Sincan Cezaevi’nde bulunan hasta tutuklular Erol Balcı ve Hakan Adıgüzel’in sağlık durumu cezaevi koşullarında giderek ağırlaşırken, Balcı tedavi edilmemesi halinde görme yetisini kaybetme riski ile karşı karşıya
Cezaevinde keyfi uygulamaların artması ile birlikte hasta tutukluların sağlık durumları da her geçen gün ağırlaşıyor. Sincan 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nde bulunan Erol Balcı ile yine ayını cezaevinde tutuklu bulunan Hakan Adıgüzel’in sağlık durumları da giderek ağırlaşıyor.
Özgür basına yönelik baskılar kapsamında 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde tutuklanan Mezopotamya Ajansı (MA) editörü gazeteci Sedat Yılmaz‘ın haberine göre, aynı cezaevinde kaldığı Silivri 5 Nolu L Tipi Cezaevi’nden 28 Şubat’ta tahliye olan yüzde 90 görme engelli Erol Balcı, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında yeniden gözaltına alınarak 3 Mayıs’ta tutuklanarak Sincan 2 Nolu F Tipi Cezaevi’ne konuldu.
Görme yetisini kaybedebilir
Eylül 2016 yılında “örgüt üyeliği” suçlamasıyla 6 buçuk yıl farklı cezaevlerinde tutuklu kalan Balcı, dışarıda tedavisini sürdürememesi halinde görme yetisini tamamen kaybetme riskini taşıyor.
Merdiven çıkmakta zorlanıyor
Diş fırçalama, tıraş olma, banyo etme, elbise yıkama gibi ihtiyaçlarını tek başına karşılayamayan Balcı, üst katta bulunan yatakhane kısmını da merdivenlerden kaynaklı kullanmakta zorlanıyor. Düzenli ve dengeli beslenme ile tedavi sürecini tam teşekküllü bir hastanede sürdürmek zorunda olan Balcı’nın tansiyon, kolesterol, romatizma gibi hastalıklarla boğuşuyor.
43 yaşında olan Balcı, senaryo yazarlığının yanı sıra birçok dergi ve gazetede yayınlanmış sanatsal makaleleri bulunuyor. Teleskopik gözlük alma gücü olmayan Balcı, kitap okuma ve yazı yazmakta zorlanırken, duyarlılık çağrısı yaptı. Balcı hukuki destek için de insan hakları kurumlarına çağrıda bulundu.
Ağabeyi ile birlikte gözaltına alındılar
Durumu ağırlaşan diğer tutuklu ise Hakan Adıgüzel. İstanbul’un Sancaktepe ilçesinde bulunan Samandıra’da semtinde 1999’da bir kahvehaneye molotof atılması ve bir kişinin hayatını kaybetmesine ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında gözaltına alınan 51 kişi arasında bulunan kapatılan Halkın Demokrasi Partisi’nin (HADEP) Gençlik Kolları üyesi Hakan Adıgüzel ve ağabeyi Saim Adıgüzel de bulunuyordu.
8 gün işkencede kaldı
İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen isimlerden 49’u serbest bırakılırken, 8 gün boyunca gözaltında tutulan Adıgüzel kardeşler, polis tarafından gözleri kapalı bir şekilde 3 gün boyunca bir ormana götürülerek işkenceye uğradı. Daha sonra ağabey Adıgüzel, emniyetten serbest bırakıldı. Hakan Adıgüzel ise Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde (DGM) yapılan yargılama sonucu “Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak” iddiasıyla tutuklanarak, Ümraniye Cezaevi’ne gönderildi. Yargılama sonucunda idam cezası verilen Adıgüzel’in cezası, idamın 14 Temmuz 2004 tarihinde yürürlükten kalkması ile “ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına” dönüştürüldü. Adıgüzel birçok cezaevine sürgün edildikten sonra şimdi Sincan 2 Nolu T Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutuluyor.
Kardeşinin yaşadıklarını anlatan ağabey Saim Adıgüzel gözaltı süreçlerini anlatarak, polislerin kendilerini gece yarısı kaldıkları nezarethaneden alıp ormanlık alana götürdüğünü ve saatlerce işkence ettiğini anlattı. Adıgüzel, “Ormanlıkta işkenceye uğradığımızda, ‘Bizden ne istiyorsunuz’ diye sorduğumda, polisler ‘Devlet bizden fail istiyor. Bizde sizi bulduk. Birinizi bırakacağız, olay hanginizin üstüne kalırsa’ diye cevap verdi. 8’inci gün sonunda beni karakoldan bıraktılar. Hakan, mahkemeye sevk edilerek tutuklandı ve yargılama süreci başladı” dedi.
Avukatların evi tarandı
Kardeşinin ziyaretlerine gittiğinde sürekli psikolojik şiddete maruz kaldığını kaydeden Adıgüzel, yargılama sürecinin 13 yıl sürdüğünü dile getirerek, kardeşinin davasına bakan avukatların ofislerinin tarandığını da belirtti. Ofiste bulunan iki avukatın silahla bacaklarından vurulduğunu aktaran Adıgüzel, “Buna rağmen avukatlar davayı bırakmadı. Avukatlardan biri davanın 6’ncı senesinde evinde intihar etti” diye belirtti.
Birçok hastalığa yakalandı
Kardeşinin havalandırmaya çıkarılmadığını söyleyen ve kaldığı hücrede sürekli gardiyanlar tarafından arama yapıldığını ve yanı sıra kendisine gönderdikleri eşyaların sürekli geri gönderildiğini belirten Adıgüzel, kardeşinin cezaevi şartlarından dolayı çeşitli hastalıklara yakalandığını kaydetti. Adıgüzel, kardeşinin bel fıtığı, parkinson ve göz hastalıklarına yakalandığını ancak tedavi edilmediğini, defalarca Adalet Bakanlığı’na yaptıkları başvuruların sonuçsuz kaldığını dile getirdi.
ANKARA