Elazığ’da 6.8 şiddetindeki depremde 41 yurttaş yaşamını yitirdi. Halk için yardım seferberliği yapılırken, resmi açıklamalara göre; 50 milyonu aşkın para yardımı toplandı. Ancak halk, hükümetin şeffaf olmamasından dolayı yardımların kendilerine ulaşmayacağı kaygısı taşıyor
Elazığ’da 24 Ocak’ta saat 20.55’te meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından yurttaşların yaşadıkları mağduriyetler sürüyor. Depremden en çok etkilenen Sürsürü ve Mustafa Paşa mahallelerinde yıkılan 3 binanın enkazı altında kalan yurttaşların çıkarılmasıyla birlikte arama-kurtarma çalışmaları sona erdi. Depremde şimdiye kadar 41 kişi yaşamını yitirdi, bin 607 kişi ise yaralandı. 76 bina yıkıldı, 642 bina ise ağır hasarlı tespit edildi. 45 kişi sağ kurtarıldı. Deprem sonrasında hastanelere başvuran bin 607 kişiden bin 523’ü taburcu edildi, 16 kişi yoğun bakımda olmak üzere 84 kişinin tedavisi devam ediyor. Şu ana kadar büyüklüğü 4’ün üzerinde 22 deprem meydana gelirken, bin 190 artçı sarsıntı yaşandı.
Gece soğuk
Ağır hasarlı binalardan bazıları kontrollü şekilde yıkılıyor. Hava sıcaklıklarının eksilerde olduğu kentteki yurttaşların ısınma sorunu ise sürüyor. Depremden kent merkezinin yanı sıra depremin merkez üssü olan Sivrice’ye bağlı köyler de ciddi oranda etkilendi. Deprem, köylerdeki evlerde ciddi hasara ve yıkıma neden oldu. Binlerce yurttaş eksi 20 dereceyi bulan havada geceyi sokakta geçiriyor. Çadırların yetersiz olduğu bölgede yeterli yardımların yapılmamasına tepki yağıyor. Devlet yetkilileri, halkın ihtiyacını gözetmediği gibi gelen yardımları da çeşitli bahaneler gerekçe göstererek engelliyor.
Devlet şeffaf değil
Elazığ depremi sonrası ciddi anlamada seferberlik var. Halka her yerden yardım yağıyor. Ancak devletin şeffaf olmaması soru işaretlerini de beraberinde getiriyor. Depremin ardından Elazığ’a giden Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan, katıldığı cenaze töreni sonrası yaptığı açıklamada, “TOKİ olarak hemen adımlarımızı atıp yapılması gerekenleri yapacağız” demişti. Bu da yine depremin ranta çevrileceği yorumlarına neden oldu. 2011’de Van’da yaşanan 2 ayrı deprem sonrası toplanan yardımlar halka ulaştırılmaması tazeliğini koruyor. Van depremi sonrası AKP Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda konuşan dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanlık yardım hesabında 1.728.000.00 TL toplandığını açıklamıştı ancak hala Van’da konteynerda kalan aileler var. Yapılan TOKİ’lerin ise çoğunda eksikler tamamlanmamış. Ayrıca birçok depremzede TOKİ’nin bağışlarla yaptığı yıkılan evler yerine yapılan yeni evler için belli bir miktar para aldığı ortaya çıkmıştı
Soruya yanıt yok
Ayrıca halk, 17 Ağustos 1999 depremi sonrası bir yıllığına çıkarılan, sonrasında daimi olan deprem vergisi yani özel iletişim vergisinin nereye gittiğini soruyor. Bu vergilerden elde edilen gelirin geçen zamanda nasıl ve nerelerde kullanıldığıyla ilgili şeffaf verilerin ortaya konmaması, bu tartışmanın her büyük depremden sonra bir kez yapılmasına neden oluyor. Ancak hükümet bu soruya yanıt vermediği gibi soruyu yöneltenler hakkında soruşturma başlatıyor.
67.6 milyar vergi toplanmış
Marmara depremi sonrası özellikle iki geçici vergi; Özel İletişim Vergisi ve Özel İşlem Vergisi ihdas edilerek hemen uygulamaya sokuldu. Ayrıca ek gelir, kurumlar, emlak, ek MTV gibi vergiler de 1999’da yürürlüğe konuldu. Zaman içinde bu vergilerin bazıları kaldırılırken, Özel İletişim Vergisi 2003 yılı itibarıyla kalıcı hale geldi. 2000- 2019 yılı arasında 67.6 milyar liralık Özel İletişim Vergisi, 2000-2004 arasında yaklaşık 2 milyar liralık Özel İşlem Vergisi toplandı.
Bakanlık bilmiyormuş!
Cumhuriyet’in haberine göre vergi gelirlerinin kullanılma biçimiyle ilgili yapılan bütün açıklamalar ise çelişkilerle dolu oldu. 2003’te, dönemin Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, bu vergilerle ilgili “Milleti aldatmanın âlemi yok. Vergiyi getirirken bir gerekçe aranmış. Deprem vergisi denmiş. Bütçe açığını kapatmak için konulmuş” derken, 2011’de yine dönemin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu vergilerin sağlık, eğitim, duble yollar gibi “74 milyonun ihtiyacı”nı karşılamak için kullanıldığını ifade etmişti. En son, CHP Milletvekili Alpay Antmen açıklama yaparak Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a yönelttiği sorunun, bakanlık tarafından “Biz bilmiyoruz İçişleri Bakanlığı bilir” şeklinde yanıtlandığını açıklamıştı.
129 milyon 871 bin toplandı
AFAD, Elazığ ve Malatya Yardım Kampanyası sonucunda, banka hesaplarında 29 milyon 569 bin TL, SMS sisteminde 27 milyon 302 bin TL olmak üzere toplam 56 milyon 871 bin TL toplandığını açıkladı. Televizyoncu Acun Ilıcalı’nın başlattığı yardım kampanyasında 73 milyon bağış toplandı.
Erdoğan özeline bir günde 41 bin 308 TL harcadı
BirGün gazetesinden Ozan Gündoğdu’nun haberine göre “Depremden sonra Erdoğan uçakla Elazığ’a havalandı. Öncesinde ise Cumhurbaşkanı’nı Elazığ Havalimanı’ndan almak ve kent merkezine taşımak için dev bir araç filosu Ankara’dan yola koyuldu. 19 otomobil, 6 jip, 2 minibüs, 1 helikopter, 1 yolcu uçağı kullanıldı. Bu organizasyon sadece gidiş yolculuğunda 41 bin 308 liralık yakıt tüketti. Üstelik bu hesaba dönüş masrafları dahil değil” dedi.
Depremzede çocuklar dumandan zehirlendi
Deprem ardından yaşları 6 ila 12 arasında değişen 6 çocuk, kaldıkları evde soba dumanından zehirlendi. Cuma günü meydana gelen zehirlenme üzerine hastaneye kaldırılan çocuklar, Diyarbakır Çocuk Hastanesi’nde sevk edilerek, tedavi altına alındı. Ancak hastanede tedavi cihazları olmadığı için, 6 çocuk kentte bulunan özel bir hastanede tedavi altına alındı. 3 gündür tedavi gören çocuklar, taburcu edildi.
HABER MERKEZİ