocak’ta yayınlanan genelgeye göre Adalet Bakanlığı hasta tutuklular için rapor istiyor. Raporu veren de Adalet Bakanlığına bağlı Adli Tıp Kurumu (ATK). ATK, tutuklular arasında ayrım yapıyor. Mafyaya, katili, madde bağımlısına, hırsıza rapor veriyor. Söz konusu siyasi tutsaklar oldu mu ‘cezaevinde kalamaz’ raporu verilmiyor. Bunun en büyük örneği ise eşim Sıddık ve Dedo (Mehmet Emin Özkan). Kendi başına yaşamı idame edemeyecek kadar ağır hasta tutuklular tahliye edilmiyor. Bu durum adaletin olmadığını gösteriyor” diye konuştu.
Adalet yok
Hasta ve infazı yakılan tutukluların serbest bırakılması için 13 ay boyunca Adalet Nöbeti tuttuklarını anımsatan Güler, “Taleplerimiz netti, ancak görmezden gelindi. Kendi hukuk ve yasalarına uysalardı, hasta tutuklular tahliye edilecekti. Kendi yasalarına dahi uyumuyorlar. Türkiye’de adalet yok. Hasta tutuklular biran önce bırakılsın ve gerekirse ev hapsinde kalsınlar” şeklinde konuştu.
AMED