Temmuz 2019’da baraj kapaklarının kapatılmasıyla birlikte, 12 bin yıllık tarihe sahip antik kent Hasankeyf, 50 yıllık ömrü olduğu belirtilen Ilısu Barajı’nın suları altında kalmaya başladı. Baraj göletinin suları Hasankeyf’e ulaştı
I lısu Barajı’nda su tutulması tamamlandığında 199 köy ve mezra ile birlikte en az 12 bin yıllık tarihe sahip Hasankeyf ilçesi ve 300 bin yıllık insanlık tarihine ışık tutacak arkeolojik alan sular altında kalacak. Kısmi olarak yüzey araştırmaları ve kurtarma kazıları yapılan 289 höyük sular altında kalacak. 12 bin yıllık tarihi kalıntıları ulaşılan Hasankeyf ilçesine 2 km uzaklıktaki Hasankeyf höyüğü de sular altında bırakılan tarihi alanlardan. Kazı çalışmalarının tamamlanmayan bölgede sadece Hasankeyf höyüğünün “korunması” için üstü beton bloklarla kapatılmıştı. Sular altında bırakılacak alanlarda yok edilecek tarihi izlerin ne olduğuna dair kapsamlı bir bilgi ise mevcut değil.
Endemik türler yok olacak
Ilısu Barajı; Batman, Mardin, Siirt, Diyarbakır ve Şırnak illerinin sınırları içerisinde bulunan 400 kilometrekarelik alanda yaşayan milyonlarca canlının yaşam alanını yok edecek. Dicle Vadisi’nde yaşayan 100’ün üzerinde endemik tür ve uluslararası kırmızı listede bulunan çok sayıda canlı da barajla birlikte yok olma sürecine girecek. Botan Çayı ile Dicle Nehri’nin birleştiği noktada birçok köyün sular altında kalmasıyla birlikte gölet suları Hasankeyf ilçe sınırlarına ulaşırken, yağışların yoğun olarak devam etmesi halinde göletin hızla yükseleceği tahmin ediliyor.
Tahribata rağmen durdurabiliriz!
Hasankeyf Koordinasyonu, “Dicle Vadisi’nde yaşanan kıyameti tüm tahribata rağmen durdurabiliriz” diyerek, kamuoyuna seslendi. Yapılan açıklamada, “Bugüne kadar 35 köyü su altında bırakan Ilısu baraj gölü, evrensel düzeyde en önemli kültürel ve doğal miras alanları arasında yer alan Hasankeyf’e ulaştı. Hazırlıksız ve bilgisiz yakalanan Dicle Vadisi sakinleri, mağdur edilerek yurtlarından göç ettiriliyor. Özellikle Siirt ilinde çok sayıda insan hızla yükselen sular karşısında bazı eşyalarını alamayarak köylerinden acil şekilde çıktı” denildi.
Kaybedecek zaman yok
Ağustos ayından beri aileler Hasankeyf’ten tek tek çıkarılırken, 40 aile halen Hasankeyf’te evsiz kaldığı ve hayvanları nereye getireceğini bilmediği için yaşamaktadır, vurgusu yapılan açıklamada, “Dicle Vadisi’nde yaşanan kıyameti tüm tahribata rağmen durdurabiliriz. Ilısu Projesi’nin neresinden dönersek dönelim, bu bize ve gelecek kuşaklara kazançtır! Hükümetten Ilısu Barajı’nda su tutmanın durdurulması talep edilmelidir. Durum acildir, kaybedecek zamanımız yok” diye belirtti
EKOLOJİ SERVİSİ