Dil ve Kültürler Ağı’nın danışma kurulu üyesi Şefik Beyaz, Dil ve Kültür Ağı’nın sürdürebilir ve geliştirebilir bir ağ olduğunu söyledi. Beyaz, “Diller üzerinde büyük bir asimilasyon var. Çalışmalarımız umudu büyütüp besleyecektir” dedi
Diyarbakır’da ilki 23-24 Kasım’da gerçekleştirilen Dil ve Kültürler Ağı toplantısının 2’ncisi aynı kentte 11-12 Ocak tarihleri arasında gerçekleşecek. 45 kişinin danışma kuruluna seçildiği ilk toplantıda ayrıca ortak bir deklarasyon açıklandı.Kurulda yer alan Kürt Enstitüsü kurucuları arasında bulunan Şefik Beyaz, çalışmalara dair Mezopotamya Ajansı’ndan Mehmet Halit Çetinbaş’a değerlendirmelerde bulundu. Çalışmalarının sürdürebilir olduğunu dile getiren Beyaz, atölyelerle pratik sonuçların ortaya çıkacağını söyledi.
‘Şartlar birlik olmamızı sağladı’
Fikir birliğinin kolay oluşmadığına dikkati çeken Beyaz, kamuoyuna açıklanıp açıklanmaması kısmında, tereddütler yaşanarak, zor bir karar süreci sonrasında fikir birliğinin oluştuğunu dile getirdi. Farklı çevre ve siyasi anlayışların bir arada bulunduğunu hatırlatan Beyaz, “Katılımcılar arasındaki güven sorunu aşıldı. İçinde bulunduğumuz durum ve şartlar bizi ortak hareket etmeye sevk ederek birlik olmamızı sağladı ve bunun sonucunda ortak bir deklarasyon imzaladık” diye konuştu.
‘Önemli bir başlangıç’
Halka umut verilmesi konusunda ciddi tartışmaların olduğunu vurgulayan Beyaz, daha önce yapılan ve neticeye kavuşmayan toplantıların olduğunu hatırlattı. Kültürel faaliyet yürüttüklerini açıklayan Beyaz, şöyle devam etti: “Toplantıya katılan herkesin siyasi bir duruşu ve ideolojisi vardı. Dile ve kültüre yaklaşımlar da kişilerin siyasi anlayışlarından bağımsız olmuyordu. Bunun üzerinde neden bu kadar çok durdum. Çünkü farklı siyasi angajmanlara sahip olanların fikir birliği oluşturmaları önemlidir. Önemli bir başlangıçtır.”
‘Halka karşı sorumluluklarımız var’
Dil ve Kültür Ağı’nın sürdürebilir ve geliştirebilir bir ağ olduğunu ifade eden Beyaz, umut ve hayali büyüteceği konusunda ortak bir mutabakatın oluşturulması gerektiği inancının hakim olduğunu söyledi. Halka karşı sorumluluklarının olduğunun sözlerine ekleyen Beyaz, şunları söyledi: “Bu işi yerine getirebilmeliyiz. Diller üzerinde büyük bir asimilasyon var. Çalışmalarımız umudu büyütüp besleyecektir. Coğrafyamız halklar ve inançların yurdudur. Dolayısıyla bütün diller de temsil ediliyor.”
Atölyeler açılacak
Geçmişte yapılan çalışmalara dair özeleştiride bulunulmasın önemine vurgu yapan Beyaz, asimilasyonun halkları ve dillerini kuşattığı ve bu gerçekliğin gün yüzünde olduğunu belirtti. Beyaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “İşte devlet asimile ediyor, bize faaliyet yapacak alan bırakmıyor gibi nedenler, bizim hareket alanlarımızı kısıtlamamalıdır. İğneyi önce kendimize, çuvaldızı başkasına batıralım. Toplantılar eksiğimizi ve fazlalığımızı ortaya koymak için yapılıyor. Asıl icraat ve pratik toplantıların atölyelerle pratikleşmesi sonucu ortaya çıkacaktır. Belki 10- 15 atölye açılacak.”