Hasankeyf’i sular altında bırakacak olan Ilısu Barajında temmuz ortasında su tutulmaya başlanılan ve 8 Ekim’de güvenlik çemberine alınarak giriş çıkışlara kapatılacağı ilan edilen Hasankeyf için, Hasankeyf Koordinasyonu tarafından başta sanatçılar olmak üzere tüm kesimlere çağrı yapıldı. ‘Bir kez daha Hasankeyf için geç değil!’ diyerek, 14 Eylül’de ‘Hasankeyf için Bir Şey-Yap/Çiz/Söyle ifadeleriyle 14 Eylül Eylem Günü’ne katılım çağrısı yapan Koordinasyon, “Kimlikler üstü bir değere sahip Hasankeyf için yapacağımız bir şey var. Herkes bulunduğu yerden küçük ama önemli bir katkı yapabilir!” diye belirtti.
Hasankeyf Koordinasyonu, “İnsanlığın ortak mirası için kritik bir eşikteyiz. Su tutuluyor ve Hasankeyf halka kapatılmak isteniyor. Bu defa başta sanatın evrensel gücü olmak üzere vicdanımızla, yaratıcılığımızla Hasankeyf ve Dicle Vadisi için harekete geçelim!” çağrısında bulunan koordinasyon, “Bir kez daha ‘Hasankeyf İçin Geç Değil!’ diyerek yaşam ve dayanışmayı seven insanları ve sivil toplum örgütlerini küresel düzeyde 14 Eylül’de ‘Hasankeyf İçin Bir Şey-Yap/Çiz/Söyle Eylem Günü’ne katılmaya çağırıyoruz” ifadelerini kaydetti.
‘Sesimizi yükseltelim’
Koordinasyon açıklamanın devamında şu ifadelere yer verdi: “14 Eylül günü ve öncesi üreteceğimiz ve ortaya koyacağımız sanatla bir yıkım ve sömürü projesi olan Ilısu’ya karşı sesimizi hep birlikte yükseltelim. Dicle Vadisi henüz kaybedilmemiştir, kurtarabileceğimiz daha çok değer var. Her şeyden önce doğa, kültür ve yaşam alanları için kazanılacak bir umut var. Hasankeyf ve Dicle’de, Kaz Dağları, Cudi ve Munzur Dağları, Salda Gölü, Kuzey ve ODTÜ ormanlarında ve onlarca başka yerde dayatılan yıkımın karşısında yaşama ve yaşatmaya dönük bir mücadelenin olduğunu görüyoruz.”
‘Projeyi durdurabiliriz’
“14 Eylül’de dünyanın neresinde olursanız olun, enstrümanlarınızı alıp dışarıda veya evinizde çalın ve/veya şarkı ile türkülerinizi tehdit altındaki Dicle Vadisi’nin kültürel ve doğal mirası için söyleyin. Fırça, kalem veya ellerinizi kullanarak tuvale, kâğıda, duvara veya yere Hasankeyf’i, Dicle’yi ve tehdit altındaki diğer doğa ve yaşam alanlarını çizin. Kimlikler üstü bir değere sahip Hasankeyf için illaki yapacağımız bir şey var. Hasankeyf ve Dicle seni ve beni bekliyor. Birkaç şirketin daha fazla para kazanması uğruna ve hükümetin tahakküm politikalarını geliştirmesi için coğrafyamızın kalbini söküp atmalarına izin vermeyelim. Evet, şimdi Hasankeyf için bir şey yapma vakti. Yaptığımız çalışmalarla ilgili fotoğraf ve videoları şimdiden #HasankeyfİçinGeçDeğil hashtag’i ile ya da kampanya günü ve saati olan 14 Eylül günü saat 20.00’de Hasankeyf Koordinasyonu’nun sosyal medya hesapları üzerinden duyurulacak hashtag ile paylaşarak, kampanya aracılığıyla kamuoyunun dikkatini Hasankeyf ve Dicle’nin çığlığına çevirebilir ve projeyi durdurabiliriz.”
Küçük bir katkı önemli
Tarihi ve yaşamı kurtarmak için umudun tükenmediğine vurgu yapılan açıklamada, “Hasankeyf, kimlikler üstü bir konumda ve evrensel bir miras ise dayanışma da küresel olmalı! Hayalperest değiliz. Hasankeyf ve Dicle Vadisi kadar gerçeğiz! Umudumuzu asla kaybetmiyoruz, Hasankeyf’i ve Dicle’yi kurtarabiliriz. Herkes bulunduğu yerden küçük ama önemli bir katkı yapabilir! Acil olarak Batman Valiliğinin 8 Ekim’de Hasankeyf’i topluma kapatma ilanına sanatımızla, yaratıcılığımızla, yapacaklarımızla karşı çıkalım. Bizim mücadelemiz hep devam edecek, bundan şüphe olmasın. Bu yıkım projesinin neresinden dönersek dönelim hepimize kazançtır” diye vurgulandı.
‘Yaşam için barış’ festivali yapılacak
Kaz Dağları’nda metalik madenciliğe ve orman katliamına karşı direniş büyüyerek devam ediyor. Çanakkale’de merkeze bağlı Kirazlı köyü Balaban mevkiinde altın madeni projesi kapsamında yapılan ağaç katliamına yönelik başlatılan Su ve Vicdan Nöbeti 36. gününe girdi. 31 Ağustos Cumartesi günü “Yaşam için barış” şiarıyla mini bir müzik festivali yapılacak. Ücretsiz yapılan etkinlikte Bandista, Yolda, Praksis, Ne Münasebet, King Seroman ve Narajaman gibi gruplar sahne alacak. Festival, saat 17.00’da Kirazlı- Balaban Su ve Vicdan Nöbeti alanında gerçekleştirilecek. Öte yandan Kanadalı Alamos Gold şirketinin Kirazlı köyü yakınlarındaki altın ve gümüş madeni projesinde çalışmaları tüm tepkilere rağmen hala devam ediyor.
HABER MERKEZİ