Ilısu Barajı’nın suları 12 bin yıllık tarihi Hasankeyf kent merkezine 3 kilometrelik mesafeye kadar yaklaştı
Ilısu Barajı’nda su tutulmasıyla Siirt, Mardin, Şırnak, Batman kentlerinde bulunan 199 yerleşim yerinin bir kısmı su altında kaldı. Dicle ve Botan vadilerinden ilerleyen baraj göleti, 12 bin yıllık tarihi Hasankeyf’e yaklaştı. Hasankeyf Kalesi’ne yaklaşık 3 kilometre kadar uzaklıktaki alana ulaşan gölet, gün gün büyüyor. Gölet sularının, kale duvarlarını güçlendirme adı altında yapılan beton kalıplarına yılbaşında ulaşması bekleniyor.
Parçalar Dicle’nin yanında
Baraj göletinin kente yaklaşması nedeniyle tarihi eserlerin bir kısmının taşınması için yapılan taşıma köprüsünden yaklaşık bir kilometre mesafede Dicle Nehri’nin akış hızı durgunlaşırken, kentten koparılan tarihi minareler ise nehrin hemen yanı başında bulunuyor. Parçalara ayrılmış tarihi eserler, buradan Arkeopark alanına götürülerek birleştirilecek.
Uzunluğu 40 kilometreyi bulması beklenen barajda, toplamda 10,5 milyar metreküp su depolanacak.
Mezarlar Ilısu Barajı altında kalacak
Ilısu Barajı nedeniyle yerlerinden taşınmayan çok sayıda mezarın su altında kalacağı belirtilirken, HDP Milletvekili Feleknas Uca, konuyu Meclis’e taşıdı. Bugüne kadar taşınan ve taşınmayan mezarlara ilişkin resmi bir açıklama yapılmazken, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Feleknas Uca, Ilısu Barajı nedeniyle su altında kalacak olan mezarları gündeme getirdi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması talebiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi veren Uca, “Köylerin sular altında kalacak olmasından kaynaklı mezarlar taşınmakta fakat kimsesiz mezarlar ve başvuru yapmayan ailelerin mezarlarının ise taşınmayacağı tarafımıza ulaşan bilgiler arasındadır” dedi.
Uca, konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a şu soruları yöneltti:
- Ilısu barajından kaç köy etkilenmekte ve bu köylerde kaç mezar bulunmaktadır? Bu mezarlardan kaçı sular altında kalma tehdidi ile karşı karşıya? Aralarında tarihi mezarlar bulunmakta mıdır?
- Ilısu barajı projesi başladığı günden bu yana kaç mezar taşıma başvurusu yapılmıştır? Kaç mezar taşınmıştır?
- Taşıma için başvurusu bulunmayan ve/veya sahipsiz olan mezar sayısı kaçtır? Bu mezarların akıbeti ne olacaktır?
- Taşınmayacağı iddiaları doğru mudur? Doğru ise taşınmama gerekçesi nedir?
- Baraj projesi kapsamında, barajdan etkilenecek olan alanın tamamında mezarlıklarla ilgili ilgili bakanlıklarca saha araştırması yapılmış mıdır?
- Projeden etkilenecek bölgede varsa tarihi mezarlıklar da sular altında mı bırakılacaktır?”
Kaynak: MA